Чотири способи визначити, чи любить вас кіт – доведено наукою

рудий кіт

Авторка: Емілі Блеквел, професорка з поведінки та добробуту тварин Бристольського університету.

Навіть найвідданіші власники котів рано чи пізно замислюються, можливо, прокидаючись у холодному поту посеред ночі, чи дійсно їхній кіт любить їх. Собачники люблять самовдоволено заявляти, що собаки здавна вважаються найкращими друзями людей.

Але дослідження показують, що репутація кішки як холодного і відстороненого домашнього улюбленця незаслужена.

Через своє еволюційне походження домашні коти за своєю природою більш незалежні, ніж собаки. Дикі предки наших котів не жили у соціальних групах, як це роблять собаки. Однак в процесі одомашнення кішки набули здатності формувати соціальні відносини не тільки з іншими котами, а й з людьми.

Хоча вони не можуть покладатись на людей, щоб почуватися у безпеці, як собаки, багато котів проявляют прихильність до своїх хазяїв і, здається, високо цінують своїх друзів серед людей. На їхню відданість частково впливає досвід поводження з ними людей, який вони отримали, коли були кошенятами.

Коти поводяться по відношенню до людей так само, як вони реагують на своїх котячих друзів. Отже, секрет того, чи відчуває ваш кіт прихильність до вас, криється у його поведінці.

1. Зверніть увагу на нюх

Здатність спілкуватися з іншими котами на великих відстанях та за відсутності фізичного контакту була перевагою їхніх диких предків. Наші домашні коти зберегли це «надчуття» і значною мірою покладаються на цю форму спілкування.

Зокрема, коти використовують запах для того, щоб визначити членів своєї соціальної групи або сім’ї шляхом обміну ароматичним профілем групи. Кішки мають ароматичні залози на своїх боках, голові та навколо вух і часто труться своїми головами об людей і предмети, які є знайомими і заспокоюють їх.

Ваша кішка треться головою або боком об ваші ноги? М’яке поколювання, яке ви відчуваєте біля своїх литок, насправді означає, що ваша кішка вважає вас другом, і це величезний комплімент.

смішний кіт

2. Подивіться, як вони вітаються з вами

Однією з найбільш очевидних ознак того, що ваш домашній улюбленець в захваті від вас, є те, як ваша кішка з вами вітається. Коли коти вітаються з членами своєї соціальної групи, вони подають сигнали, що вказують на дружбу та бажання зблизитися. Кішки також подають ці сигнали людям.

Хвіст, що знаходиться у вертикальному «положенні флагштоку» демонструє дружні наміри (котячий еквівалент привітання), свідчить про близькість, довіру та прихильність. Деякі коти також використовують вертикальний хвіст у формі знака питання, щоб привітати когось, хто їм подобається, або показати, що вони хочуть погратися.

Кішки іноді сплітають свої хвости на знак дружби, а відповідник цього жесту для людей – обмотаний хвіст навколо вашої литки.

Перевертання і оголення вразливого підчерев’я є ще одним жестом, який показує, що кіт повністю довіряє вам. Однак коти віддають перевагу, щоб їх гладили по голові та шиї, тому зазвичай це не прохання погладити живіт.

Спроби погладити живіт кішки часто призводять до її поспішного відступу або навіть захисту кігтями. Привітання у вигляді муркотіння або вуркотіння – це мелодійний звук, який коти видають, коли вітаються з людьми, яких вони люблять. Якщо ваша кішка вітається з вами так, будьте впевнені, вона рада вас бачити.

Це знайоме відчуття, коли кішка б’є вас головою під коліно, також може бути ознакою того, що вона відчуває надзвичайно тісний зв’язок з вами. Котяча версія «дай п’ять» – удар головою – зазвичай зберігається для найближчих друзів кішки та людей, яким вона найбільше довіряє.

3. Звертайте увагу на кліпання

Можливо, ваша кішка також таємно сигналізує про свою прихильність тим, як вона дивиться на вас. Коли кішки зустрічають незнайомих людей або інших кішок, вони зазвичай вітають їх пильним поглядом, не блимаючи. Але частіше вони повільно кліпають очима, побачивши кішок, з якими вони вже знайомі.

Дослідження показують, що повільне кліпання пов’язане з позитивним емоційним станом і може бути ознакою довіри, задоволеності та прихильності, подібно до людської посмішки. Якщо ви хочете відповісти на комплімент, кліпніть, і ваша кішка може кліпнути у відповідь. Це хороший спосіб зблизитися з кішкою, якщо вона не любить, коли її чіпають.

хлопець та кіт

4. Як вони наближаються до людей

Кішки з обережністю ставляться до свого особистого простору і не люблять, коли в нього вторгаються непрохані гості. Якщо кішка дозволяє вам наблизитись до неї, це говорить про наявність тісного зв’язку, особливо якщо контакт частий або тривалий.

Згорнутися калачиком у вас на колінах, щоб подрімати, – ознака глибокої довіри. Догляд відбувається лише між котами, які мають теплі стосунки, тому облизування вашої руки чи обличчя може бути проявом прихильності, навіть якщо ці їхні колючі язики можуть бути не такими ніжними на дотик.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Four ways to tell if your cat loves you – based on science» в журналі «The Conversation» 6 вересня 2022 р.


Переклали Вероніка Алексєєва, Ірина Бачуріна та Світлана Капустіна.


Читати також