Хто такий бізнес-аналітик та яка його роль в IT-команді

Хто такий бізнес-аналітик

Бізнес-аналітик - спеціаліст, який виступає "мостом" між інженерами та замовниками. Йому доводиться вміло балансувати між потребами замовника і технічними можливостями IT-компанії, а для цього треба добре розбиратися в організаційних процесах і доменній області клієнта.

Що важливо знати про цю професію і які перспективи мають ті, хто планує будувати кар'єру в даній сфері? 

Що таке бізнес-аналіз і з чим пов'яана професія бізнес-аналітика?

Бізнес-аналіз. У самому понятті два слова, дві складові – «бізнес» та «аналіз». Тут є можливість зіткнутися з бізнесом (процеси, фінанси, маркетинг тощо) і провести його аналіз, знайти залежності, тенденції, можливості розвитку або їх відсутність.

Бізнес-аналітик аналізує ідеї або поточні рішення (процесів) бізнесу з метою подальшої пропозиції нового рішення, яке покращить і вирішить поставлені завдання або проблеми бізнесу.

Чим відрізняється бізнес-аналітик від системного аналітика?

Перелік усіх професій пов'язних з аналізом у бізнесі:

  • системні аналітики проєктують системи, добре розуміються на архітектурі систем, систем зберігання й обробки даних;
  • аналітики даних (data scientists) обробляють великі обсяги даних за допомогою скриптів, візуалізують інформацію, знаються на BI інструментах;
  • фінансові аналітики розбираються у фінансових інструментах, інвестиціях, кредитах і позиках, умовах фінансування;
  • продуктові аналітики вивчають метрики продукту, інструменти аналізу роботи ефективності продукту, шукають точки розвитку продукту;
  • аналітики бізнес-процесів вивчають і покращують бізнес-процеси: рекрутинг, HR, взаємодія в командах, менеджмент;
  • аналітики 1C, SAP та ін. вивчають і покращують бізнес-процеси, допомагають адаптувати рішення під потреби замовника, виконують функцію консультанта;
  • IT бізнес-аналітики. І ось якраз остання категорія зазвичай визначає бізнес-аналітиків, яких найчастіше можна зустріти на різних проєктах.

IT бізнес-аналітик – це людина, котра виявляє проблему (завдання, цілі) бізнесу, збирає дані, аналізує отриману інформацію та, враховуючи всі наявні фактори, пропонує рішення, яке задовольняє потреби клієнта і приносить максимум користі у конкретному випадку.

IT бізнес-аналітик – це «перекладач» з мови бізнесу на мову технічну (мова алгоритмів).

IT бізнес-аналітик у тій чи іншій мірі (% співвідношенні) поєднує в собі всі типи бізнес-аналітиків. Також роль IT бізнес-аналітика перебуває на перетині з іншими ролями (project manager, UX designer, QA).

Системного аналітика можна охарактеризувати як більш технічного спеціаліста, котрий має достатній рівень технічного бекграунду, щоб брати участь у проєктуванні майбутніх інформаційних систем у команді з solution architecture. У той час як IT бізнес-аналітик – це спеціаліст, який допомагає клієнту (бізнесу) отримати рішення бізнес-завдання, яке буде максимально доцільним у даному контексті.

Ключові завдання та обов'язки бізнес-аналітика

Роль IT бізнес-аналітика на проєкті можна визначити такими обов'язками:

  • комунікація із замовниками;
  • збір, виявлення й аналіз вимог замовника;
  • опис і затвердження концепції рішення;
  • упорядкування технічної документації – специфікації рішення;
  • створення або участь у створенні прототипів;
  • управління вимогами (документування, пріоритизація) та їх змінами протягом реалізації проєкту;
  • комунікація з командою розробки (подання вимог, запитання-відповіді протягом реалізації проєкту).

У той же час можна виділити різні напрямки активностей бізнес-аналітика в компанії:

  • участь у pre-sales процесі;
  • проведення discovery phase або участь в аудиті поточного рішення клієнта;
  • робота на зовнішніх і внутрішніх проєктах на різних стадіях цих проєктів, де внутрішні проєкти відрізнятимуться лише тим, що key stakeholders – це колеги бізнес-аналітика, тобто співробітники цієї компанії. Отже, це хороша можливість для фахівців-початківців розпочати свою діяльність на реальному (не тренувальному) проєкті і при цьому мінімізувати рівень стресу на старті.

Як бізнес-аналітик проходить технічні співбесіди з клієнтом 

Спочатку варто зазначити, що для ролі бізнес-аналітика, як і для всіх інших ролей, можна застосувати поділ знань і навичок, якими він повиннен володіти hard and soft skills. Hard skills якраз і визначатимуть технічну частину співбесіди бізнес-аналітиків.

Під hard skills для бізнес-аналітика мається на увазі розуміння, знання та вміння вибирати і застосовувати різні техніки бізнес-аналізу, будувати різні діаграми (включаючи вміння визначити мінімальний набір діаграм і документації в цілому, який принесе максимум користі для даного проєкту), робота з базами даних , інтеграціями, знання специфіки роботи доменної області, розуміння різних методологій для реалізації проєктів, за необхідності іноземна мова (найчастіше це, звичайно ж, англійська) і т. д. Безумовно, не всі знання будуть вимагатися одночасно на кожному проєкті. Все залежатиме від потреб певного проєкту і тих завдань, з якими бізнес-аналітик має працювати.

Плюси та мінуси роботи бізнес-аналітиком

Плюси:

  • Можливість роботи в різних командах та проєктах – від маленьких стартапів до великих корпорацій.
  • Різноманітність доменів, з якими можна зіткнутися (це розширює особистий світогляд у тому числі).

Мінуси:

  • Як правило, необхідно обробляти великий обсяг інформації (часто в дуже стислий термін), іноді паралельно для кількох проєктів – у такому разі це можна віднести до мінусів.
  • Іноді залежно від наявних ресурсів не вдається зробити свою роботу ідеально, як це могло б бути. Але в даному випадку це залежатиме від рівня перфекціонізму кожного індивідуально, чи можна це записати в мінус, чи не можна.

Що потрібно знати бізнес-аналітику-початківцю

Для бізнес-аналітиків-початківців критично важливий набір soft skills. Я навіть сказала б, що це може бути вирішальним фактором при виборі кандидата. На початковому етапі бізнес-аналітику буде достатньо знань базової теорії, які всі успішно отримують на курсах і (або) з загальнодоступних джерел в Інтернеті. Важливим фактором буде іноземна мова, найімовірніше, англійська. Точніше її рівень. Це має бути рівень вище B1, оскільки комунікація та документація ведеться англійською мовою.

Soft skills:

  • комунікативні навички та навички взаємодії, уміння слухати, задавати правильні питання;
  • аналітичне мислення;
  • критичне мислення;
  • системне мислення;
  • вміння структурувати інформацію;
  • уміння швидко засвоювати нову інформацію;
  • розуміння принципів функціонування бізнесу.

Hard skills:

  • розуміння процесу розробки програмних продуктів;
  • розуміння різноманітних методологій для реалізації проєктів;
  • класифікація вимог;
  • розуміння принципів управління вимогами;
  • технічні знання (основні принципи ООП, баз даних, нотації для побудови діаграм, алгоритми та ін.);
  • англійська мова >B1.

Кому підходить ця професія? Які якості необхідно мати, щоб побудувати успішну кар'єру в бізнес-аналізі?

Можливо, ми повторимося, але для успіху важливим є баланс софт і хард скілів.

У будь-якому разі більша частина роботи бізнес-аналітика – комунікації. Плюс робота з великими обсягами даних, текстами, таблицями, специфікаціями.

Які спеціальності в університетах можуть підійти? І де ще здобути необхідні знання?

Як ми зазначали вище, роль бізнес-аналітика можна визначити по-різному залежно від контексту. Так, знання (чи економічні, чи інженерні, чи навіть медичні) можуть бути корисні для того, щоб стати бізнес-аналітиком або грати одну з суміжних ролей.

На старті, безумовно, знадобляться курси бізнес-аналізу, які допоможуть отримати базові знання. Однак це не означає, що самоосвіта в цьому випадку не підходить, просто цей шлях буде найменш ефективним (як мінімум довшим).

Як виділитися на тлі решти кандидатів та отримати роботу?

Звісно, що до кожного випадку необхідно підходити індивідуально, тому що від позиції до позиції можуть бути і різні вимоги, можливо, десь значну роль зіграє наявність якогось унікального досвіду, який потрібний саме тут і зараз. Але все ж таки якщо узагальнити, то, щоб виділитися на тлі решти кандидатів, необхідно вміти презентувати себе та свій досвід таким способом, щоб в інтерв'юерів не залишалося питань про досвід роботи чи навчання – не лити воду, а описати свій досвід з достатньою кількістю деталей, фактів і мотивації для отримання нової роботи.

Розвиток кар'єри BA – яким він може бути?

Є кілька векторів:

Традиційне вертикальне зростання від Junior до Middle, потім до Senior та Lead.

Можна перейти до Product ownership або Project management. Однак не варто думати, що PM підвищує роль BA, це окрема область зі своїми деталями, нюансами, але після досвіду BA, безумовно, PM стає більш простим за інших атрибутів і факторів.

Також може бути зсув у бік системного аналізу або аналітики даних, наприклад, Data scientist, BI BA або ін.


Читати також