Бензовози: типи та їхні особливості

Бензовоз

Бензовоз – спеціальна машина, призначена для перевезення бензину й інших світлих нафтопродуктів. Основними відмінностями такої техніки від вантажівок широкого призначення є підвищені вимоги до такої характеристики, як пожежна безпека, що продиктовано специфікою вантажу, який перевозиться.

Варто зазначити, що бензовози здатні впоратися з транспортуванням не лише бензину, а й багатьох інших рідких нафтопродуктів світлих фракцій. Це солярка, уайт-спірит, а також інші розчинники та рідини.

Крім того, існують й активно використовуються бензовози, що здатні виконувати роль мобільних АЗС. Це так звані паливозаправники. З такою технікою можна ознайомитися на сайті https://everlast.ua/catalog/tsisterny-dlya-svetlyh-nefteproduktov/c16. Сьогодні їх можна зустріти в аеропортах та військових полігонах, на с/г угіддях й у віддалених населених пунктах.

Основні види

Бензовози поділяються на три види, з огляду на те, як розміщується тара. Перший вид – це причіп-цистерна, яка встановлена на окремому шасі та кріпиться спеціальним зчепленням. Далі йде автоцистерна. Її назва говорить сама за себе: ємність для пального кріпиться безпосередньо на шасі автомобіля. Третій вид тари – це напівпричіп, у цього бензовозу кузов розміщується на підкатному візку із закріпленим на ньому шворнем. Її зазвичай використовують у зчіпці з автопоїздом.

Крім цього, цистерни поділяються за типом вантажу, що перевозиться в них:

  • бензовоз;
  • мазутовоз;
  • газовоз.

Проте у разі потреби одна цистерна може бути використана з різними видами нафтопродуктів. В цьому випадку після перевезення в ній темної рідини, наприклад мазуту, тару промивають на спеціальній паровій установці. І тільки після цього заливають туди інший вид продукції, наприклад бензин. Однак варто знати про те, що у мазутовозів та бітумовозів ємності підтримують певний режим температури для безпечного транспортування вантажу.

Тому компанії-перевізники намагаються використовувати для цього цистерни-термоси. На всіх бензовозах встановлюють зливальний насос або кран-пістолет, у деяких випадках ставиться лічильник. Сьогодні бензовоз – одна з найбільш популярних і ключових ланок у вантажоперевезеннях, від якої залежить ефективність маркетингового розвитку цієї частини ринку транспортних послуг.

Будь-який бензовоз – це насамперед вантажівка, яка має дещо специфічне призначення. Тому при виготовленні такої техніки особлива увага приділяється якості матеріалів. Саме від них залежить безпека експлуатації машини.

Вимоги до конструкції

До основних вимог належать такі:

  • майданчик доступу до наливних горловин повинен мати поручні;
  • електропроводка робиться екранованою;
  • бензобак виконується з особливо міцних матеріалів або із захистом;
  • вихлопна труба повинна бути з іскрогасником, розташовується або спереду з вихлопом праворуч, або праворуч за кабіною.

Крім того, машина-автозаправник (АТЗ) обов'язково комплектується ящиком із піском, вогнегасниками та заземленням.


Читати також