Скоро з’являться магістралі та аеродроми для дронів – зробімо так, щоб вони не отруювали нам життя

магістралі та аеродроми для дронів

Автор: Пол К’ютон, професор дизайну Ланкастерського університету

Завдяки планам групи технологічних компаній всього за два роки Велика Британія може стати домівкою для найбільшої на планеті магістралі безпілотників. Звучить як щось із науково-фантастичного фільму, проте це лише один із низки амбітних проєктів щодо використання дронів, запланованих урядом Великої Британії.

Але важливо не захоплюватися. Ці плани можуть змінити британське небо і життя людей. Настав час подумати про те, чи шум, загроза безпеці та дестабілізація спальних районів є виправданою жертвою.

Наразі закони Великої Британії обмежують використання безпілотних дронів. Але Skyway («Небесний шлях») дозволить автоматизувати безпілотники, використовуючи наземні датчики, встановлені вздовж шляху. Ці датчики в режимі реального часу відображають, де знаходяться дрони в повітряному просторі.

164-мильний Skyway має на меті до середини 2024 року з’єднати повітряний простір над Редінгом, Оксфордом, Мілтон-Кінзом, Кембриджем, Ковентрі та Раґбі та отримає понад 12 мільйонів фунтів стерлінгів фінансування від британського уряду.

Серед деяких інших аерокосмічних проєктів є також послуги повітряних таксі, які будуть перевозити людей і вантажі. Вони потребують посадкових майданчиків розміром із невеликий аеропорт.

Наступного року почнеться будівництво експериментальної версії першого у світі міського аеродрому для електричних літальних апаратів у Ковентрі. Hyundai планує побудувати 200 таких міських аеродромів протягом наступних п’яти років.

Поширення дронів для доставки товарів також, імовірно, призведе до появи нових логістичних габів, які можуть бути спроєктовані як центри, схожі на бджолині вулики, як видно з патенту, поданого Amazon.

Правила міського планування у Великій Британії мають кардинально змінитися, щоб пристосуватись до цих нових структур, необхідно проводити консультації з суспільством та чітко пояснювати їх користь. Проте уряд Великої Британії представив плани Skyway ще до того, як ухвалив рішення щодо змін інфраструктури, необхідних для його створення.

Велика Британія не єдиний гравець у цій сфері. Декілька країн, включаючи Німеччину, Сінгапур і Об’єднані Арабські Емірати, беруть участь у космічній гонці за створення безпілотників і повітряних таксі. Технологічні інновації в галузі дронів схвалюються до того, як встановлюють регулювання та зроблять відповідну оцінку етичних наслідків.

Якщо люди хочуть мати право голосу під час обговорення цих планів, вони мають володіти правильною інформацією про задіяні технології. Нещодавнє опитування (березень 2022 року) показало, що британська громадськість приблизно порівну розділяється між тими, хто добре розуміється у безпілотниках і для чого вони використовуються (31%), хто певною мірою розуміє (36%) і хто мало знає про них та їх призначення (33%). Те саме дослідження показало, що 54% респондентів відчували б дискомфорт, якби регулярно бачили дрони.

Впровадження військових технологій, таких як безпілотники, у суспільне життя призводить до помітної різниці між темпами інновацій і розумінням їх впливу людьми. Ці інновації мають багато переваг, наприклад, транспортування медичних товарів у віддалені райони, але можуть виникати етичні проблеми, і уряди повинні повідомляти про це.

Темна сторона технологій

конфіденційність

Однією з найбільш очевидних проблем є конфіденційність, оскільки дрони часто записують і знімають зображення. Інша ключова проблема виникає через те, що дрони, напевно, літатимуть у нижній частині повітряного простору (на висоті до 120 метрів), що призведе до збільшення шуму та забруднення повітря.

Ймовірно, маршрути польоту безпілотників будуть прокладені навколо вже існуючих транспортних вузлів, залізничних коридорів та аеропортів. Люди, котрі живуть у цих районах, найбільше постраждають від забруднення та перевантаження повітряного простору.

Плани відкрити шумний бар чи ресторан з їжею навинос, розважальний комплекс або навіть зробити нову прибудову по сусідству можуть мати руйнівний вплив на якість вашого життя. Уявіть, що станеться, коли небо над вашим будинком повільно заповниться дзижчанням дронів.

Аерокосмічна галузь сповідує культуру безпеки, але передача вантажу безпілотником і посадка пов’язані з великим ризиком зіткнення з об’єктами на землі, такими як: будівлі, споруди або люди. Ми точно не знаємо, наскільки це буде небезпечно, бо раніше цього не робили в такому масштабі.

Нещодавні дослідження показують, що у людей є інші «червоні лінії», коли мова заходить про розвиток дронів і аеротаксі. Серед них – захист дикої природи та вживання заходів для запобігання злому безпілотних дронів.

Усі ці проблеми показують, чому оголосити дорожню карту для комерційного розгортання безпілотників легше, ніж завоювати підтримку громадськості. Людям не потрібно багато, щоб занепокоїтися використанням дронів. Наприклад, майже дві третини громадян Великої Британії стверджують, що інцидент в аеропорту Гатвік у 2018 році, під час якого аеропорт був закритий на два дні через появу дронів, негативно вплинув на їхнє ставлення до дронів.

Як наслідок, імовірно, виникне опір майбутньому використанню транспортних безпілотників, але поки незрозуміло, як на це відреагують державні механізми. Однак є кілька ключових принципів, які можуть допомогти.

Використання даних з дронів має бути етичним і прозорим. Комерційні оператори повинні повідомляти громадськості про те, коли їхні дрони будуть записувати зображення та відео під час спостереження.

Вони повинні запевнити нас, що технологія штучного інтелекту, яка використовується в безпілотних дронах, заслуговує на довіру, повідомити, чи використовуються алгоритми розпізнавання обличчя чи інші аналітичні інструменти, та окреслити, як особисті дані будуть захищені та як треті сторони можуть їх використовувати.

Дослідження показали, що людей дратує навіть невеликий шум дронів. Ви можете уявити, наскільки гіршою буде проблема з повітряними таксі та новими конструкціями дронів.

Навколишня архітектура і навіть місцевий мікроклімат можуть посилювати шум дронів під час зльоту та посадки. Простим рішенням для цього буде розробка інженерами більш тихих моделей.

Норми безпеки та нормативно-правові рамки ЄС щодо дронів і доставки безпілотниками у міському середовищі були викладені в 2020 році та оновлені в 2022 році. Але національні уряди повинні будуть дотримуватись деталей і впроваджувати регулювання дронів.

Однак, мабуть, найважливішим є те, щоб громадськість отримала можливість зрозуміти технологію безпілотних літальних апаратів і те, як вона вплине на пересічних громадян, поки вони ще зберігають право голосу в цьому питанні.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Drone superhighways and airports are coming – let’s make sure they don’t make life miserable» в журналі «The Conversation» 23 серпня 2022 р.

Переклали Вероніка Алексєєва, Яна Руча та Катерина Шарабура


Читати також