Без iPhone і на «Лада Калині»: що чекає на росіян через війну в Україні

Що чекає на росіян через війну в Україні

Євросоюз у рамках санкцій, накладених через вторгнення Росії в Україну, з 12 березня відключає від системи міжбанківських платежів SWIFT сім російських банків, які підпали під санкції. У "чорному" списку: ВТБ, "Россия", "Открытие", Новикомбанк, Просмвязьбанк, Совкомбанк і ВЭБ.РФ.

В Офіційному журналі Євросоюзу повідомляється, що вводиться заборона на продаж, постачання та експорт до Росії фізичним та юридичним особам, а також держструктурам банкнот євро. Рішення про заборону ввезення євро до Росії набирає чинності з моменту опублікування, тобто з 2 березня.

28 лютого Євросоюз запровадив санкції проти Росії через вторгнення в Україну. Вони припускають заморожування активів Центробанку РФ та відключення низки банків від системи SWIFT.

Російські фінанси співають романси

22 лютого, після визнання Росією незалежності самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", Великобританія запровадила санкції проти п'яти російських банків, а також близьких до Володимира Путіна бізнесменів Геннадія Тимченка, Бориса та Ігоря Ротенбергов.

24 лютого, після початку російського вторгнення в Україну, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про заморожування активів ВТБ та інших великих російських банків, а також фізичних осіб та компаній. До санкцій приєдналася навіть нейтральна Швейцарія.

Американські фінансові корпорації Mastercard і American Express також заблокували доступ до своєї платіжної системи російським банкам ВТБ, Сбербанк, "Открытие", Совкомбанк, Новикомбанк, Альфа-банк, МКБ, Россельхозбанк та ВЭБ.РФ.

Карти банків, відключених від платіжних систем, не працюватимуть за кордоном та на сайтах зарубіжних інтернет-магазинів. У Росії ними, як і раніше, можна буде розплатитися, оскільки всередині країни платежі обробляються Національною системою платіжних карток.

Заморозка активів російського Центробанку та відключення від SWIFT призвели до обвалу рубля (влада припинила його підтримку), іноземна валюта вже кілька разів оновлювала максимуми. 2 березня курс євро на Мосбіржі перевищив 122 рублі, а долар - понад 110 рублів.

Центробанку довелося підняти ключову ставку до 20%, що призведе до зростання платежів з іпотеки та кредитів приблизно вдвічі). Із Росії заборонено вивозити валюту на суму понад $10 тис.

Росіяни пересядуть на "Лада Калина"

Після початку бойових дій в Україні провідні світові автовиробники призупинили постачання до Росії. Майже відразу про це оголосили General Motors та Volkswagen Group, куди входять Audi, Skoda, MAN та Bentley. Зупинився завод Volkswagen у Калузі.

1 березня BMW припинила імпорт та виробництво в Калінінграді.

Ford з 2018 року не продавав у країні легкові автомобілі, але тут діяло СП "Соллерс Форд", яке збирало легкі комерційні Ford Transit у Єлабузі. 2 березня компанія оголосила про зупинення роботи в Росії.

Японська Mazda зупинила постачання комплектуючих для збирання машин (CX-5, CX-9 та Mazda6) на заводі у Владивостоці. Honda заявила, що припинить продажі мотоциклів та автомобілів до Росії.

Роботу в Росії призупинили Daimler Truck, який заявив, що не працюватиме з КамАЗом, який випускатиме дві моделі на базі кабін Mercedes. Daimler Truck має 15% у КамАЗі. Вся нова лінійка КамАЗа (моделі К4 та К5) є машинами на базі кабіни Mercedes.

Про припинення виробництва вантажівок на заводі в Калузі та продажі автомобілів також оголосили у шведській Volvo. Паралельно Volvo Cars (належить китайській Geely) оголосила про зупинення поставок до РФ.

Також про припинення поставок до Росії повідомили бренди Harley-Davidson, Lamborghini, Ducati, Jaguar, Land Rover.

На тлі провідних світових виробників компанія АвтоВАЗ підвищила рекомендовану роздрібну ціну всіх моделей Lada. Ціни підняли на 15,4%.

Найбільші компанії йдуть із Росії

У німецькому концерні Siemens повідомили про припинення постачання продукції до Росії. Обслуговування та ремонт техніки будуть йти "у суворій відповідності до санкцій", повідомили представники компанії.

Американська нафтова компанія ExxonMobil оголосила, що виходить із російського нафтогазового проекту "Сахалін-1". Shell повідомила, що вийде із спільних підприємств із "Газпромом".

Boeing та Airbus припинить техпідтримку та продаж запчастин для російських авіакомпаній. Співпрацю з РФ заморозили і найбільші виробники авіадвигунів, зокрема CFM International. Лізингодавець AerCap заявив, що припиняє співпрацю з російськими авіакомпаніями.

Контейнерні лінії, які обслуговують понад третину світового ринку, припиняють працювати з агресором. Про зупинення прийому замовлень для перевезення контейнерів в/з Росії, зокрема, офіційно повідомили Maersk, Mediterranean Shipping Company (MSC) і CMA CGM.

Слідом за британською ВР, найбільшим іноземним акціонером "Роснефти", про припинення інвестицій у РФ і вихід із проектів у країні оголосила і норвезька Equinor.

Американський виробник програмного забезпечення, компанія Oracle Corp, повідомила про припинення всіх операцій у Росії.

Про зупинення співпраці з РФ, повідомили також ASOS та Nokia.

Росіян залишили без iPhone, Nike та чеського пива

З 1 березня американська компанія Apple закрила можливість покупки товарів на своєму офіційному сайті у Росії. Також компанія обмежила роботу своєї платіжної системи Apple Pay в Росії.

Американський виробник спортивних товарів Nike також перестала здійснювати доставку продукції до Росії.

Найбільші виробники пива в Чехії припинили постачання до Росії. Йдеться про пивоварні компанії Plzensky Prazdroj (Pilsner Urquell, Velkopopovick Kozel та Gambrinus), Staropramen, Budejovicky Budvar (Budweiser Budvar) та Bernard.

Шведська H&M Group, один із найбільших у світі продавців одягу, взуття та аксесуарів, оголосила 2 березня про рішення призупинити продажі в Росії.

Без Netflix, концертів та новинок кіно

Росіяни своїми банківськими картами не можуть сплатити підписки стрімінгових сервісів Spotify та Netflix.

Міжнародні маркетплейси відеоігор PlayStation Store, Nintendo та Steam відхиляють спроби користувачів сплатити покупки з російських банківських карток. Перестав працювати магазин програм Galaxy Store.

Кінокомпанії The Walt Disney Company (включає Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm, 20th Century Studios), Universal, Sony та Paramount оголосили, що призупиняють показ своїх фільмів у Росії.

Від прокату своїх фільмів у РФ відмовилася і Warner Bros. Компанія скасувала вихід у російських кінотеатрах фільму "Бетмен" із Робертом Паттінсоном у головній ролі.

Шотландський рок-гурт Franz Ferdinand та американці The Killers відмовилися від виступів у Росії. Також свої виступи, без вказівки точної причини, скасували Iggy Pop та гурт Green Day.

Нагадаємо, що Росія знайшла трьох країн-союзників для обходу санкцій.


Читати також