07.01.2024
Literature
eye 30

Война. Ден 657

Война. Ден 657. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

13.12
През нощта ВВС свалиха 10 ракети "Шахед" и 10 балистични ракети
Регистрирани са изстрелвания на 10 ударни БпЛА "Шахед-136/131". И десетте - унищожени. Почти всички са свалени в Одеса - в зоната на отговорност на Южното въздушно командване.
Точно в 03:00 часа на 13 декември 2023 г. противникът нанесе ракетен удар по Киев – всичките 10 цели бяха свалени от зенитно-ракетното подразделение на украинските ВВС.
В резултат на нощната вражеска балистична атака над Киев бяха ранени 53 души.
20 от тях, включително две деца, са хоспитализирани. Медиците са оказали помощ на място на 33-ма пострадали. По-специално на 6 деца, съобщава кметът на Киев Виталий Кличко.
руснаците изстреляха зенитни управляеми ракети С-400 и крилати ракети "Искандер", съобщава Генералния щаб.
Силите за противовъздушна отбрана успяха да свалят всички цели, но фрагменти от ракети паднаха в четири квартала на столицата:
Голосиевский район: отломки паднаха на пътя;
Дарницки район: запали се частна къща с площ от 400 м²;
Деснянски квартал: пожар избухна от отломки на 7-мия етаж на 9-етажна жилищна сграда, горяха и 8 автомобила в двора на сградата. От къщата са евакуирани 17 души.
Днепровски район: взривната вълна изби прозорците на две жилищни сгради, 1 частна къща се запали и още 3 къщи бяха повредени от отломки, но без да се запалят. Има повреди по ВиК мрежата, съобщават от KMВA.
В Днепърски район 35 частни къщи остават без електричество поради повреда на електропроводи от ракетни фрагменти
Специалисти на ДТЕК "Киевски електромережи" работят по възстановяването на електрозахранването - то ще бъде възстановено приблизително до 14:00 часа, информира КМДА.
В Одеса сваленият "Шахид" падна на територията на комунално авторемонтно предприятие
В резултат на това е избухнал пожар, който огнеборците са потушили своевременно.
Ранени са 2-ма цивилни служители - настанени са в болница, състоянието им е задоволително.
Хангар е разрушен, 11 цивилни коли са повредени, 3 са изгорени до основи.
Тази атака от вражески БПЛА, изстреляни от временно окупирания Крим над Одеса, беше насочена срещу обекти на гражданската инфраструктура в региона.
В област Одеса отломки от друг свален дрон повредиха една от сградите на пристанищната инфраструктура. Няма пострадали хора, съобщиха от Южните отбранителни сили.
С настъпателни действия на бойното поле русия иска да подкопае западната подкрепа за Украйна, - ISW
руските настъпателни операции в Източна Украйна през есента на 2023 г. и през настъпващата зима са насочени по-скоро към отслабване на подкрепата на Запада за Украйна, отколкото към постигане на някакви непосредствени оперативни цели, съобщава Институтът за изследване на войната.
Според анализатори русия смята, че военната „задънена улица“ през зимата ще изчерпи западната подкрепа за Украйна и ще даде предимство на нейните войски, въпреки големите им загуби и постоянния недостиг на обучен персонал, боеприпаси и оборудване.
Блокирането от Унгария е вето от путин, - Зеленски
Украйна беше много конструктивна и направи всичко, изпълни всички препоръки на нашите партньори за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. И 99% от страните подкрепят Украйна. Но „има блокада от страна на Унгария и това е факт“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.
Според президента русия е започнала да работи със страни не само в Европа, но и със страни на много континенти и е оказвала натиск върху тях.
„Следователно, ако няма положителен резултат, това ще означава, че путин е наложил вето на това решение“, обобщи Зеленски.

Read also


up