Ліквідація ТОВ

Ліквідація ТОВ

Без ліквідації ТОВ не обійтися, якщо:

  • Бізнес змінює форму. Найбільш поширений сценарій - залучення інвестицій від акціонерів. В такому випадку ТОВ припиняє своє існування, поступаючись місцем АТ різного типу. В результаті компанія може продавати свої акції, отримуючи за це додатковий капітал від акціонерів без залучення великих кредитів на перших етапах.
  • Передбачається продаж бізнесу. Багато стартапи і малі бізнеси мають початкову мету щільно увійти в ринок і продатися за хорошою ціною. Товариство з обмеженою відповідальністю - це ідеальна форма підприємства як для початку будь-якої економічної діяльності, так і для продажу. Продавати ТОВ легко, адже для цього потрібно всього лише згода одного або декількох власників. Багато прогресивні бізнеси стають частиною більш великих структур саме шляхом продажу, отримуючи таким чином доступ до величезних в їхньому уявленні ресурсів, зв'язків, можливостям і виходячи на новий рівень розвитку.
  • Бізнесу потрібна реструктуризація. Цей етап обов'язковий для багатьох підприємств, які переходять з успішного стартапу в великий бізнес. Для формування системи управління, маркетингу внутрішньої і зовнішньої логістики, управління якістю та інвестиційної політики в деяких випадку варто ліквідувати попереднє ТОВ і сформувати новий бізнес. Такий крок має і стратегічну, і тактичну цінність: мікробізнес без реструктуризації вкрай рідко здатний переформуватися в масштабне підприємство або групу компаній.
  • Кардинально змінюються види економічної діяльності. Так, так буває - і нерідко. Тут основним фактором знову ж є прагнення до отримання максимального прибутку. Якщо галузь не цікава через кон'юнктуру на ринку (часто виражається у вигляді демпінгу) або застаріває сама по собі, засновники ТОВ знаходять нові види бізнесу і готові під них відкривати нові підприємства.
  • Підприємство - банкрут. Це крайній захід. До того ж банкрутство ще потрібно довести, а це вимагає дотримання досить непростий юридичної процедури. Проте, в ряді випадків накопичення надмірних боргів і нездатність покрити їх призводить до необхідності ліквідації підприємства.
  • Хоча в перерахованих вище випадках ліквідації підприємства, як правило, не уникнути, таке рішення дається більшості засновників бізнесу не відразу. Частково тому, що засновники дорожать репутацією і всім, що пов'язане з цілісністю і честю їх бізнесу, а почасти через самої процедури ліквідації.

Ліквідація ТОВ може відбуватися за двома сценаріями. Перший - це закриття компанії на добровільних засадах. Здебільшого до нього вдаються в разі зростання бізнесу, і така ліквідація знаменує реструктуризацію, зміна форми або видів економічної діяльності. У деяких випадках засновники добровільно ліквідують бізнес через його неспроможність. Досить часто при таких обставинах відбувається примусова ліквідація підприємства, тобто його закриття за рішенням суду. Залежно від того, чи було рішення добровільним або примусовим, дещо відрізняється і порядок ліквідації підприємства. Imperium Lux - юридична компанія, яка допоможе детальніше в будь-якому способі ліквідації ТОВ.


Читати також