Нейромережа дописала десяту симфонію Бетховена

Новини технологій. Нейромережа та Бетховен

Бетховен не встиг дописати десяту симфонію, залишивши нащадкам лише чернетки. Композитори намагалися закінчити твір, але не вдавалося цілком відтворити задум автора. У результаті із завданням впоралася нейромережа

Бетховен почав роботу над десятою симфонією в 1824, але через три роки помер, і вона залишилася незакінченою. Твір з того часу існував тільки в начерках, розсіяних кількома робочими зошитами. Дослідникам творчості німецького композитора вдалося виявити близько 50 таких фрагментів.

Нарис десятої симфонії
Нарис десятої симфонії

Спроби відтворити твір

З того часу кілька музикознавців створили свої варіанти фіналу десятої симфонії на основі чернеток. У 1980-х роках британський композитор Баррі Купер реконструював першу та другу частини твору. Його варіант за вісім років виконав Лондонський симфонічний оркестр. У 2013 році сучасний німецький композитор Герд Пренгель об'єднав чернетки, а Хідеакі Шічіда відтворив усі чотири партії симфонії.

На початку 2019 року Маттіас Редер, директор Інституту Елетт та Герберта фон Караян, який займається проектами на стику музики та технологій, почав набирати команду для реконструкції твору Бетховена. Для відтворення симфонії він вирішив використати штучний інтелект. До робочої групи увійшли австрійський композитор Вальтер Верзова, експерт з автоматичного написання музики Марк Готем, піаніст і музикознавець з Гарвардського університету Роберт Левін, який раніше дописав кілька недописаних робіт Моцарта та Баха, а також мистецтвознавець та директор лабораторії штучного інтелекту американського Ратгерського університету Ахмед Ельгаммаль..

Етапи роботи над реконструкцією

Команда почала з розшифрування начерків симфонії. Музикознавці намагалися визначити, в якій послідовності могли йти фрагменти і який можливий задум Бетховена. Щоб штучний інтелект зміг дописати незакінчений твір, його вчили поєднувати музичні фрагменти, писати різні частини складних творів, ґрунтуючись на кількох нотах, і розуміти стиль композитора. За задумом фахівців, нейромережа мала «думати, як Бетховен» і, використовуючи його чернетки як підказки, закінчити симфонію.

Ахмед Ельгаммаль створив чотири нейронні мережі, в які завантажив сонати, концерти, струнні квартери та дев'ять симфоній Бетховена, щоб навчити їх розпізнавати стиль композитора. Дві моделі відповідали за гармонію та оркестрування, третя розробляла теми, а четверта поєднувала їх. «Є ті, хто вважають, що штучному інтелекту не місце у творчості. Але я розглядаю ШІ не як спосіб замінити музиканта, а як інструмент, який допомагає художникам виразити себе по-новому», — вважає мистецтвознавець.

Перше виконання фрагменту твору ШІ

У листопаді 2019 року ШІ представив частину свого варіанта реконструкції твору. Піаніст виконав її в Будинку-музеї Бетховена у німецькому Бонні перед групою журналістів, музикознавців та дослідників творчості композитора. Слухачів попросили визначити, де закінчилися ноти, написані Бетховеном, і розпочалася партія нейромережі. Вони не змогли. Потім одну із партитур зіграв струнний квартет. Слухачі не зрозуміли, де були частини, написані штучним інтелектом. Після цього команда фахівців вирішила, що йде вірним шляхом.

Прем'єра симфонії

За наступні півтора роки музикознавці удосконалили роботу нейромережі. У результаті вона спромоглася дописати дві частини твору Бетховена. Прем'єра симфонії відбулася 9 жовтня 2021 року в Бонні. За словами Ельгаммаля, «деякі слухачі були настільки захоплені, що плакали, а один потім слухав цю музику весь день».



Читати також