​Як читати більше: лайфхаки від буктьюберів

​Як читати більше: лайфхаки від буктьюберів

Навичка швидкочитання дуже доречна в контексті інформаційної перевантаженості. А ще ця технологія допомагає студентам проштудіювати необхідну літературу перед іспитами. Крім того, слугує затятим читачам, що воістину страждають кожного разу, як переглядають книжкові новинки на Amazon…(або коли заходять до книгарні «КСД», наприклад!) Нестерпні душевні муки книгозалежні зазнають через невідповідність висоти гори з книжконовинок кількості вільного часу! Як бути? А це нам підкажуть буктьюбери, тобто ютьюб-блогери, що відносяться до «книжкового» сегменту відео-сервісу.

Отже, лайфхаки!

  1. Читайте кілька книг одночасно. Важливо, аби вони відрізнялися за жанром, обсягом, автором, тематикою. Наприклад, обирайте основну страву – таку собі книжкову цеглину на 500 і більше сторінок, а також легкий снек - історію до 300 сторінок обсягом.
  2. Намагайтеся замістити «прогалини» у вашому дні, що начебто забитий «до краю». Наприклад, завжди читайте у дорозі, чи коли очікуєте на друга біля кінотеатру, бо ви надпунктуальна людина, що ніколи-ніколи-ніколи не запізнюється!
  3. Читайте як з паперу, так і з ґаджетів, наприклад, електронної книги, планшету чи навіть смартфону. Це допоможе вам компактно переносити цілі бібліотеки та читати будь-де.
  4. Робіть кольорові закладки в паперових книгах. Набагато легше дочитувати, коли знаєш, де закінчується кожен розділ. Ця технологія, до речі, запозичена з практики електронних книг.
  5. Користуйтеся правилом 50-100 сторінок, тобто читайте тільки ти книги, що зацікавлять вас після прочитання цієї кількості сторінок. Бо якими б лайфхаками ви не користувалися, якщо книга не «запалить», то ви будете думати лиш про те, як би її «добити», а не дочитати із насолодою.
  6. Постійно перебувайте в книжковій середі. Наприклад, зафоловіть книжкових блогерів на платформах на кшталт Instagram чи Youtube. По-перше, це допоможе бути в курсі мейнстрімних книжок, а по-друге, пробудить вашу «змагальну» жилку, змотивує, бо «якщо блогер здатен читати 10 книжок на місяць, то чому я не зможу?»
  7. Зверніть увагу на аудіо-книги, що стануть найкращим другом у контексті багатозадачності.
  8. «Вичавлюйте» зі своїх ґаджетів все: розмістіть на основному робочому столі книжкові додатки як-от «Лайвліб», а ось розважальні додатки та ігри посуньте в бік другого робочого столу, або ж просто видаліть!
  9. Дотримуйтеся правила літературної десятини: витрачайте десяту частину свого заробітку на придбання паперових друзів.
  10. Як би ви не любили ґаджети для читання, купуйте час від часу старі-добрі традиційні паперові примірники книжок. Бо «закинути» книгу, на яку витратив кревні гроші, - не комільфо!
  11. Ведіть облік прочитаного на сайтах на кшталт «Лайвліб» або у блозі на будь-якій соціальній платформі. Так ви відчуватимете відповідальність, а, можливо, і сором! А це в нашому випадку – рушійна сила читацького прогресу!

Сєда Власова

© md-eksperiment.org


Читати також