Жирні сніданки провокують хвороби судин

не їсти жирну страву, щоб не вмерти

Щоб відбулися фатальні зміни з судинами, досить вранці з'їсти жирну страву.

До того, ефект дасть про себе знати ще до того, як настане час обіду, попереджають канадські фахівці. Відповідне досідження було представлено на Канадському конгресі серцево-судинних проблем.

Щоб оцінити реальну шкоду від одного прийому жирних продуктів, учені досліджували так звану мікросудинну функцію. До роботи залучили групу здорових, не студентів, що не палять. На сніданок їм роздали сандвічі, в яких містилося 50 грамів жиру і 900 калорій.

В один день студенти обходилися без сніданку, а в другий - з'їдали виданий сандвіч. Через дві години після сніданку, як виявилося, важливий показник стану судин - швидкісний інтеграл - знижувався на 15-20%, відзначає доктор Тодд Андерсон. Правда, зміни носили тимчасовий характер.

По швидкісному інтегралу можна зрозуміти, скільки крові, людина в стані пригнати в руку. Чим вище рівень показника, тим краще, адже це свідчить про те, що маленькі судини добре розширюються, а гормони, які стоять за цим, нормально працюють.

Раціон з жирними продуктами здатний чинити сильний вплив на судини. Підсумком стане атеросклероз, який приводить до розвитку з часом хвороб серця, інсульту і смерті, попереджають дослідники.


Читати також