Шекспір і Шевченко на одній сцені

Новини культури Львова. Шекспір і Шевченко на одній сцені

У рамках ХХХV Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» відбудеться концерт британського співака українського походження Павла Гуньки. Бас-баритон Павло Гунька збирає та записує українські класичні мистецькі пісні. На концерті у Львівській обласній філармонії якраз 9 червня о 19 годині частину цих пісень виконає для слухачів. Ще особливість у тому, що британський співак поєднає твори на слова Тараса Шевченка і Вільяма Шекспіра. Унікальна програма української класичної мистецької пісні має назву «Шевченко і Шекспір. Мрії, відчай, прагнення». Таке поєднання сам бас-баритон Павло Гунька коментує так: « Два роки тому ми відсвяткували 200 років по смерті Тараса Шевченка, цього року відзначаємо 400-річчя від смерті Вільяма Шекспіра, і тому хотілося створити таку програму, щоб порівняти поезію Шевченка з поезією Вільяма Шекспіра. Чому так? Бо Шевченко стоїть на тій же світовій поетичній сцені що й Вільям Шекспір. Я і британець, і українець народжений у місті Вільяма Шекспіра Стретфорд-на Ейвоні. Я люблю і Тараса Шевченка, і Вільяма Шекспіра».
Іншими словами програма концерту складається із двох частин. У першій частині прозвучать твори Миколи Лисенка, Якова Степового і Стефанії Туркевич. Розпочинає програму пісня «У неділю вранці-рано», у якій Лисенко бере фрагмент-думу з поеми Шевченка «Невольник» і створює розбудовану епічну музичну розповідь. Друга частина концерту – вокальний цикл 12 сонетів Вільяма Шекспіра написаний українським композитором Олександром Яковчуком,
Акомпануватиме британсько-німецький піаніст Річард Уайдс. Про українську музику він говорить наступне: « Мені було цікаво відкрити для себе нову скарбницю музики про яку раніше не знав. Я не знав не те, щоб про маловідомих українських композиторів, я не знав про українських Моцартів і Бетховенів. Це було як відкрити музику з іншої планети».
Варто нагадати, що українська мистецька пісня та українська народна пісня є різними. Тобто українська народна пісня – це фольклор, а мистецька пісня – це класична музика, написана композитором, вона не є художньою обробкою фольклору. Теоретично ця музика можу бути тільки натхненою фольклором.


Читати також