11-04-2024 Literature 49

Война. Ден 708

Война. Ден 708. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

01.02
През 2022-2023 г. три молдовски компании са продали на русия резервни части за самолети на обща стойност около 15 милиона долара
Доставката на резервни части за русия през Молдова започна няколко месеца след началото на пълномащабното нахлуване в Украйна. Части от западни страни са отишли за големи руски авиокомпании като "Победа" и S7 Engineering, според разследване на молдовската служба "Радио Свобода".
Това може да се окаже пречка за присъединяването на Молдова към някои санкции на ЕС срещу руската федерация, които се отнасят до доставката на части за авиацията.
Снощи руски самолети нанесоха удари по Херсонска област
Над село в Миливска община са хвърлени 4 управляеми авиационни бомби - пострадали са учебно заведение и жилищни сгради.
Пострадали са 67-годишен мъж и 65-годишната му съпруга. Те са с взривни, контузни и охлузни рани
Над 900 защитници на Мариупол остават в руски плен
Това написа на страницата си във Фейсбук командирът на 12-а бригада със специално предназначение "Азов" на НГУ подполковник Денис Прокопенко "Редис".
Прокремълските Russia Today и Sputnik продължават да се излъчват в страните от ЕС, въпреки санкциите
В Европейския съюз от 2022 г. бяха блокирани само рускоезичните ресурси на тези медии. Също така американската версия на сайта Russia Today не е достъпна в ЕС, съобщава балканската служба на радио "Свобода".
И двата ресурса обаче все още са достъпни на 6 езика в европейските страни: английски, френски, немски, испански, арабски и сръбски.
Европа не е уморена от Украйна, а от Орбан, - Туск
„Няма така наречения проблем с умората от Украйна, но има проблем с умората от Виктор Орбан. Трябва да решим толкова много проблеми и, разбира се, трябва да укрепим нашето единство около Украйна днес“, каза полският премиер Доналд Туск.
руснаците обстреляха екип на "Бърза помощ" в района на Херсон
Според OВA в квартал Бериславски врагът е ударил медиците с дрон, докато екипът се е връщал от повикване по сигнал.
По автомобила са нанесени щети, за щастие медиците не са пострадали.
Третата световна война вече започна, Любинец
"Третата световна война вече започна. От една страна има държави, които воюват срещу Украйна. Това са държави с диктаторски режими - русия, Беларус, Иран, Северна Корея и страни, които умишлено помагат на руската федерация да избегне санкции или купуват големи количества руски нефт и газ. От друга страна, това са страните на демократичния избор: Украйна и всички онези, които ни помагат", каза Дмитро Лубинец, комисар по правата на човека.
"Това, което се случва в Израел, е продължение на войната срещу Украйна. Агресорите са същите. Терористите са обучени от ЧВК на Вагнер, оръжията се доставят от Иран. Северна Корея вече продава директно ракети - имаме официално регистрирани факти, когато имаше обстрел над Харков“, добави омбудсманът
Според него светът трябва да действа решително, за да се противопостави на агресорите.
"Защото докато руснаците и останалите се бият с нас, те са заети с нашата армия. И когато, не дай си Боже, свърши, те ще продължат напред", обобщи Любинец.
Китай оказа подкрепа и ще подкрепи русия по "украинския въпрос", - министърът на отбраната на Китай
"През последните години Съединените щати и западният свят изолират русия. Ние твърдо подкрепяме справедливостта и ви подкрепяме по отношение на украинския въпрос, въпреки факта, че САЩ и Европа продължават да оказват натиск върху китайската страна", каза китайският новият министър на отбраната Донг Джун по време на видео среща с ръководителя на Министерството на отбраната на русия шойгу
Според него Китай няма да спре да подкрепя страната агресор, дори това да навреди на отбранителното сътрудничество на Пекин със страните от Европейския съюз.
"Ние няма да променим или изоставим установената политика поради това. И те не трябва и няма да могат да възпрепятстват нормалното руско-китайско сътрудничество", каза той.
шойгу каза, че новият китайски министър е учил в москва. Това е първият му международен контакт след назначаването му.
По-рано Китай призна талибанското правителство в Афганистан.
Има взривове в Херсон!
Врагът започна да обстрелва града от временно окупирания ляв бряг
Чуждестранни доброволци са убити и ранени в резултат на вражески удар над Берислав
руската армия уби двама френски граждани. Още трима чужденци са с леки наранявания. Сред ранените има и активист на украинското представителство на организацията
По предварителни данни беше извършен масиран обстрел с помощта на безпилотни летателни апарати.
русия унищожи с ракета през нощта училище в Мирноград в Донецка област
„През деня тук работеха учители, имаше и автомат за вода. Унищожена е точката, в която са търсили помощ цивилни от целия град“, съобщиха от Националната полиция.
В резултат на ракетната атака са пострадали и най-малко 12 къщи и магазин.
Като цяло градът е под ежедневен обстрел от руснаците повече от две седмици.
руснаците бомбардираха паметника с национално значение Камянска сеч в Херсонска област
Видео от обстрела се появи в руските Telegram канали. На кадрите се вижда как културният обект е ударен от три мощни взрива по време на обстрела

Read also