Хто такий Team Lead і чим він займається

Team Lead

Тім Лід (Team Lead) - керівна позиція в IT-сфері. Спеціаліст на цій посаді керує командою розробників або тестувальників (джунами, мідлами та сеньйорами). Згідно з дослідженнями, у підпорядкування тім ліду потрапляє команда в середньому з 7-9 осіб.

Як правило, якщо йдеться про команду розробки, тім ліду не завжди доводиться самому писати код - найчастіше він займається code review, бере участь у роботі над архітектурою, але може і на якийсь час залучитися до розробки особливо складних фіч.

Чим Team Lead відрізняється від сеньйора, техліда, продакт менеджера?

Сеньйор – це розробник, якому можна дати завдання і бути впевненим, що він із ним впорається без сторонньої допомоги, навіть якщо завдання важке або потрібно «задизайнити» щось по дрібниці.

Тех лід – та людина, яка розуміє кожен аспект роботи програми, робить дизайн програми, допомагає інтегрувати різний функціонал, пише технічну документацію щодо проекту тощо. Як правило, він має глибокі знання у своїй технічній галузі (бекенд/фронтенд/мобільна розробка).

Продакт менеджер займається розвитком продукту загалом. Він відповідає за аналіз ринку, формування вимог до товару, визначення призначення товару, наступне просування тощо. Це взагалі інша зона відповідальності. Як правило, продакт менеджер працює спільно з тім лідом, для того, щоб зрозуміти можливість реалізації тієї чи іншої фічі, складанням роудмапу і т.д.

Тім лід – це така сполучна ланка між усіма:) Він допомагає вибудовувати процеси в команді, спілкується з продакт менеджером, розуміє потреби бізнесу, і спрямовує цілу команду у правильне русло.

Що повинен знати та вміти тім лід? Які вимоги зазвичай висувають роботодавці?

Людина повинна вміти:

  • вирішувати конфлікти
  • згладжувати кути, де це потрібно
  • добре знати іноземну мову (якщо проект для клієнта з-за кордону)
  • бути прагматичним у якихось моментах
  • легко знаходити контакт із незнайомими людьми
  • і, звичайно, дуже бажано мати хорошу технічну базу.

Коло обов'язків тім ліда – яке воно?

Насправді воно дуже велике та різноманітне:

  • онбординг нових співробітників (тім мейтів)
  • спілкування із замовником та вирішення будь-яких питань, що стосуються розробки
  • розподіл завдань усередині команди
  • організація робочого процесу команди
  • прогнозування можливих проблем та пропозиція шляху їх вирішення

Скільки часу, за твоїми оцінками, мінімально може зайняти шлях від джуніора до того ліда, якщо мати щире бажання зайняти цю позицію? І які кар'єрні щаблі можуть йти за цією позицією?

Рекомендації/лайфхаки, які можуть спростити роботу тім ліда?

Заведіть планнер, для запису всіх справи, які не встигнете завершити, коли потрібно буде перейти на інше завдання – це дуже спрощує життя. Ще налаштуйте інтеграції в calendar/mail/slack додатках, що теж трохи спрощує життя. Коли у вас мітинг за календарем, то slack автоматично м'ютитиме будь-які нотифікації, і ви не відволікатиметеся на якісь повідомлення від колег. Mail дозволяє налаштувати кілька скриньок, і ви не переживатимете про те, що может випадково забути перевірити якусь одну зі своїх пошт. А calendar агрегує всі ваші дзвінки/мітинги в одне місце, що теж дуже зручно і дозволяє легко планувати свій робочий день.

Тім лід – професія чи покликання?

Професія. Звичайно, людям, які охочіше йдуть на контакт з іншими людьми (не інтровертам), яким подобається керувати – їм буде простіше влитися у професію. Але будь-яка людина може навчитися необхідним скілам і бути тім лідом. Інше питання в тому, чи така робота приноситиме задоволення. А так це, звичайно, професія.


Читати також