Вентиляція для промислових обєктів необхідна за нормами законодавства

Вентиляція для промислових обєктів

Абсолютно будь-який об'єкт нерухомості потребує вентиляції, а відсутність або порушення роботи комунікацій може стати причиною адміністративних стягнень з відповідальних осіб. Якщо ж порушення виявлені в комерційних або промислових будівлях, то контролюючі органи мають право зупинити виробничий процес. Тому необхідні як правильна експлуатація, так і грамотне обслуговування інженерних мереж. Все про вентиляційні системи можна знайти на сайті групи компаній VENT, яка займається виробництвом, монтажем та їх обслуговуванням.

Типи вентиляції

Вентиляція ділиться на 2 великі групи:

  • Природна;
  • Примусова.

Природну мають практично будь-які приміщення, а ось припливно-витяжна встановлюється окремо, в житлових приміщеннях за бажанням, а у випадку з промисловими об'єктами - в обов'язковому порядку. Так монтаж вентиляційних систем потрібний в обмежених та замкнутих приміщеннях, згідно з правилами охорони праці. Устаткування необхідне, якщо температура в приміщення вище 30 градусів.

Конструкція систем

Як і будь-які інженерні комунікації, вентиляція виробничих приміщень являє собою складну систему. У стандартну комплектацію входять:

  1. повітровод;
  2. вентилятор;
  3. повітрозабірна решітка;
  4. повітряний клапан;
  5. калорифер;
  6. фільтр.

Серцем виступає вентилятор, його потужність залежить від обслуговуваної площі. Калорифер відповідає за забезпечення нагріву, щоб свіже повітря з вулиці, нагрівалося до прийнятної температури. Цей пристрій більше актуально для комерційної, ніж для виробничої нерухомості.

Комфортний мікроклімат в приміщенні забезпечують системи кондиціонування

Циркуляція повітряних мас зовсім не гарантує комфортного мікроклімату в приміщенні. Для цього необхідно додаткове обладнання, з подібними завданнями системи кондиціонування повітря справляються найкраще. Це автоматичні установки, які можуть нагрівати або охолоджувати, осушувати або зволожувати, очищати й фільтрувати. Останні функції актуальні для підприємств і цехів з важкими та шкідливими умовами праці, де висока загазованість і наявність в повітрі різних небезпечних речовин.

монтаж вентиляції

Проектування та обслуговування

Проектуванням комунікацій повинні займатися професіонали, які проведуть розрахунки згідно з чинним законодавством нормам та особливостями самих об'єктів. Починається проектування вентиляції з інженерних вишукувань, що визначають всі особливості будівлі та виробничого процесу. На основі отриманих звітів і протоколів, складається технічне завдання. Потім йде розробка розрахунків, кошторису, вибір обладнання та складання робочої документації. Вінчає усе монтаж конструкцій та пусконалагоджувальні роботи.

Практично з моменту запуску промислова вентиляція потребує грамотного обслуговування. Проводяться планові перевірки, виконуються заходи з технічного обслуговування, при виникненні неполадок здійснюється ремонт (найчастіше потрібно прочищення каналів). Для здійснення контролю за роботою спеціальним наказом призначається відповідальний співробітник. Для обслуговування доцільніше вибрати ту компанію, яка буде встановлювати систему, як мінімум це фінансово вигідніше.


Читати також