11-04-2024 Literature 4

Война. Ден 706

Война. Ден 706. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

30.01
През нощта врагът атакува Украйна с 35 ударни БЛА "Шахед" от три посоки и две ракети С-300 над Донецка област
Силите за противовъздушна отбрана унищожиха 15 вражески БПЛА в Николаевска, Сумска, Черкаска, Кировоградска, Днепропетровска, Харковска, Херсонска и Киевска области.
Противникът насочи част от БпЛА към фронтовата линия, опитвайки се да порази инфраструктурата на горивно-енергийния сектор, граждански и военни обекти в близост до фронтовата линия и границата с руската федерация.
Врагът атакува Мирноград в Донецка област: 1 човек е убит и 1 е ранен
руснаците са уцелили с ракета С-300 пристройката на хотела - по време на атаката в хотела е имало около 30 души, те не са пострадали.
При вражеско нападение е убит 38-годишен мъж, който е карал колело наблизо. Пострадала е и 50-годишна жена. Тя е откарана в болница с натъртвания за оказване на медицинска помощ.
Пострадали са 3 къщи и 3 коли.
В Днепропетровска област в резултат на вражески обстрел изгоря подстанция
Обезточено е местното предприятие, нарушен е технологичният процес, съобщиха от Министерството на енергетиката.
Също така в резултат на обстрела бяха повредени мрежите в Семеновска община в Черниговска област, повече от 800 потребители в шест населени места останаха без електричество.
руснаците извършиха повече от 1900 обстрела на границата на Украйна за месец
„Всеки ден терористичната страна продължава да бомбардира територията на Украйна в границите на Черниговска, Сумска и Харковска области. От началото на тази година, всъщност за почти месец, повече от 1900 руски обстрела са регистрирани : артилерия, минохвъргачки, но има и други средства, включително авиация“, каза говорителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко.
По време на окупацията повече от 100 000 руснаци са доведени в Мелитопол
Населението на временно окупирания Мелитопол става по-голямо, отколкото е било преди пълномащабното нахлуване и окупация. Но има един нюанс: окупаторите изкореняват украинците, довеждат хиляди гастрольори от русия и променят генофонда на нацията във временно окупираната територия.
За почти две години рашистите са докарали около сто хиляди туристи, войници, гастарбайтери и други чужденци от русия в Мелитопол, - каза кметът на Мелитопол Иван Федоров.
През януари от Китай в беларус на четири пъти пристигнаха военни доставки
От началото на януари на националното беларуско летище „Минск“ е регистрирана нетипична дейност на китайската карго авиокомпания Air China Cargo. Твърди се, че в рамките на четири дни Boeing 747-4FTF е извършил четири полета по маршрута Урумчи-Минск.
Интересното е, че всеки път самолетът е паркиран на ВИП паркинга, предназначен за паркиране на самолета на лукашенко. Този паркинг предлага редица предимства, включително възможност за бързо разтоварване и извозване на товара, като се избягват "допълнителни очи".
Правозащитници регистрираха 432 случая на изтезания и нечовешко отношение към украинци, извършени от русия
Правозащитната асоциация Freerights, която документира военни престъпления на руснаци на територията на Украйна от началото на пълномащабната инвазия, регистрира 432 случая на изтезания на украински граждани, извършени от окупаторите на територията на Украйна в рамките на една година и половината
Тя отбеляза, че един случай може да включва измъчване на един човек или десет или повече души, така че е трудно да се установи точният брой на жертвите.
По-специално, отбеляза тя, 128 случая на изтезания са регистрирани в Херсонска област, 119 в Киевска област, 76 в Харковска област, 34 в Запорожска област, 28 в Черниговска област, 15 в Сумска област, 12 в Николаевска област, 10 в Донецка област , 6 - в Луганск, 4 - в Автономна република Крим.
Орбан смята Закарпатието за своя колония
Днес, на 30 януари, в Будапеща министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, отговаряйки на въпрос за възможността за среща между Орбан и Зеленски, каза, че тази среща е много, много далеч, защото трябва много бъде направено.
Сиярто каза, че Украйна трябва да се върне към 2015 г. и безмилостно да прилага прословутия „закон Колесниченко-Кивалов“ (законът задължава органите на местното самоуправление да предприемат мерки за развитието, използването и защитата на регионален език, при условие че броят на говорещите този език надхвърля 10%).
"Тоест те настояват във всички административни институции да се използва унгарски език. Простете, не става дума дори за защита на унгарското национално малцинство, защото най-много унгарци, останали днес в Закарпатието, са 50 000 именно заради политиката на Орбан. Много унгарци напуснаха Закарпатието, защото не говорят украински и станаха евтина работна ръка за Орбан.
Искат и матурата да е на унгарски език. Орбан иска да получи под свое управление цялото Закарпатие и населението му. Той и неговата клика смятат Закарпатието за свой протекторат, за своя колония“, отбеляза Тибор Томпа, ръководител на унгарската общност в Киев и Киевска област.

Read also