Отримати максимум від природи: Теплові насоси

Тепловий насос

Опалення, безумовно, є найбільшим виробником вуглекислого газу (CO2) в домашньому господарстві. Ці викиди є тягарем для клімату. Тепловий насос - це система опалення, яка працює подібно холодильнику, тільки в зворотному напрямку і з набагато більшою потужністю. Теплові насоси використовують грунт, підземні води або повітря для вилучення корисної теплової енергії. Вони практично перекачують тепло ззовні (грунт, вода, повітря) в будинок. Електричний тепловий насос - є енергозберігаючої формою виробництва тепла з більш низькими викидами CO2, ніж системи опалення на природному газі або дровах.

Грунтові теплові насоси

Геотермальні або грунтові теплові насоси подають тепло в будинок з глибини до 100 метрів. Альтернативою цим геотермальним зондам є грунтові колектори: спеціальні шланги укладаються під землю в саду на глибині 1- 1,5 м на великій площі і вловлюють тут тепло. Оскільки земля має постійну температуру цілий рік, грунтові або грунт-вода теплові насоси є найбільш ефективними тепловими насосами.

Повітряні теплові насоси

Повітряні теплові насоси є найдешевшими і простими в установці. Вони використовують тепло навколишнього повітря і встановлюються поруч з будинком або в підвалі. Хоча повітряні теплові насоси менш ефективні, ніж грунтові теплові насоси, вони користуються величезною популярністю.

Особливості застосування теплових насосів:

В принципі, для теплових насосів підходять як нові, так і старі будівлі. В обох випадках спочатку необхідно максимально знизити потребу в теплі за допомогою теплоізоляції, щоб використання теплового насоса було доцільним. Теплові насоси особливо підходять для будинків, де в якості споживачів тепла є низькотемпературні системи опалення. Підключення до системи поверхневого опалення (наприклад, до системи "тепла підлога") сприятливе для теплових насосів. Системи поверхневого опалення працюють при низьких температурах потоку, 35 ° C і менш. При компромісі в енергоефективності деякі моделі можуть працювати і з радіаторами. Окремі радіатори також можуть бути замінені. У старих будинках цікавим рішенням є гібридні системи опалення, де тепловий насос бере на себе основне теплопостачання, а котел підтримує тепловий насос в холодні дні.

Ефективність відповідає ціні

На перший погляд, інвестиції здаються дуже дорогими. Але завдяки економії на опаленні та різкому зростанні цін на нафту і газ, вона окупається за кілька років. Який тепловий насос найкраще підходить для Вашого будинку і Ваших звичок опалення, найкраще може оцінити лише спеціаліст з енергоаудиту.
Детальніше про особливості різних типів теплових насосів можна дізнатися на сайті https://alternetica.com.ua/.


Читати також