18-05-2022 Розваги 517

Турецькі фільми, які цікаво передивлятися

Кращі турецькі фільми. Портал Експеримент

Якщо потрібно віднайти фільм для перегляду, проте Вам складно визначитися - Ви на правильному шляху: ця стаття призначена саме для Вас. Якийсь з турецьких фільмів у цьому списку змусить Вас посміхнутися, якийсь викличе сильні емоції, а якийсь розслабить й наповнить рівновагою, якийсь впаде в душу важким каменем, а якийсь - розвіє думки і розважить. Тут Ви дізнаєтеся чим відрізняється кожен з фільмів цього списку. Що їх об’єднує? - це список найкращих турецьких фільмів!

Посушливе літо (Susuz Yaz / Dry Summer)

1963р. 

реж. Метін Ексан (Metin Erksan)

Посушливе літо (Susuz Yaz / Dry Summer)

Психологічна драма «Посушливе літо» безумовно є одним з найважливіших фільмів турецького кіно. Хюлья Кочіїт (Hülya Koçyiğit), Ерол Таш (Erol Taş) та Ульві Доган (Ulvi Doğan), які виконують головні ролі в цьому шедеврі, адаптованому Метіном Ексаном за оповіданням Неджаті Джумали в 1962 році. Фільм, який отримав Золотого Ведмедя на Берлінському кінофестивалі 1964 року, є першим фільмом, який отримав міжнародну нагороду в історії турецького кіно. 

Час кохання (Sevmek Zamanı / Time to Love)

1965р.

реж. Метін Ексан (Metin Erksan)

Час кохання (Sevmek Zamanı / Time to Love)

Романтика/драма “Час кохання” про долю художника який закохався у світлину незнайомої жінки. 

Я тебе не гідний (Sana Layık Değilim)

1965р.

реж. Осман Ф.Седан (Osman F. Seden)

Я тебе не гідний (Sana Layık Değilim)
Осман Ф. Седан - один з кращих режисерів романтичних картин. Садрі Алишик (Sadri Alışık) традиційно грає закоханого до нестями. У «Я тебе не гідний» жінку яку він любить грає Тюркян Шорай (Türkân Şoray).

Одного разу в Анатолії (Bir Zamanlar Anadolu’da / Once Upon a Time in Anatolia)

2011р. 

реж. Нурі Білгє Джєйлан (Nuri Bilge Ceylan)

Одного разу в Анатолії (Bir Zamanlar Anadolu’da / Once Upon a Time in Anatolia)

Шедевр Нурі Більгє Джєйлана за версією ВВС увійшов до списку «100 найкращих фільмів 21-го століття», є одним з найбільш популярних турецьких фільмів. У фільмі йдеться про розслідування вбивства. Ерджян Кесал (Ercan Kesal), який грає головну роль, колись працював лікарем у тому самому місті, де проходили зйомки, тож йому нескладно було зіграти роль медика у фільмі. 

Сон метелика (Kelebeğin Rüyası / The Butterfly's Dream)

2013р.

реж. Йилмаз Ердоган (Yılmaz Erdoğan)

Сон метелика (Kelebeğin Rüyası / The Butterfly's Dream)

“Сон метелика” є дуже емоційним турецьким фільмом. “Якщо дівчина розбирається в поезії - вона обере мене, якщо ні - то тебе”. Друга світова війна, епідемія страшної хвороби, долі двох молодих поетів - Рущту Онура і Музаффера Тайіп Услу. Любов головних героїв до поезії обіграно настільки майстерно, що турецьку поезію мають полюбити навіть глядачі які вперше із нею зустрілися.

Ти запалюєш ніч (Sen Aydınlatırsın Geceyi / Thou Gild'st The Even)

2013р.

реж. Онур Юнлю (Onur Ünlü)

Sen Aydınlatırsın Geceyi / Thou Gild'st The Even

Це надзвичайно фантастичний і дуже зворушливий фільм. Так само і герой фільму Джемаль - водночас є надпотужним і одночасно надзвичайно звичайним. Не чекайте нічого незвичайного від цього фільму, який поєднує в собі англійця Вільяма Шекспіра і турецького поета Ферді Тайфуша (Ferdi Tayfur); проте можливо ви знайдете набагато більше, ніж очікували. 

Блюз Йозгату (Yozgat Blues)

2013р.

реж. Махмут Фазил Джьошкун (Mahmut Fazıl Coşkun)

Yozgat Blues

Драматична комедія що починається з першого поверху торговельного центру і тягнеться до міста Йозгату… Завдяки цікавим персонажам, якісному гумору та артистичності Ерджана Кесаля (Ercan Kesal), комедія є одним з фільмів, які варто подивитися.

Плющ (Sarmaşık / Ivy)

2015р.

реж. Толга Карачелік (Tolga Karaçelik)

Плющ (Sarmaşık / Ivy)

Судно не може зайти до порту через банкрутство компанії. Екіпаж виконує свою роботу вправно і чітко. Та вимушена бездіяльність впливає і на корабель, і на команду. Наче плющ моряків спутує втома і роздратування. Нестача їжі та води лише загострює напруженість у взаєминах чоловіків. Погода змінюється і чітка ієрархія на кораблі порушується. Втрата рівноваги загрожує всім. Драму вже варто подивитися лише через неперевершену гру Надіра Сарібаджака (Nadir Sarıbacak)

Блокада (Abluka)

2015р.

реж. Емін Альпаш (Emin Alper)

Блокада (Abluka)

Драма “Блокада” була показана на кінофестивалях у Торонто та Венеції та була обрана найкращим фільмом на 22-му кінофестивалі в Адані. Фільм є продуктом спільного виробництва Туреччини, Франції та Катару. У 2016 році він був удостоєний нагороди як найкращий фільм, а також нагороди за найкращий монтаж та найкращий сценарій від Асоціації кіносценаристів; режисер фільму Емін Альпаш отримав нагороду за найкращу режисуру. 

Крила мого батька (Babamın Kanatları / My Father's Wings)

2016р.

реж. Киванц Цезаш (Kıvanç Sezer)

Крила мого батька (Babamın Kanatları / My Father's Wings)

Драма “Крила мого батька” розповідає про робітників, про небезпечні умови праці, про проблеми що виникають у зв’язку із урбанізацією, про наслідки землетрусу, а з іншого боку - про родинні стосунки. Це майстерно зіграв Мендерес Саманджилаш (Menderes Samancılar) в ролі Ібрагіма. “Крила мого батька” отримав кілька нагород на різних кінофестивалях, зокрема «Кращий фільм» на 23-му кінофестивалі в Адані. Драма є першою частиною кінотрилогії.

Холод Каландару (Kalandar Soğuğu / Cold of Kalandar)

2016р.

реж. Мустафа Кара (Mustafa Kara)

Холод Каландару (Kalandar Soğuğu / Cold of Kalandar)

Мегмет (якого зіграв Гайдар Сісман) мешкає із своєю сім'єю в гірському селищі в Чорноморському регіоні і до нестями захоплений пошуком корисних копалин в горах. Його родина не розуміє його захоплення і не вірить в практичну користь цих пошуків. Що переживає людина, яка має незрозуміле для інших - для рідних, для суспільства - покликання? Подивіться яскраву і щиру драму “Холод Каландару” аби побачити відповіді від режисера Мустафи Кара. 2015 року фільм був номінований на двох міжнародних кінофестивалях - Антальському і Токійському. Важливо додати що на Токійському фестивалі драма отримала нагороду «Вибір глядачів - WOWOW».

Дещо корисне (İşe Yarar Bir Şey)

2017р.

реж. Пелін Есмер (Pelin Esmer)

İşe Yarar Bir Şey

У фільмі перетинаються шляхи поетів Лейли і Канана, розвиток сюжету нагадує турецьку поезію. Один з кращих фільмів про почуття і любов. В головних ролях - Байшак Кьоклюкайя (Başak Köklükaya), Ойкю Карайа (Öykü Karayel) та Їіт Осшенаш (Yiğit Özşener).

Смертельний світ (Ölümlü Dünya / Mortal World)

2018р.

реж. Алі Атай (Ali Atay)

Смертельний світ (Ölümlü Dünya / Mortal World)

Турецька комедія/екшн “Смертельний світ” посідає високу сходинку у своєму жанрі. Сюжет закручений навколо родини що володіє рестораном. Звичайний ресторан та звичайна родина. Але це - лише на перший погляд. Родина потрапляє у неприємності через свою невелику таємницю. “Смертельний світ” є гарною комедією із Фейязом Їгітом (Feyyaz Yiğit) у ролі Озгура.

Диво у сьомій камері (7. Koğuştaki Mucize / Miracle in Cell No.7)

2019р.

реж. Мехмет Ада Озтикін (Mehmet Ada Öztekin)

Диво у сьомій камері (7. Koğuştaki Mucize / Miracle in Cell No.7)

Драма “Диво у сьомій камері” справляє враження на глядачів. Фільм розповідає про звинувачення людини у вбивстві дівчини, яка насправді загинула внаслідок нещасного випадку. Світ Мемо (головного героя стрічки), світ безпечного життя на узбережжі Егейського моря разом із своєю родиною - перевертається догори дригом внаслідок несправедливого звинувачення проти нього.
Фільм був номінований на премію Оскар. І хоча не отримав престижної премії - вважається однією з найкращих турецьких драм.

Автор: Сінем Хізарджи (Sinem Hızarcı) 

Переклад: Михайло Жадан 


Читати також