18-07-2021 Подкасти 431

Новинарня. 4 випуск. 18.07.2021

Слухати Подкаст Новинарня #4. Великі українські перемоги. Пророцтва Сімпсонів. Чунцінський експрес

Всім привіт. Це вже четвертий випуск Новинарні. Біля мікрофону Герман Гошкадор з оглядом новин культури за тиждень. Починаємо!


У бібліотеку англійського собору повернули книгу, яку взяли почитати більш ніж 300 років тому

Ви коли-небудь платили штраф бібліотеці за те, що повернули книгу невчасно? Зізнаюся, в мене були такі борги. Але я розумію, що не такі вже й страшні вони були.

Нещодавно в бібліотеку Шеффілдського кафедрального собору повернули книгу, яку взяли звідти в 1709 році, тобто 312 років тому!

Йдеться про книгу під назвою «Релігійні канони прихожанина англіканської церкви».

«Релігійні канони прихожанина англіканської церкви

«Книга повернулася до нас, оскільки леді з Уельсу знайшла її серед речей своєї померлої хрещеної матері. У заповіті жінки було прохання повернути книгу до собору», - заявив преподобний Кіт Ферроу, заступник настоятеля собору.

Ферроу додав жартома: «Я намагаюся прикинути, якого розміру штраф має бути за таке прострочення. Напевно, його б вистачило на заміну даху або чогось подібного! Але я пообіцяв родині, що ніякого штрафу не буде: вони повернули книгу, і це чудово. Через 300 років наша маленька перлина знову вдома».

Цікаво, чому сама жінка не повернула її, можливо, їй просто було соромно за цей борг?

Книгу пообіцяли виставити на огляд у храмі, ймовірно, для уроку всім, хто не повертає книги вчасно.

Гадаю, це буде для всіх нас наука: щоб перед смертю не нервувати і не згадувати про неповернену книгу, подумайте саме зараз, а чи не лежить у вас на полиці бібліотечна книга?

Україна у Каннах та з нагородами

На Каннському кінофестивалі пройшли прем’єрні покази фільмів, що цього року представляють Україну.

У головному фестивальному палаці відбувся прем’єрний показ документального фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст", що включений до офіційної програми 74-го Каннського фестивалю у програмі "Спеціальних показів". Фільм і його команду представив особисто генеральний директор Каннського міжнародного кінофестивалю Тьєррі Фремо.

Створений у співпраці з Меморіальним центром Голокосту "Бабин Яр", фільм демонструє відреставровані унікальні кадри з українських, російських і німецьких архівів: перші місяці війни, спалені села та військовополонені, вибухи на Хрещатику та покази свідків трагічних подій у Бабиному Яру.


Фільм отримав спеціальний приз журі премії “Золоте око” (нагорода для документальних фільмів). Уже восени цей фільм зможе побачити й український глядач в рамках заходів, приурочених до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

А у рамках програми «Тиждень критики» відбулася прем’єра фільму «Ольга». Історію про українську спортсменку, яка їде тренуватися до Швейцарії, розповів швейцарський режисер Елі Ґрапп. І приємна новина – стрічка отримала приз за найкращий сценарій!

Ольга, юна гімнастка, розривається між бажанням виступати за Швейцарію, тренуватися там, брати участь у найбільших змагання та тривогою за маму-журналістку, яка залишилась у Києві та розповідає про події Майдану.


У кінострічці використані документальні кадри з Революції гідності, а події на Євромайдані висвітлюються через емоції української молоді.

Головну роль зіграла українська спортсменка Анастасія Будяшкіна з Олімпійського коледжу ім. Івана Піддубного. Вона ж була присутня на прем’єрі.

Варто додати, що глядачі зустріли стрічку оваціями.

В Україні фільм "Ольга" вийде у широкий кінотеатральний прокат у лютому 2022 року.

В Україні розпочалися зйомки документального фільму про Олеся Гончара «Слово як зброя»

Особисто мене ці новини, зізнаюся, дуже зацікавили. Як мінімум, я навчався в університеті імені Олеся Терентійовича, так що ця тема мені близька.

Щоб дізнатися подробиці, я поспілкувався з режисеркою стрічки Катериною Стрельченко. Мені довелося відірвати Катерину ненадовго від зйомок в селі Сухе, Полтавської області. Але тепер ми знаємо більше про знімальний процес.

фільм про Олеся Гончара «Слово як зброя»

Ну що ж, чекатимемо з нетерпінням на прем’єру фільму.


Чи було вам коли-небудь соромно за людину, яку ви в дитинстві любили? За співака, актора або письменника, наприклад. Це я все до чого:

Джекі Чан заявив, що хоче вступити в Компартію Китаю

Про це він сказав на заході, організованому Китайською асоціацією кіно.

У своєму виступі актор сказав, що «гордий бути китайцем» і що він «бачить велич партії», яка, за його словами, досягає всього, що обіцяє.

Але тут також варто відзначити, що Джекі Чан - один з успішних підприємців у Китаї, де фактично неможливо займатися великим бізнесом, не будучи лояльним владі. Його статки в 2015 році Forbes оцінював у 350 мільйонів доларів. Щорічно він заробляє ще кілька десятків мільйонів: акторові належить мережа кінотеатрів, а також компанія з виробництва сігвеїв і електросамокатів; крім цього він заробляє на продажу одягу, їжі й атрибутики під своїм брендом.

Як ви гадаєте, чи можливо відокремлювати особистість художника від його творчості? Складне питання.

Український письменник Ігор Павлюк став лауреатом Швейцарської літературної премії

Науковець, письменник, викладач Львівського національного університету імені Івана Франка Ігор Павлюк став лауреатом нової міжнародної Швейцарської літературної премії – 2021 за книгу вибраних віршів «Артанія» («Arthania»), видану українською та англійською мовами у США.

Ігор Павлюк

Для початку про саму премію. «Швейцарська літературна премія» − це нова премія Швейцарії, створена для об’єднання людей з усього світу, обміну емоціями та вдосконалення мовної культури.

Я поспілкувався з паном Ігорем і дізнався, як це все відбулося.

Стосовно ж назви. Артанія (також ще можна говорити Арта чи Арсанія) — це східнослов'янське державне утворення VII-IX століть на території Східної Європи. Поряд із Куявією та Славією згадується у творах низки арабських і перських географів.

Книгу Arthania: Selected Poems ви зможете замовити, наприклад, на Амазоні. В Україні, на жаль, збірка поки не продається.

Продовжуємо тему української літератури.

Люта справа готує до друку дві збірки поетів «Витісненого покоління»

Мова йде про поетів Івана Семененка та Валентину Отрощенко. Це постшістдесятники, представники Київської школи поезії.

Я поспілкувався з ініціатором створення таких поетичних збірок, поетом та дослідником творчості поетів «Витісненого покоління», Богданом-Олегом Горобчуком.

Повну версію нашої розмови, яка, як на мене, вийшла доволі цікавою, я завантажу окремо в Ютуб і додам до опису цього подкасту в телеграм, Ютуб, а також до розшифровки Новинарні на порталі Експеримент. Раджу послухати, буде цікаво.

Ще одна суперова новина! Для початку пограємо у Вгадай мелодію. Хоча ці ноти ви, безумовно, впізнаєте за секунди. Впізнали мелодію Майкла Галассо?

Фільм Вонга Карвая "Чунцінський експрес" покажуть в українських кінотеатрах у липні

29 липня "Артхаус Трафік" стартує покази відреставрованої версії кіношедевру Вонга Карвая.

Ось перелік міст, яким пощастило побачити цей фільм на великих екранах:

Київ, Дніпро, Полтава, Львів, Житомир, Маріуполь, Миколаїв, Херсон, Кривий Ріг, Харків, Чернігів та Одеса. Вітаю всіх нас. Я сто відсотків піду на цей фільм і всім також раджу, особливо, якщо ви раніше його ніколи не бачили.

Мільярдер Річард Бренсон злітав до кордону з космосом на своєму ракетоплані

Ракетоплан досяг висоти в 90 кілометрів, де небо стає чорним, а горизонт Землі викривляється. Затримавшись на цій висоті на кілька хвилин, щоб екіпаж насолодився видами Землі, апарат пішов на зниження.

І де ж тут новини культури, запитаєте ви мене. А ось вони. Мультсеріал Сімпсони передбачив політ Бренсона в космос ще у 2008 році.

Сцена, в якій Бренон літав у невагомості в своєму космічному кораблі з'явилася в 8-му епізоді 20 сезону, називався епізод «The Burns and the Bees», він вийшов у грудні 2008 року.

Річард Бренсон та Сімпсони

Це далеко не перший раз, коли Сімпсони пророкують майбутнє.

Давайте згадаємо ще кілька прикладів.

У мультсеріалі також передбачили президентство Дональда Трампа, економічну кризу в Греції, виступ Леді Гаги на «Супербоулі», терористичний акт 11 вересня і появу коронавірусу, щоправда не з Китаю, а з Японії.

Стосовно ж Бренсона у соцмережах я побачив думку, що це не мультсеріал пророкує події. Навпаки, багаті люди дивляться "Сімпсонів", а потім складають власний список, що потрібно зробити. Може, й так.

На цьому все. До нових зустрічей.


Читати також