Росла собі ялиночка… нехай собі й росте

Чому не треба купувати ялинки

Ця стаття присвячена Новому року. Ця стаття присвячена святковій атмосфері. Ця стаття присвячена кожному, хто збирається сьогодні вирушити на базар і придбати ялинку або сосну. Що я хочу сказати в цій статті? НЕ КУПУЙТЕ ЯЛИНКИ.

Давайте разом спробуємо тверезо поглянути на речі і розібратися, чому не варто купувати ялинки.

Підтримка браконьєрів

Ялинкові браконьєри – це люди, котрі знищують зелені насадження, вони роблять так, щоб з кожним роком ялинок ставало дедалі менше. Купуючи ялинки в таких людей (без спеціальних документів, які ведуть торгівлю в непризначених для того місцях), ви своєю любов’ю до новорічних традицій сприяєте вирубуванню сосен та ялинок у великих кількостях. Та, мабуть, вам і без цієї статті відомо про досить тривалий період росту ялинок.

Ялинкові браконьєри

Легальні ринки

Беззаперечно, вибираючи з двох лих, зупинитись на легальному ринку - буде кращим вибором. Там продаються дерева, які вирощені в розпліднику. Та чи варте воно того? Ви дотримуєтеся древнього ритуалу, тому відчуваєте справжню атмосферу свята. Люди чинили так протягом сотень років. Чудово. Та чи не час нам змінювати традиції? Бо ж не завжди варто сліпо повторювати те, що робили наші батьки. Пригадайте своє дитинство. Які дивні поради вам давали? Щось забув і повернувся додому – поглянь у дзеркало. Вдома свистіти не можна, бо не буде грошей. Не можна класти шапку на стіл, інакше болітиме голова… М’яко кажучи, не найрозумніші поради. Ці ж люди вважали, що 31 грудня в будинку повинна стояти ялинка. Я не засуджую попереднє покоління, лише намагаюся показати, що аргумент Так робили мої батьки абсолютно непереконливий.

З чого все почалося

Традиція святкувати Різдво з ялинкою (за однією з версій) прийшла з середньовічної Німеччини. Але люди тоді були гуманніші (це жарт). Вони йшли до лісу і прикрашали дерево різноманітними предметами та свічками. Та з кожним роком людство деградує і стає більш лінивим (при всій повазі до людства – це наша дійсність). Тому в наступних поколінь бажання йти до лісу прикрашати ялинку зникло, виявилося, що значно простіше ставити ялинку в себе дома.

Чому не треба куляти ялинки

У дореволюційній Росії виникла традиція прикрашати ялинку і влаштовувати дитяче свято. Проте подібна забава була дорогою та малодоступною для дітей із бідних сімей. Від кінця 1920-х років у Росії різдвяна ялинка була заборонена і названа «буржуйською», «попівською» і антирадянською. В 1935 році в СССР вирішили повернутися до святкування з ялинкою, зробивши її не різдвяною, а новорічною.

Штучна ялинка – не варіант

З чого виготовляють штучні ялинки? В даному випадку мова йде не про креативні винаходи дизайнерів і кулінарів, а про стандартну штучну ялинку. Їх виготовляють з пластику. Тому ця альтернатива вельми неекологічна. Проте існують і цікаві знахідки. Трохи нижче ви можете побачити кілька незвичних прикладів. Можливо, хтось подумає, що жива ялинка більше тішить око, вона пахне лісом і тому подібне. Але не варто займатися самообманом. Ця ялинка або сосна вже НЕ жива. А навіщо вам свято, яке побудоване на насиллі? Давайте привчати себе та своїх дітей до миру в прямому та переносному значенні цього слова.

Нові традиції

Якщо раніше у вашій сім’ї було нормою ставити ялинку в квартирі, то чому зараз ви не можете все кардинально змінити? Давайте створювати з дітьми нові традиції! Долучайте фантазію, вчіть своїх малят творити і нешаблонно мислити. Значно краще займатися творчістю всією родиною, ніж сваритися з рідними щодо розбитих ялинкових іграшок і занурення ялинки у відро з піском. Ось кілька зображень для натхнення.

Чому не треба купляти ялинки

креативна ялинка

Чому не треба купляти ялинки. Креативна ялинка

І ще одна традиція, яка варта того, щоб стати щорічним сімейним звичаєм. Чому б вам не збиратися всією сім’єю і, на противагу старому новорічному ритуалу, купувати саджанець будь-якого дерева (не обов’язково хвойного), висаджувати його в парку, на дачній ділянці або просто в лісі. Дізнайтеся, як і коли краще це робити - і вперед.

Можна не лише руйнувати цей світ, але й робити його красивим.

Ялинки


Читати також