Останні новини у світі високих технологій. 31.08.2022

Останні новини у світі високих технологій. 31.08.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У Google Play вводять нові правила для VPN-сервісів, які фільтрують рекламу та трафік

Google Play

Вони почнуть діяти восени.
У правилах Play Store з'явилися зміни, які можуть торкнутися платформи API VpnService. Відповідно до них, тепер VpnService не можна використовувати для фільтрації трафіку інших програм для монетизації, збору персональних та конфіденційних даних та будь-яких дій з рекламою. Винятки зроблені лише для сервісів, які використовують зовнішні сервери для цих та інших завдань. Самі правила почнуть діяти з 1 листопада 2022 року.

При цьому сервіси повинні шифрувати тунелі до зовнішніх серверів, а їх дозволено створювати додаткам, які явно заявляють про виконання функцій VPN, і тільки за допомогою API VPNService.

Таким чином нові правила зможуть захистити користувачів від сумнівних VPN-додатків. Однак вони ж торкнуться VPN-сервісів, які забезпечують конфіденційність, вирізають рекламу і так далі. Це стосується, наприклад, додатків Blokada, Jumbo та Duck Duck Go. Хоча деякі з них вже обійшли обмеження - тепер трафік фільтруватиметься на зовнішніх серверах, а не на пристрої користувача.

Також з 30 вересня програмам заборонять показувати рекламу на весь екран, якщо її не можна відключити через 15 секунд або вона з'являється при виконанні дій у додатку. Якщо йдеться про ігри, то заборонять рекламу, яка виводитиметься на весь екран при запуску гри або при переході на новий рівень.

Xiaomi готує наддешевий смартфон Redmi A1

Redmi A1
Компанія опублікувала офіційний тизер
Незабаром у Redmi з'явиться перший смартфон серії A-A1. Чутки про цю модель ходили в Мережі близько місяця, а зараз компанія опублікувала офіційний тизер, який підтверджує підготовку моделі.

Redmi A1 отримає однокристальну систему MediaTek Helio A22, 3 ГБ ОЗУ та Android 12 із коробки. Вже за SoC та обсягом пам'яті зрозуміло, що смартфон буде зовсім недорогим: очікується, що вартість буде на рівні Redmi 9A.

Поки що немає даних про те, коли може відбутися прем'єра Redmi A1, але найближчий захід індійського підрозділу Xiaomi (саме в цій країні дебютує Redmi A1) відбудеться 6 вересня.

Представлено систему бездротової зарядки смартфонів та інших пристроїв на відстані до 30 м

бездротова зарядка смартфонів

Зарядні дроти в майбутньому не знадобляться.
Останнім часом користувачі все частіше починають використовувати системи бездротової зарядки для своїх смартфонів, навушників, розумного годинника та інших пристроїв. Однак по-справжньому популярною бездротовою зарядкою заважає стати невелика відстань, на якій заряджаються пристрої.

Дослідницька група з Університету Седжон у Південній Кореї розробила нову систему, яка за допомогою інфрачервоного лазера передає бездротовий зв'язок до 400 мВт оптичної потужності на відстань до 30 м. Через приймач ця енергія може бути перетворена для зарядки смартфонів та інших пристроїв.

Згідно з повідомленнями, система бездротової зарядки складається з двох основних частин: передавача, який можна встановити в приміщенні, та приймача, який можна інтегрувати в електронні пристрої. Передавач є оптичним джерелом живлення з волоконним підсилювачем, легованим ербієм, який генерує інфрачервоний промінь з центральною довжиною хвилі 1550 нм.

Дослідницька група заявила, що система може автоматично вирівнюватись і заряджатися, поки передавач і приймач перебувають у межах досяжності один одного. Якщо об'єкт або людина блокує шлях передачі, система автоматично перемикається в безпечний режим передачі з низьким споживанням енергії.

Apple успішно протестувала супутниковий зв'язок iPhone 14

iPhone 14

За словами аналітика Apple Мінг-Чі Куо, Apple дійсно попрацювала над супутниковим зв'язком для iPhone 14 та завершила апаратні тести для цієї функції перед масовим виробництвом смартфонів.

Він підтвердив, що в смартфонах є апаратна підтримка супутникового зв'язку, але чи підтримуватиме iPhone 14 супутниковий зв'язок, залежить від того, «чи зможуть Apple і оператори узгодити бізнес-модель». У iPhone 13 є супутникове обладнання, але підключення не було реалізовано, тому що «бізнес-модель не була узгоджена».

За словами Куо, важко передбачити, коли iPhone запропонує послуги супутникового зв'язку, але очікується, що це станеться "врешті-решт". Очікується, що супутниковий зв'язок буде використовуватись для екстрених текстових повідомлень та голосових послуг. Марк Гурман із Bloomberg заявив, що користувачі iPhone зможуть використовувати супутниковий зв'язок, щоб повідомляти владу про надзвичайні ситуації в районах, де немає стільникового зв'язку, і надсилати короткі повідомлення контактам у разі надзвичайної ситуації.

У Telegram з'явилися альтернативні посилання на профілі

Telegram

Написаний латиницею нікнейм можна буде бачити перед адресою t.me
Засновник Telegram Павло Дуров повідомив, що в месенджері з'явилися альтернативні посилання на профілі користувачів - тепер написаний латиницею нікнейм можна буде бачити перед адресою t.me.\

Унікальний проект Nexus: сонячні панелі над водними каналами

Nexus: сонячні панел
Протяжність каліфорнійських каналів становить близько 6,5 тис. км.
Минулого року американські вчені пояснили переваги будівництва сонячних батарей над водяними каналами. Тепер у Каліфорнії реалізується проект Nexus, в рамках якого над двома прольотами каналів в іригаційному районі Турлок будуть розміщені сонячні батареї для збору електроенергії.

Влада Каліфорнії виділила 20 мільйонів доларів на реалізацію проекту Nexus. Будівництво сонячних батарей над каналами планується розпочати у жовтні цього року. Сонячні панелі з'являться на 150-метровому прольоті каналу у Хікмані та на прольоті завдовжки 1,6 км в іншій частині штату.

До Xiaomi 12S додали одну з функцій камери Leica з Xiaomi 12S Ultra

Xiaomi 12S

Вийшла стабільна MIUI 13.0.18.
На початку липня цього року була офіційно випущена серія Xiaomi 12S, що включає три моделі: Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro та Xiaomi 12S Ultra.

Нещодавно мобільний телефон Xiaomi Mi 12S отримав оновлення стабільної версії MIUI 13.0.18.0.STCNXM, розмір пакету складає 438 МБ. Після встановлення оновлення у додатку камери з'явилася можливість встановлювати фірмовий водяний знак Leica з білою рамкою, як у старших моделях.

Щоб додати водяний знак, потрібно натиснути кнопку у правому верхньому куті інтерфейсу камери, потім вибрати "Налаштування", а далі - "Водяний знак". Можна додати його безпосередньо до готового фото. Вибрати фотографію > "Редагувати" > "Створення AI" > вибрати водяний знак.

40 Мп та запис відео 8К. Названі характеристики бездзеркальної камери Fuji X-H2

Fuji X-H2
Очікувана вартість Fuji X-H2 – 2000 доларів.
У Мережі опубліковано перелік характеристик фотокамери Fuji X-H2, прем'єра якої очікується найближчим часом. Новинці приписують датчик зображення X-Trans CMOS 5HR роздільною здатністю 40 Мп (APS-C), і за рахунок зсуву матриці він зможе створювати зображення роздільною здатністю 160 Мп.
Мінімальне значення світлочутливості ISO – менше 160 (можливо, 125 одиниць), мінімальна витримка – 1/180 000 s. Камера записуватиме відео 8К з кадровою частотою 30 к/с. Що стосується динамічного діапазону, то він складатиме 13 ступенів експозиції (для порівняння, X-H2S – 14 ступенів).

Очікується, що у плані дизайну та конструкції корпусу Fuji X-H2 буде відповідати Fuji X-H2S, а ціна новинки складе 2000 доларів.


Читати також