Порядок проведення робіт з монтажу вентиляції

монтаж вентиляційних систем

Монтаж систем вентиляції можна розділити на кілька етапів:

Ознайомлення з проектною документацією і об'єктом. Даний етап має право на існування в тому випадку, якщо проектна документація розроблялася сторонньою організацією. На цій стадії проводиться ознайомлення з прийнятими в проектній документації інженерними рішеннями, а також виїзд на об'єкт, де належить здійснити роботи по монтажу вентиляційних систем з метою збору інформації про особливості майбутніх робіт і будівельної готовності приміщення до їх проведення. У разі неготовності об'єкта до виконання монтажних робіт суміжним розділам даються завдання з підготовки об'єкта до установки систем вентиляції.

Планування і підготовка до проведення робіт

Даний етап включає складання графіків:

Виконання робіт

Установка систем вентиляції виконується на підставі графіка виконання робіт, в якому вказані календарні терміни проведення різних етапів монтажу.

Фінансування

Графік фінансування (оплат), як правило, створюється на підставі графіка виконання робіт і відображає порядок їх оплати.

Поставки матеріалів

Графік поставки матеріалів розробляється спільно з графіками виконання робіт і фінансування (оплат). Складання всіх вищеописаних документів дозволяє грамотно спланувати хід і черговість проведення робіт, погодити виконання робіт з монтажу вентиляції з іншими підрядниками на об'єкті, а також спланувати майбутні витрати. Особливо даний етап важливий при веденні великих об'єктів будівництва.

Поставка на об'єкт обладнання, комплектуючих та інших матеріалів для монтажу системи вентиляції. Доставка ведеться згідно з розробленими і затвердженими раніше графіками виконання робіт і поставки матеріалів. На даному етапі важливо заздалегідь подбати про місця зберігання матеріалів, що поставляються і устаткування протягом усього виконання робіт, так як ризик за збереження обладнання і матеріалів до здачі всіх робіт лежить на монтажній організації.

Виконання монтажних робіт:

  • Монтаж систем вентиляції починається з трасування повітроводів. Також вибирається найбільш підходящий спосіб кріплення елементів системи. У разі якщо він не регламентований робочою документацією, готуються місця для установки основного обладнання.
  • Безпосередньо установка обладнання та повітропроводів, а також їх утеплення і захист при необхідності.
  • Монтаж вузлів обв'язки тепло-холодопостачання, рекуперації і зволоження.
  • Установка системи автоматики, лоткової і кабельної продукції.
  • Монтаж розподільників повітря - дифузорів і вентиляційних решіток.
  • Пуско-налагоджувальні роботи (ПНР). Після завершення монтажних робіт здійснюють індивідуальну і / або комплексну наладку систем вентиляції. Роботи проводяться на підставі даних, зазначених у робочій і виконавчій документації. Складаються і підписуються відповідні приймально-здавальні акти. Здійснюється паспортизація систем.
  • Здача в експлуатацію.

Читати також