​Дайджест подій до Дня Прапора

​Дайджест подій до Дня Прапора та Дня незалежності України. Афіша Київ 2020

 

Дайджест подій до Дня Прапора та Дня незалежності України від Національного музею історії України

Цього року минає 30 років від низки подій, що змінили хід історії та безпосередньо вплинули на відродження української державності. 1990 рік став переломним для політичної сфери України та заклав юридичні підвалини для проголошення незалежності. Акції, участь у яких брали мільйони українців, продемонстрували силу та єдність національно-демократичних організацій. Народне рушення 1990-го мало різні прояви: студентські виступи, політичні акції, відродження та масові заходи громадських організацій. Саме 1990 року вперше на офіційних установах ще Радянської України замайоріли національні прапори.

До чергової річниці Дня незалежності в Національному музеї історії України відкривається до огляду виставка «1990. Хроніки», в якій хронологічно висвітлюються основні події 1990 року, що передували відновленню самостійності. Відкриття виставки – 21 серпня о 15:00.

За допомогою збільшених світлин та унікальних експонатів із фондової колекції Національного музею історії України відвідувачі зможуть ознайомитися з періодом романтичних настроїв та піднесення, який вплинув на формування української політичної нації. Частина виставки є інсталяцією – своєрідною кінострічкою, «кадри» якої демонструють ключові події 1990 року: акцію «Живий ланцюг єднання», вибори до ВР УРСР у березні 1990-го, підняття національних прапорів на львівській ратуші та поруч із будинком Київської міської ради, прийняття Декларації про державний суверенітет України, заходи, присвячені святкуванню 500-ліття козацтва, студентське голодування на площі Жовтневої революції в Києві та протести, які увійшли в історію як Революція на граніті, 2-й з’їзд Народного Руху України.

Серед експонатів представлені національний прапор, який підняли на флагштоці поруч із будинком Київської міської ради народних депутатів 24 липня 1990 року; матеріали з акцій та заходів, присвячених святкуванню 500-ліття козацтва, що відбувалося в серпні 1990 року, з автографами учасників – народного депутата Івана Зайця, письменника Валерія Шевчука, історика Михайла Брайчевського; речі учасників Революції на граніті.

21 серпня 2020 року о 16:00 в Національному музеї історії України (4-й поверх) відкриється оновлена виставкова експозиція відділу «Музей Української революції 1917–1921 років» НМІУ.

Відвідувачі матимуть змогу побачити унікальні матеріали із фондових колекцій НМІУ та Фундації імені Олега Ольжича: оригінали видруків трьох Універсалів Української Центральної Ради (зокрема й ІV-го, яким проголосили самостійність Української Народньої Республіки), документи та особисті речі, пов’язані з діяльністю чільних діячів доби Української революції – Михайла Грушевського, Симона Петлюри, Євгена Чикаленка, Євгена Коновальця, Миколи Капустянського, Романа Сушка. Зацікавлення громадськості неодмінно викличуть унікальні тогочасні часописи, світлини лідерів УНР, колекція фалеристики, пов’язаної із визвольною боротьбою українців за утвердження власної державності.

Інформація для учасників заходу: з огляду на епідеміологічну ситуацію, в залі проведення заходу дозволено одночасне перебування щонайбільше 17 осіб. Заздалегідь перепрошуємо за незручності.

До Дня прапора України та Дня Незалежності України 22, 23 та 24 серпня о 12:00 та 15:00 Національний музей історії України запрошує дітей на інтерактивну екскурсію з елементами гри «Прапор над нами – перемога за нами». Запрошуємо всіх охочих відвідати наш музей і замовити екскурсію!

Державні символи – невід’ємна складова частина національної символіки. Державний прапор – символ суверенітету і незалежності країни. Герб України – символ влади, знак держави. Символом єднання українського народу став Державний гімн. Учасники екскурсії в ігровій формі дізнаються про історію походження державних символів України. Під час екскурсії кожний учасник зможе побути ватажком племені, князем або обраним гетьманом. Пройти шляхом від зародження та становлення нашої держави до її незалежності.

Екскурсія поєднує отримання історичних знань, ознайомлення з музейними експонатами та ігри.

Після екскурсії для всіх охочих буде проведений майстер-клас з плетіння браслетів. Вартість 75 грн.

Екскурсія підготовлена для дітей 6-10 років і розрахована на 45–60 хв. Адреса мазею: вул. Володимирська, 2.

Вартість 125 грн для однієї особи. КУПИТИ КВИТОК ОНЛАЙН.

Попередній запис – за телефоном (044)278-48-64.

Національний музей історії України представляє майстер-класи "спецпропозиція".

Запрошуємо дітей та дорослих на майстер-клас з плетіння патріотичних браслетів з атласних стрічок. До Дня прапора та Дня незалежності України ви зможете власноруч створити жовто-блакитну прикрасу, яка служитиме довгі роки.

Дата проведення: 22, 23, 24 серпня 2020 р.

Час проведення: 12:00, 14:00, 16:00.

Тривалість: 45 хв.

Місце проведення: м. Київ, вул. Володимирська, 2.

Вартість участі: 75 грн з особи.

Додаткова інформація – за тел. 278-48-64.

Також цими днями в музеї відбуватиметься екскурсія-гра «Прапор над нами – перемога за нами».

Національний музей історії України (НМІУ) — провідний історичний музей країни, який працює з 1899 року. Експозиція музею розташована на 4-х поверхах. Колекція налічує близько 800 тис. експонатів світового значення, які представляють історію України від палеоліту до ХХІ сторіччя.

Центральний корпус музею розташовується на Старокиївській горі за адресою вул. Володимирська, 2. Також у музею є філія - Музей історичних коштовностей України, який знаходиться на території Києво-Печерської Лаври (вул. Лаврська, 9), та окремий відділ «Музей Української революції 1917—1921 років» (вул, Володимирська, 57, Київський будинок вчителя).


Читати також