​Як відзначав Різдво Бах

​Як відзначав Різдво Бах. Запрошення на фестиваль Bach contemporary

Сьогодні зустрічати Різдво під музику Йоганна Себастьяна Баха - важлива європейська традиція.

А як відзначав Різдво сам Бах? Це не важко собі уявити.

Атмосфера різдвяного вечора наповнює двір школи Святого Хоми в Лейпцигу. На першому поверсі, де живе композитор, світяться вікна. Молода дружина, Анна Магдалена Бах, в оточенні півдюжини дітей, метушиться, готуючи святковий обід.

Її чоловік ще переписує партії своєї останньої кантати, яку він незабаром повинен репетирувати з музикантами, щоб вранці виконати на святковій службі в церкві Святого Хоми, що знаходиться зовсім поруч.

Але до цього Йогану Себастьяну потрібно встигнути ще дуже багато: вимовити молитви, поговорити з друзями, покуштувати смаженого гусака і може бути навіть дозволити собі зайвий стакан улюбленого рейнського вина, яке він називає «благородним даром Бога».

Після вечері він сідає за клавесин у вітальні. Гості приєднується до співу різдвяних пісень і лютеранських хоралів. Потім Бах починає імпровізувати: сміливо, винахідливо, просто, але пристрасно. Це його молитва в звуках, що звернена до Бога.

А головний музичний ритуал здійснювався на святковій службі, де звучала одна з різдвяних кантат Баха.

Запрошуємо провести новорічні та різдвяні свята разом з Бахом. Унікальна подія світу музики – фестиваль BACH CONTEMPORARY, чекає на вас!


Читати також