Аптечка та перша допомога для папуги

Аптечка та перша допомога для папуги

Папуги - це птахи, які нас радують своєю непосидючістю, цікавістю до життя та щебетом, а деякі навіть розмовами. Вони такі ж беззахисні і так само залежать від нас, як й інші тварини. Нижче ми зібрали поради як можна допомогти пернатому другу в критичній ситуації. Одразу після надання першої допомоги звертайтесь до лікаря. Онлайн чат по екзотам (в точу числі папуги): https://t.me/helpexopetukraine

Що необхідно мати в аптечці для папуги:

  1. Аверсектинова / Новертинова мазь. При коростяному кліщі - 1 раз в 5 днів на всі уражені ділянки. Після курсу лікування обов’язково обробити клітку Неостомазаном і ретельно її промити.
  2. Пробіотик Bird been bac. Застосовується при порушеннях роботи ЖКТ - діарея, запор, дисбактеріоз, після курсу антибіотиків, паралельно з іншим пробіотиком, при отруєннях. Дозування та курс: див в інструкції.
  3. Ципрофлоксацин (в краплях). При сильному чханні, виділенні з очей - 20 мг/кг 1 р на день в дзьоб. Тривалість курса лікування має встановити лікар.
  4. Ентеросгель та розчин рінгера. При отруєнні розвести з рочином рінгера до стану густого киселю та давати по 2 мл кожні 2-3 години 2 дні.
  5. Церукал. При сильному отруєнні, сильній блювоті 0,5 мг/кг в дзьоб одноразово.
  6. Актовегін-гель, Еплан - розчин. Для загоєння ран.
  7. Антисептичний препарат: Бетадин/ Мірамістин.
  8. 3% перекис водню. Для зупинки кровотечі.
  9. Глюконат кальцію. При судомах у дзьоб 1-2 краплі нерозбавленого ампульного глюконату кальцію. Тривалість курса лікування має встановити лікар.
  10. Ромашка аптечна при проносі та при застуді - додавати настій ромашки до води.
  11. Ністатін в таблетках. При зараженні зоба: 1/3 таблетки розчинити в 3 мл води і капати по 3 каплі 3 рази на день. Тривалість курса лікування має встановити лікар.
  12. Інсулінові шприци. З них можна вимірювати дози та випоювати.
  13. Стерильні ватні тампони
  14. Вазелін. У випадки труднощів з яйцекладкою. Використовувати тільки після консультації з лікарем.

Йод, спирт, зеленку та марганцівку при лікуванні папуги використовувати заборонено!

Якщо птах пошкодив лапу або крило, не можна накладати фіксуючи повязки - великий ризик передавити магістральні судини і втратити кінцівку. При пошкодженні кінцівки птаха треба якнайшвидше доставити до ветеринара.

Якщо птах погано себе почуває, один із варіантів домедичної допомоги - це відігрівати його лампою. Для обігріву потрібно вибирати звичайні лампи зі спіралями розжарювання (40-60Вт). Бажано, щоб поверхня була матовою або синьою чи зеленою.

Для клітки слід мати пластикові жердинки, які потрібно буде використовувати під час лікування від паразитів (вони піддаються термо- і лікарським обробкам, в них можливість розселення паразитів виключена). Після лікування від паразитів старі дерев'яні жердини в клітці слід викинути і придбати нові.

Бережіть себе та ваших улюбленців.


Читати також