01.10.2023
Literature
eye 205

Война. Ден 573

Война. Ден 573. Khrystia Vengryniuk
Khrystia Vengryniuk
 
През нощта руснаците атакуваха Украйна с 24 дрона камикадзе, 17 от тях бяха унищожени от ПВО
Ако в една държава е застрашено детството - застрашено е навсякъде - Главният прокурор, първата дама и омбудсманът призоваха света спешно да се обедини в името на децата
Днес в кулоарите на Общото събрание на ООН се проведе специално събитие „Борба за бъдещето, украински деца във война“.
По време на речта главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза, че украинските деца трябва да се върнат в домовете и семействата си, преди да бъдат подложени на русификация - насилствено превъзпитание и индоктриниране, което заличава тяхната идентичност и разрушава семейните връзки.
„Трябва да действаме бързо и съгласувано. ООН предприе решителни мерки, за да осигури доставките на украинско зърно за страните, изложени на риск от глад. И трябва да действа също толкова решително, за да върне нашите деца у дома. Време е ООН да започне да действа като единен фронт- да се обединим в името на децата, - подчерта главният прокурор.
Окупаторите докарват студенти от руската федерация, които да работят с децата във временно окупираните територии
Това се случва в рамките на програмата "педагогически десант". руски студенти ще учат украинските деца на "история на родния край", "история на руската федерация" и руски език.
„Педагозите“ трябва да провеждат точно тези уроци, в които да убеждават децата, че принадлежат към руската федерация и да прехвърлят отговорността за войната върху Украйна, - съобщава Центърът за национална съпротива.
На мястото на експлозията в Купянск аварийните служби са приключили работата си*
За съжаление бяха намерени телата на още 2-ма загинали цивилни мъже. Към момента общият брой на жертвите на руската атака над Купянск е 8 души – 6 мъже и 2 жени.
2-ма загинали са доброволци, евакуирали хора. Окупаторите цинично удариха с ракета Гром-Е1.
руснаците увеличиха броя на хвърлените авиобомби над Херсонска област*. Това съобщиха от областната военна администрация.
„Днес отново четири авиобомби бяха хвърлени от руснаците върху Тягинска община, две – върху Николаевка. Засега няма информация за жертви и разрушения. Преди това пускаха по две-три бомби на ден а сега пускат по не по-малко от 10“.
Броят на хората с увреждания в Украйна се е увеличил с 300 000 за година и половина
„В Украйна има 3 милиона хора с увреждания. Бяха 2,7 милиона. За година и половина виждаме увеличение от приблизително 300 000“, каза министърът на социалната политика Оксана Жолнович.
Според нея в момента в Украйна има недостиг на специалисти и подходящи рехабилитационни центрове, както и на средства за социални разходи. Те са недостатъчни поради нуждите на Силите за отбрана. Министърът отбеляза, че подкрепата и съдействието на международни партньори, по-специално международни организации, сега е много важно.
руснаци обстреляха Торецк и Северни в Донецка област: 4 души загинаха
Според разследването на 20 септември руските военни са поразили Торецк и околностите му с 240-милиметрова активно-реактивна мина 3Ф2 от системата 2С4 "Лале". От удара на оръжието са засегнати самият град и град Северних.
В Торецк 19-годишно момиче и 20-годишен мъж са починали от наранявания. По време на обстрела те са били в частна жилищна сграда. Още двама души - 84-годишна майка и 60-годишният й син - са получили наранявания без опасност за живота на една от улиците на Северного.

Read also


up