15 тисяч злочинів рф - юристи про депортацію маріупольців

юристи про депортацію маріупольців

Примусова депортація мешканців Маріуполя до рф є воєнним злочином, кримінальну відповідальність за який несуть і ті, хто віддав наказ, і ті, хто його виконує.

Про це заявив доцент Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, позаштатний юридичний радник міністра закордонних справ Микола Гнатовський на пресконференції в Укрінформі на тему: «Вигнання росії з Ради Європи», повідомляє кореспондент агентства.

«Це (примусове вивезення українців з Маріуполя на територію росії – ред.) – приклад очевидного серйозного воєнного злочину з боку російської федерації», - сказав Гнатовський.

Він зазначив, що депортація цивільного населення під час збройного конфлікту, під час війни належить до числа грубих порушень IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Тобто ті, хто це наказує, і ті, хто ці накази виконують, несуть відповідальність за воєнні злочини. Зокрема, і Міжнародний кримінальний суд за ст. 8 свого статуту має повноваження їх переслідувати. Якщо це робитиметься ще в більших масштабах, тут можна говорити навіть і про склад злочинів проти людяності, тому що йдеться про, по суті, одну з форм широкомасштабного та систематичного нападу на цивільне населення», - акцентував юрист.

Загарбники вивозять мешканців Маріуполя на територію росії - під незаконну депортацію вже потрапило 15 тис. людей.


Читати також