15-07-2021 Розваги 28411

Захопливе рукоділля та його різновиди

Захопливе рукоділля та його різновиди

У сфері рукоділля, на вивісках спеціалізованих магазинів, поруч з бісероплетінням і пап'є-маше, з'явилася неймовірна кількість іноземних слів-найменувань. Сьогодні ми вам дещо розповімо про різновиди рукоділля та чим же воно може бути цікаве.

Декупаж

Декупаж (фр. découpage - вирізати) - це декорування предметів побуту за допомогою орнаменту і малюнків. Найчастіше декупаж використовують для оформлення меблів або старих речей, яким хочуть надати свіжий вигляд, переводячи на них зображення з газетних вирізок, листівок або журналів.

Декупаж

Декупаж як вид творчості зародився в XV столітті і особливо популярний був у Німеччині, де за допомогою вирізаних з книг картинок оформляли меблі і на завершення покривали їх спеціальним лаком, що сприяло кращому зберіганню. В Італії цей вид рукоділля називали «мистецтвом бідних», адже це спосіб оновити вигляд вже старої речі. Зараз декупаж використовується для декору не тільки меблів, але і шкатулок, посуду, свічок, сумочок і навіть прикрас.

Скрапбукінг

Скрапбукінг (англ. Scrapbooking - “книга з вирізок”) - це креативне оформлення фотоальбомів також за допомогою всіляких газетних вирізок, листівок, фотографій, картинок, малюнків і просто пам'ятних дрібниць. Зараз навіть виготовляється спеціальний папір для скрапбукінгу, який можна знайти в спеціалізованих магазинах.Scrapbooking

Історія скрапбукінгу починається приблизно в XVI столітті в Англії, де створювалися спеціально прикрашені альбоми з цитатами, афоризмами, віршами і маленькими портретами. В Німеччині приблизно в цей же період стали популярними дамські альбоми з засушеними квітами, стрічками, прикрасами і любовними листами.

На даний момент скрапбукінг має певну мету - такі фотоальбоми створюються на основі будь-якої події (весілля, канікули, народження дитини) і зберігаються для майбутніх нащадків.

Фелтинг

Фелтинг (англ. felt "повсть”) — це валяння з вовни. Таким чином створюються прикраси для одягу, декору, всілякі аксесуари, іграшки та панно на різних видах тканини і повсті.

felting

Є версія, що історія фелтингу починається в епоху стародавньої цивілізації. В Європі в XVI столітті створювалися спеціалізовані майстерні з валяння вовни і виготовлення з неї незвичайних декоративних дрібничок.

Валяння вовни поділяють на сухе (за допомогою спеціальної голки), яке служить для створення об'ємних предметів, і мокре (на основі мильного розчину) - для плоских виробів.

Печворк

Печворк (англ. patchwork — «ковдра, покривало, виріб із різнокольорових клаптів») - це назва клаптикового шиття або текстильної мозаїки. Вироби, створені на основі печворку, дійсно нагадують пазл: із зшитих шматочків тканини виходить повноцінне панно, покривало, скатертина або килимок.

patchwork

Поняття клаптикового шиття існувало в різних країнах світу, починаючи з епохи Стародавнього Єгипту. Однак популярність печворк знайшов в Англії в XVI столітті.

Майстри, що займаються клаптевим шиттям, стверджують, що найскладніша частина роботи - це підібрати правильне поєднання тканин. Для визначення колірних рішень умільці часто користуються колірним кругом, а часом і спеціальними комп'ютерними програмами.

Квілінг

Квілінг (англ. quill - гофрувати) - це вид рукоділля, який в народі називають ще паперокрученням. Внаслідок цього створюються як плоскі, так і об'ємні композиції зі скручених вузьких смужок паперу.

quilling

Вперше використовувати техніку квілінгу стали в Європі в XIV-XV століттях. Є версія, що родоначальниками квілінгу були монахи, які обрізали золочені краї книжкових сторінок і накручували їх на пташині пір'їнки. Так зародився цей вид рукоділля.

Квілінг - досить недороге задоволення, проте воно вимагає терпіння, посидючості і ретельності.

Фріволіте

Фріволіте (фр. frivolité — «легковажність») - це плетіння ручного мережива. Тонкі, витончені вироби створюються за допомогою спеціальної голки з тупим кінцем або човника і використовуються для прикрашання одягу, предметів декору, аксесуарів.

frivolité

Зародився фріволіте в східних країнах, але особливої популярності набув в Англії. Особливо добре це доводять портрети XVIII століття, де одяг дам прикрашений таким видом мережива.

Зараз фріволіте використовують для плетіння скатертин, серветок, мереживних комірців та інших аксесуарів.


Читати також