Як фільми жахів допомагають нам впоратися з труднощами

Як фільми жахів допомагають нам впоратися з труднощами


Раніше ви любили комедії та мелодрами, а тепер все частіше дивитеся жахи? Що насправді стоїть за бажанням полоскотати собі нерви? 

«Концентрація на тому, що відбувається у фільмі, допомагає трохи знецінити події з реального життя»

Домогосподарки та підприємці, підлітки та керівники регіонів — усі підсіли на жахи і вважають це дуже дивним явищем. Адже всі вони сприймаються оточуючими як позитивні та безтурботні люди.

Однак у тому, що схильність до горорів останнім часом з'явилася навіть у тих, хто раніше обходив їх стороною, немає нічого дивного. Таким чином психіка намагається впоратися з неконтрольованим страхом та жахом від останніх подій. Коли зовні, у реальному житті все надто погано, а головне — незрозуміло, як і чим це закінчиться, то у фільмі, навіть незважаючи на страх, який він викликає, все контрольовано, а фінал рано чи пізно настане.

У реальному житті ми часто почуваємося незахищеним через те, що тривога, викликана невизначеністю, наростає, а контролю над ситуацією немає.

І тоді нам потрібна дисоціація, тобто можливість відсторонитися від власних емоцій. Як це зробити? Переживати за те, що відбувається на екрані, з більшою силою, ніж те, що відбувається в житті. Саме це допомагає нам впоратися з нестерпними емоціями, з якими багато хто з нас зіткнувся за останні пару місяців.

Поки ми дивимося фільми, мозок постійно будує прогнози. Як правило, це стосується найгірших сценаріїв. Концентрація на тому, що відбувається у фільмі, допомагає трохи знецінити те, що відбувається в реальному житті, і побудувати прогноз виходить ефективніше.

«Після того, як я порину у світ хорору, в голові ніби прояснюється, і я можу спокійніше приймати рішення».

«Фільми про маніяків ніби нагадують мені, що в житті є речі страшніші, і я можу органічніше грати роль найспокійнішої людини в нашій великій родині».

Хоч би як дивно і парадоксально це звучало, але, побудувавши прогноз у фільмі щодо найгіршого сценарію розвитку подій, у житті ми можемо спрогнозувати найкраще рішення — для нас, нашої родини чи наших співробітників.

Але якщо подібні фільми затримаються і після завершення критичних подій, варто уважно придивитися до свого життя. Можливо, у ньому не все так добре та спокійно, як здається. У такому разі важливо звернути увагу на прихований внутрішній конфлікт та опрацювати його з фахівцем.


Читати також