Методи розвитку креативності та генерування творчих ідей

Як розвинути креативність

А. Н. Лук у своїй чудовій книзі "Мислення і творчість" вважає, що креативність - це здатність побачити те, що не вкладається у загальні рамки. Це новий і свіжий погляд на світ і навколишню дійсність.

Що спадає вам на думку, коли ви чуєте фразу: "Глокая куздра штеко будланула бокра і кудрячить бокренка"? Підключіть свою фантазію! Який вигляд мають ці загадкові "бокр" і "бокренок"? А "куздра" - вона яка? Дуже страшна?

Ця свіжість погляду позначається терміном "serendipity", який був вигаданий у XVIII столітті письменником Хорасом Уолполом. У його оповіданні "Три принци з Серендипа" принци мали здібність робити несподівані і неймовірні відкриття під час своїх мандрів. Вони робили їх абсолютно випадково. Serendipity - це здатність не оминати випадкові події, не вважати їх другорядними і не вартими уваги, а бачити у них щось оригінальне й унікальне. А в одному з найчудовіших фільмів про Францію "Париж, коли там спека", йдеться про те, що "serendipity" - це здатність радіти життю і знаходити щось оригінальне і позитивне у звичайних повсякденних явищах і життєвих дрібницях.

Спробуємо розвивати креативність, застосовуючи методи серендипізму і поради С. В. Гіппіус про гімнастику почуттів і розвиток когнітивних процесів та інтуїції.

1. "Біографія попутника або перехожого". Цьому методу позаздрить Шерлок Голмс. Уявіть випадкового перехожого у домашній обстановці, подумайте, ким він працює, як сердиться, як радіє, як займається улюбленою справою?

2. "Біографія сірникової коробки". Нафантазуйте історію її життя - від лісоруба, який зрубав дерево до покупки сірникової коробки у супермаркеті.

3. "Біографія за ходою". Спробуйте створити загальне уявлення про людину за її ходою. А на дозвіллі спробуйте самі походити як:

  • людина, яка з'їла без зупинки вісім тістечок;
  • рибалка, котрий іде по тонкій кризі;
  • людина, яка заблукала у лісі;
  • солдат по плацу;
  • фотомодель по подіуму;
  • людина у тісному взутті.

4. "Події на вулиці". Постійно спостерігайте за тим, що відбувається на вулиці. Кого чекає юнак біля театру? Як він проведе цей вечір?

Також у цій статті ми розглянемо цікаві методи народження нових ідей, які допоможуть вам не тільки вирішити ту чи іншу проблему, але й розробити план проведення заходу, правильно організувати творчий вечір, концерт, розробити концепцію проєкту.

А. Осборн вважає, що однією з найкращих технік генерування нових креативних ідей є "мозковий штурм". На його думку, стимулювання творчої активності досягається завдяки дотриманню чотирьох правил: виключення критики, вільні асоціації, "зелене світло" всім ідеям без винятку (хай навіть вони будуть найбезглуздішими або ж надміру оригінальними) і узагальнення ідей на заключному етапі процедури "мозкового штурму".

Я вважаю, що "мозковий штурм" - приголомшливий метод продукування нових ідей, який ефективно використовується у рекламі, проєктному менеджменті та підготовці до суспільних акцій і культурних заходів. Я завжди записую всі ідеї на фліп-чарті, а комбінації ідей і їх видозміни - на кольорових стікерах. До узагальнення і покращення всіх висунутих ідей залучаю "експертну групу", а сама виступаю модератором. І жодної критики! Не можна перешкоджати польоту фантазії!

А ще я обожнюю складати ментальні - інтелектуальні карти. Завжди користуюся цим методом, і вам рекомендую! Дуже ефективно і красиво, а головне - візуалізація цілей і планів приводить до здійснення найнезвичайніших мрій. Отож, мрійте і креативте собі на здоров'я! За допомогою ментальних карт можна малювати карти успіху, планувати бізнес-стратегії.

Mind-maps - інформація, зображувана графічно на великому аркуші паперу. Широке застосування ментальних карт почалося завдяки Тоні Бьюзену, психологу з Англії. Ось основні принципи і поради Тоні Бьюзена щодо складання ментальних карт:

Малюєте у самому центрі аркуша візуальний образ проблеми, яку ви хочете вирішити. Наприклад, "Як виховати гарний художній смак у сучасної молоді". Далі малюються розгалуження, як сучки на деревах або щупальця восьминога, малюються ті ідеї, які спали вам на думку. Наприклад, організувати літературні клуби в університетах, клуби живопису, виставки творчості, проводити лекції про елітне мистецтво, організовувати зустрічі з діячами культури, створити театр і т. д. Далі кожна ідея поділяється на маленькі підрозділи, тобто прописуються способи виховання художнього смаку. Наприклад, що можна записати у підрозділі "Створення театру"? Ви маєте рацію: добір акторів у трупу, пошук приміщення, вибір репертуару, робота над мовленням і сценічними рухами, відвідування майстер-класів і т. д. Найцікавіше у цьому методі те, що створення ментальної карти вже саме по собі є творчістю. Це справжній акт Креативності у всій своїй красі. Я зазвичай використовую вирізки з газет, фотографії з сайтів, багато кольору. Ще б освоїти інфографіку - і ціни мені не буде! Все це розташовується радіально й естетично!

Mind-mapping

Аліна Солнишкіна


Читати також