Чим загрожує війна дикій природі

Чим загрожує війна дикій природі

Війна завжди знищує дику природу. Навіть, якщо це не масштабні збройні конфлікти. Існуючий аналіз даних з 1946 року по Африканському континенту показав, що під час війни послаблення екологічного контролю є головним фактором втрат біорізноманіття. Що вже казати про такий масштаб, як напад росії на Україну і військові дії по всій території з застосуванням величезної кількості видів зброї. Не забувайте, скільки територій постраждали і за попередні 8 років війни. Втрати ще доведеться оцінити і вони точно будуть катастрофічними.

Існують два типи загроз:

Перший — безпосередня. Тварини гинуть чи отримують поранення від мін, стрілецької зброї, пожеж, які ніхто не зупинить, стресу від переміщення важкої техніки. Страждають і сухопутні і морські тварини. І найголовніше — знищуються цілі біотопи та особливо цінні території, де існують різні види тварин.

Другий тип загроз не менш страшний і відкладений у часі. Адже війна завжди тягне за собою економічні наслідки, підвищення частоти браконьєрства, голод, надовго заміновані території і загальне послаблення контролю.

Колись світові війни майже знищили в Європі зубра. На території України повністю зникла поліська популяція ведмедя.

Є види, для яких війна менш страшна. Наприклад, вовк, що отримує додатковий кормовий ресурс і є мобільним.

Але зараз починається ще й сезон розмноження і це додаткова небезпека для багатьох видів тварин.

Окремо існує постійна загроза жахливих техногенних катастроф через руйнацію промислових об’єктів, стратегічних ядерних об’єктів, гідроелектростанцій тощо.

Втрати для біорізноманіття України мають бути досліджені, обраховані і так само ми маємо вимагати репарацій від агресора, як за зруйновані міста та культурні цінності. Адже екологічна ситуація в країні визначає добробут і здорове життя майбутніх поколінь українців.


Читати також