Композитор Богдан Котюк. 50 років творчої діяльності

Концерт Віра, Надія, Любов і Софія

Львівський будинок органної та камерної музики

Віра, Надія, Любов і Софія

30 вересня 2019 року. 19 година

Композитор Богдан Котюк. 50 років творчої діяльності

Композиції Богдана Котюка на концертних сценах і танцювальних майданчиках звучали у виконанні ним створеного ВІА «Орфей» ще в роки його навчання у Львівській спеціальній музичній школі-інтернаті ім. С. Крушельницької. У нього на той час були два творчі орієнтири: потужне монументальне звучання симфонічного оркестру – а це перш за все симфонії, і особливо, Ґустава Малєра; а також пісні ідолів усієї молоді світу 60-70-х років – “The Beatles”.

Офіційним стартом своєї композиторської творчості сам Богдан Котюк, однак, вважає 1969 рік. Тоді декілька радіостанцій Львова, Києва і навіть – Москви транслювали його композиції у виконанні «Орфея». Наступні кроки на шляху до професіоналізму в музиці – це диплом музикознавця (1974), диплом композитора (1983) і членство у Союзі композиторів СРСР (1985).

Творче кредо композитора Б. Котюка базується на кількох естетико-філософських константах:

1/ музика – це мова, якою той, хто здатен володіти нею має виражати свої оригінальні думки;

2/ дилетантизм в композиторській творчості – це прояв особистої вбогості і зневаги до публіки;

3/ ідеалом композитор є досконале знання музичного інструменту, для якого він пише музику;

4/ твір музичного мистецтва – це результат синхронної співпраці тріади: композитор, виконавець, слухач; 5/ метою існування музичного твору є організація звуків в естетично вивірену ієрархію. У цьому процесі особливого значення набувають філософські категорії, які Богдан Котюк символічно об’єднує іменами Святих мучениць – ВІРИ, НАДІЇ, ЛЮБОВІ, СОФІЇ.

Авторські концерти композитора Богдана Котюка 30 вересня – у День пам’яті цих Святих – щорічно відбуваються починаючи з 2012 року. Серед практично всіх жанрів, в яких пише музику Б. Котюк, у цьому році композитор запропонує слухачам сакральну, світську, романтичну, віртуозну і дещо розважальну музику для духових (орган, флейти, роги і трембіта), струнних (клавесин, цимбали, фортепіано), ударних (литаври, гонг, дзвіночки, том) та вокалістів (драматичне і ліричне сопрано та баритон). Особливою родзинкою концерту поруч зі звучанням найбільшого і найкращого в Україні трубного органа буде синхронне з музикою живописне дійство. Пісочна анімація художника-імпровізатора Ольги Куц доповнить неповторну палітру тембрів та емоцій, що криє в собі музика композитора Богдана Котюка.


На афіші свого ювілейного авторського концерту композитор не випадково зазначив:

«БОГДАН КОТЮК і ДРУЗІ»

Виконавцями-інтерпретаторами музики, що пройнята вірою, надією, любов’ю і мудрістю (Софія) є добре знані музиканти і талановита молодь: Анна Довгань, Назар Стефанко, Варвара Турта, Ліліана Стадник, Ігор Мацелюх, Ростислав Котюк, Іван Дікало, Руслан Скоролітній, а також – заслужені артистки України Маріанна Лаба та Ірина Маковецька. Усе концертне дійство об’єднає фантастичний орган фірми “Rieger Kloss”, за яким після повернення з гастролей у США царюватиме провідна українська органістка Олена Мацелюх.

ПРОГРАМА КОНЦЕРТУ

Режисер-постановник Богдан КОТЮК


Jericho. Shofar” – Ricercar for organ Олена Мацелюх

Rhapsody #1” for cimbalom solo Назар Стефанко

Echo” – 6 варіацій на власну тему для флейти і рекордера

(Recorder & AudioRecorder) Анна Довгань

З далекого походу” – Canzona dramatica for baritono and piano (“From faraway war”)

на слова Павла Тичини Руслан Скоролітній, Ростислав Котюк

Domenico-sonatе in D & in C for harpsichord Варвара Турта

Tête-à-tête” – Verset for organ Олена Мацелюх

Baiser ardent” Canzona lirica for soprano and piano (“Палкі поцілунки”) за віршем Антуана де Бертена Ірина Маковецька, Ростислав Котюк

Refleсtion” for 3 Flutes (Fl.picc., Pan Flute & Alto Wistle)
Ліліана Стадник

Ігор Мацелюх

Олена Мацелюх

Пісенька для гнома” for soprano and piano (“SongforGnom”) Маріанна Лаба, Ростислав Котюк

Ангелів Цариця” – Canzone all'iconafor 2 sopranos and ensemble (“QueenofAngels” чи “Regina degli Angeli”) на основі молитви (1674 р.) єпископа Йосифа Шумлянського
Ірина Маковецька, Маріанна Лаба & ансамбль

Sanctus” – Symphonic poem for organ Олена Мацелюх

Davids 150thPsalm” – Stochastic composition for narrator and ensemble Руслан Скоролітній і всі учасники концерту


Читати також