Незвичайний театральний фестиваль у Чехії

У Празі, яка не з чуток знає, що таке повінь, природній стихії присвятили цілий театральний фестиваль.

У Празі, яка не з чуток знає, що таке повінь, природній стихії присвятили цілий театральний фестиваль. Плавучу сцену побудували прямо на річці Влтава (Vltava).

Про подібні декорації мріє, можливо, кожен артист. Давня архітектура Праги ідеальна для театральних вистав. Але свої виступи в ці літні ночі вони присвячують річці. Плавуча сцена встановлена на Влтаві під відомим Карловим мостом.

Безумовний символ річки - білий лебідь. Ці птахи плавають тут навіть взимку.

 Багатьом сподобалася балетна постановка на музику відомого чеського композитора Сметани, підкореного неприборканістю Влтави під час повені. Сучасні пражани теж знають, про що йдеться. Повінь 2002 чи не повністю затопив історичну частину Праги. Але вже 10 років води Влтави спокійні, і про це номер жонглера Аті, що грає краплями передбачуваної води.

"Для мене це, перш за все, магічне місце, тут ідеальна атмосфера для натхнення", - говорить Аті.

Для солістки опери Маркети Матлової важлива була акустика. Заглушити шум вируючої води під силу не кожному, рятували мікрофон і будівлі, що стоять на березі.

"Звичайно, тут все не так, як на театральній сцені. Це такий напівзакритий простір, так що акустика насправді хороша", - розповідає Маркета Матлова.

Акробатка Христина Влчкова змусила глядачів затамувати подих. Виконувала трюки без страховки на канаті, натягнутому між сценою і мостом. Річкова русалка прилягла поспати, вимила волосся і потім зробила по воді пробіжку.

"Відкрию вам секрет - я сьогодні вперше спробувала працювати над водою, для мене це дійсно перший досвід. Зазвичай тренуюся над землею, над травою, над асфальтом", - розповідає Христина Влчкова.

Театральний фестиваль на воді надав глядачам можливість потрапити за лаштунки. На відкритому просторі, які готуються до виступів артистам просто нікуди було сховатися від цікавих очей.

Помилилися ті, хто думав, що купувати квитки в партер, тобто на річковий понтон, все одно, що платити за повітря. Тому що і так все видно з того ж Карлова моста. 


Читати також