Новини науки та високих технологій. 11.07.2022

Новини науки та високих технологій. 11.07.2022. Дослідження та нові відкриття

Ми знову розповідаємо вам про новини науки та високих технологій. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам всім неба!

Ілон Маск відмовився від покупки Twitter

Соціальна мережа не надала доказів того, що спам-акаунти становлять лише 5% від загальної кількості.

Ілон Маск відмовився від покупки Twitter

Як пише CNBC, юрист Ілона Маска Майк Рінглер направив на адресу Комісії з цінних паперів і бірж США (The United States Securities and Exchange Commission, SEC) лист, в якому повідомив про те, що мільярдер відмовляється від покупки Twitter за 44 мільярди доларів. На цьому тлі акції соціальної мережі впали приблизно на 6%.

У листі Рінглер заявив, що «Twitter не виконала своїх зобов'язань відповідно до договору». Так, Twitter не надав Маску ділової інформації, яку він запитував, хоча це було прописано в контракті. Йдеться про кількість фейкових сторінок та спам-акаунтів. У Twitter запевняли, що таких налічується всього близько 5% від загальної кількості, сам Маск вважав, що їх набагато більше - близько 20%.

«Twitter не змогла або відмовилася надати цю інформацію», — заявив Рінглер. — «Інколи Twitter ігнорувала запити пана Маска, іноді вона відхиляла їх з причин, які здаються необґрунтованими, а іноді заявляла про дотримання вимог, надаючи при цьому пану Маску неповну інформацію».

Голова правління Twitter Брет Тейлор заявив, що компанія, як і раніше, має намір закрити угоду за узгодженою ціною і планує подати до суду, де наполягатиме на дотриманні угоди. "Ми впевнені, що переможемо в суді Делавера", - написав Тейлор.

На тлі цих подій акції соціальної мережі впали приблизно на 6%, а капіталізація Twitter знизилася до 28 мільярдів доларів. Бажання представників компанії зберегти угоду можна зрозуміти, адже сума, запропонована Маском, зараз практично вдвічі вища за капіталізацію компанії.

Bitcoin почав дорожчати - плюс 6% за добу і більше 11% за тиждень. Інші криптовалюти теж ростуть

Капіталізація крипторинку знову підібралася до позначки 1 трильйон доларів

Bitcoin почав дорожчати - плюс 6% за добу і більше 11% за тиждень. Інші криптовалюти теж ростуть

Bitcoin почав дорожчати – ненабагато, але помітно. За добу головна криптовалюта світу додала близько 6,5% — курс підібрався до позначки 22 000 доларів. І це на тлі чуток про те, що ФРС США на найближчому засіданні підніме відсоткову ставку на 50 чи 75 базисних пунктів. За тиждень Bitcoin піднявся уже понад 11%.

Разом із ним зростають й інші криптовалюти. Так, Ethereum за добу подорожчала на 5,5% (але зростання за тиждень значно суттєвіше — понад 16%), приблизно таке ж зростання у XRP. Підйом крипторинку підштовхнув його капіталізацію до позначки 1 трильйон доларів: на даний момент капіталізація становить 961 мільярд доларів.

Всі характеристики та ціни iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max. Виробництво вже почалося
Вперше з'явилася інформація про ємність акумуляторів

Всі характеристики та ціни iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max. Виробництво вже почалося

Китайські джерела повідомляють, що основні постачальники Apple вже активно відвантажують відповідні деталі для складання смартфонів серії iPhone 14. Тестове виробництво вже триває, а масове складання розпочнеться у серпні.

Джерело з ланцюжка поставок опублікувало свіжі дані про характеристики смартфонів iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max. Вони будуть оснащені однокристальною системою Apple A16 Bionic, OLED-дисплеєм ProMotion із підтримкою адаптивної частоти оновлення зображення від 1 до 120 Гц.

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max отримають 8 ГБ оперативної пам'яті та 128, 256, 512 ГБ або 1 ТБ енергонезалежної пам'яті. У камерах смартфонах будуть використовуватися нові датчики зображення роздільною здатністю 48 Мп і два додаткові модулі роздільною здатністю по 12 Мп.

Також вперше була названа точна ємність акумуляторів iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max, яка складе 3200 та 4323 мА•год відповідно. З коробки смартфони працюватимуть під керуванням операційної системи iOS 16.

Базова версія iPhone 14 Pro, яка буде оснащена 8 ГБ оперативної та 128 ГБ флеш-пам'яті, коштуватиме 1100 доларів. iPhone 14 Pro Max у такій версії обійдеться у 1200 доларів.

У стратосфері Землі виявлено озонову дірку в сім разів більше антарктичної
Це стало великою несподіванкою для фізиків

У стратосфері Землі виявлено озонову дірку в сім разів більше антарктичної

Про існування великої озонової діри над Антарктикою відомо, якщо не всім, то багатьом. Утворюються озонові дірки і над Арктикою. Але, як стало відомо зараз, у стратосфері Землі є ще одна велика озонова дірка. Про існування над тропічними регіонами озонової діри, що в сім разів перевищує площу аналогічного явища над Антарктикою, заявив канадський дослідник з Університету Ватерлоо в Онтаріо Цін-Бін Лу (Qing-Bin Lu).

«Тропіки становлять половину площі поверхні планети і є домівкою приблизно половини населення світу. Існування тропічної озонової діри - привід для серйозної глобальної стурбованості», - вважає автор дослідження.

Відкрита їм область у нижній стратосфері над тропіками містить на 25% менше озону порівняно із звичайними показниками. Діра розташовується між 30-м градусом північної широти та 30-м градусом південної широти. По глибині її можна порівняти з антарктичною, а площею вона перевищує її у сім разів. Як і у випадку з полярною, у центрі тропічної дірки озону на 80% менше норми. Крім того, у тропічної діри не сезонний, а цілорічний характер, заявляє дослідник, який зробив висновки на основі даних із супутників.

У прес-релізі Американського інституту фізики наголошується, що відкриття нової озонової діри стало несподіванкою для колег Лу. Її поява суперечить загальноприйнятій фотохімічній моделі, згідно з якою руйнуванню озонового шару сприяє насамперед фотоліз — у цьому випадку йдеться про розкладання хлорфторвуглеводнів та вивільнення вільних радикалів хлору, що руйнують озоновий шар. Але фотохімічна модель не могла пояснити, чому мінімальні озонові діри спостерігалися в роки сонячних максимумів (1991, 2002 і 2013), тоді як найбільші, найглибші та найстійкіші діри з'являлися в роки сонячних мінімумів (1987, 1998, 2008 та 202), відмічає Лу.

Канадський вчений розробив власну модель, назвавши її "реакція електронів, що запускається космічними променями" (Cosmic-ray-driven electron reaction, CRE). У серії своїх робіт Лу доводить, що основний фактор, що знижує рівень озону, — це вплив галактичного випромінювання, вплив на Землю якого зворотньо пропорційний сонячному. Частинки високих енергій з далекого космосу запускають реакції в галогеновмісних молекулах найбільш холодних (нижніх) шарах стратосфери, призводячи до масштабного викиду речовин, що виснажують озоновий шар.

Google випустила термінове оновлення Chrome
Воно виправляє вразливість, яку активно використовували зловмисники

Google випустила термінове оновлення Chrome

Google випустила позачергове оновлення фірмового браузера Chrome для Windows.

Апдейт під номером Chrome 103.0.5060.114 має виправити серйозну вразливість CVE-2022-2294 нульового дня, яку зловмисники активно використовували в атаках. Вразливості надали високий рівень небезпеки. Google поки не розкриває подробиці про вразливість та її використання, щоб не надати таким чином кіберзлочинцям додаткову інформацію. У Google заявили:

Доступ до відомостей про помилки може бути обмежений, доки більшість користувачів не отримають виправлення. Ми також збережемо обмеження, якщо помилка існує в сторонніх бібліотеках, від яких залежать інші проекти, які поки що не отримали виправлення.

Проте вже відомо, що йдеться про вразливість переповнення буфера, виявленої Яном Войтесеком з Avast у компоненті WebRTC (Web Real-Time Communications).

Google зазначає, що оновлення Chrome автоматично пошириться для користувачів у найближчі тижні. Однак можна встановити оновлення вручну відразу, просто зайшовши в меню Chrome  >  Довідка  >  Про Google Chrome.

Перший у світі смартфон із фронтальною 60-мегапіксельною автофокусною камерою. Представлені Huawei nova 10 та nova 10 Pro
Смартфони нові, але платформа стара

Представлені Huawei nova 10 та nova 10 Pro

На днях Huawei офіційно представила смартфони серії nova 10. У лінійці традиційно дві моделі — власне nova 10 і nova 10 Pro. Друга модель стала першим у світі смартфоном із системою фронтальної камери, в якій встановлені два модулі з датчиками роздільною здатністю 60 і 8 Мп, причому в кожному є автофокус. У першому використовується надширококутний об'єктив, у другому портретний. За рахунок різниці фокусних відстаней та подальшої програмної обробки забезпечується зум до 5х.

Апаратна платформа, на жаль, нічим не примітна Snapdragon 778G. Основна камера теж досить стандартна - в ній застосовуються датчики роздільною здатністю 50 Мп (з розкладкою пікселів RYYB і ширококутним об'єктивом), 8 Мп (надширококутний об'єктив) та 2 Мп (для аналізу глибини сцени).

Huawei nova 10 Pro оснащений екраном OLED з діагоналлю 6,78 дюйма та кадровою частотою 120 Гц, акумулятором ємністю 4500 мА·ч з підтримкою швидкої зарядки потужністю 100 Вт (повна зарядка - за 20 хвилин), зв'язку Wi-Fi.

Екран nova 10 трохи менший – 6,67 дюйма, а фронтальна камера тут одинарна – з 60-мегапіксельним сенсором та надширококутним об'єктивом. Основна камера така сама, як у nova 10 Pro. Місткість акумулятора склала 4000 мА·год, максимальна швидкість зарядки - 66 Вт. Чіпи Wi-Fi 6E та NFC присутні.

Новинки працюють під керуванням HarmonyOS. Товщина і маса nova 10 - 6,88 мм і 168 грамів, nova 10 Pro - 7,88 мм і 191 грам. Попередні продажі в Китаї вже стартували. Ціни виглядають так:

Huawei nova 10 8/128 ГБ - 405 доларів, 8/256 ГБ - 450 доларів;
Huawei nova 10 Pro 8/128 ГБ – 555 доларів, 8/256 ГБ – 600 доларів.

"Ми не передбачали такого". Марсохід Perseverance отримав пошкодження
Дуже сильний порив вітру підняв великий камінь

Марсохід Perseverance отримав пошкодження

Марсохід Perseverance приземлився на Червоній планеті у лютому 2021 року. Він несе на борту метеостанцію, яка отримала назву Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). Цей інструмент включає два датчики вітру для вимірювання його швидкості і напрямку, а також кілька інших датчиків, які зчитують такі показники погоди, як вологість, радіація і температура повітря.

Камінь, піднятий сильними поривами вітру на Червоній планеті, нещодавно пошкодив один із датчиків вітру, але MEDA все ще може відстежувати вітер у районі приземлення в кратері Джезеро, хоча і зі зниженою чутливістю, про що повідомив Space головний дослідник MEDA Хосе Антоніо Родрі.

В даний час можливості сенсора обмежені, але він, як і раніше, видає величини швидкості та напрямки. Вся команда зараз переналаштовує процедуру пошуку, щоб отримати точніші свідчення непошкодженого сенсора.

Два датчики вітру оточені шістьма окремими датчиками для зняття точних показань з будь-якого напрямку. Кожен із двох основних прикріплений до стріли, яка може розвертатися, щоб відсувати датчики від марсохода під час руху.

Як і всі прилади Perseverance, датчик вітру був розроблений з використанням систем захисту. Але, звичайно, все має межу. Куди сильніший порив вітру, ніж очікувалося, підняв великий камінь, який завдав пошкоджень.

Ми не передбачали такого. Ні прогнози, ні досвід, отриманий нами під час попередніх місій, не передбачали ні таких сильних вітрів, ні такої великої кількості крихкого матеріалу такого роду.

Хосе Антоніо Родрігес Манфреді

Perseverance приземлився на Марсі 18 лютого 2021 року і разом з гелікоптером Ingenuity досліджує дельту стародавньої річки, яка могла бути багата на мікроби мільярди років тому.

Так знімає найкращий камерофон Xiaomi. Знімки, зроблені на камеру Xiaomi 12S Ultra із дюймовим датчиком

Нещодавно Xiaomi офіційно представила свій найкращий камерофон - Xiaomi 12S Ultra, особливість якого полягає в застосуванні дюймового 50-мегапіксельного датчика Sony IMX989. Нижче ви можете побачити приклади знімків, зроблені за його допомогою.

Так знімає найкращий камерофон Xiaomi. Знімки, зроблені на камеру Xiaomi 12S Ultra із дюймовим датчиком

Так знімає найкращий камерофон Xiaomi. Знімки, зроблені на камеру Xiaomi 12S Ultra із дюймовим датчиком

Так знімає найкращий камерофон Xiaomi. Знімки, зроблені на камеру Xiaomi 12S Ultra із дюймовим датчиком

Так знімає найкращий камерофон Xiaomi. Знімки, зроблені на камеру Xiaomi 12S Ultra із дюймовим датчикомА ці дві фотографії зроблені за допомогою двох інших модулів основної камери Xiaomi 12S Ultra - із надширококутним об'єктивом та телеоб'єктивом.

Xiaomi 12S Ultra

фото на Xiaomi 12S Ultra

Xiaomi 12 Lite представлений на глобальному ринку. Екран AMOLED 6,55 дюйма, 120 Гц, 108 Мп, 67 Вт та Snapdragon 778G за 400 доларів
У базовій версії – 6 ГБ ОЗУ та 128 ГБ флеш-пам'яті

8 липня Xiaomi презентувала середньорівневу модель Xiaomi 12 Lite для глобального ринку. У базі у смартфона 6 ГБ ОЗУ та 128 ГБ флеш-пам'яті, ціна – 400 доларів. Два інших варіанти оцінені в 450 (8/128 ГБ) та 500 (8/256 ГБ) доларів. Попередні продажі стартують сьогодні через усі авторизовані онлайнові платформи.

Xiaomi 12 Lite – типова модель середнього рівня, якщо судити з продуктивності: можливості Snapdragon 778G вже давно відомі.

У конфігурації пристрою також екран AMOLED 6,55 дюйма з роздільною здатністю Full HD+ і кадровою частотою 120 Гц, 32-мегапіксельна фронтальна камера з датчиком Samsung GD2, основна камера з датчиками роздільною здатністю 108 (Samsung HM2), 8 і 2 М3 мкм, акумулятор з підтримкою швидкої зарядки потужністю 67 Вт та Android 12 з інтерфейсом MIUI 13.

Людський фактор поставив під загрозу індустрію виробництва чипів
У галузі велика нестача кадрів

Людський фактор поставив під загрозу індустрію виробництва чипів

Виконавчий віце-президент Intel Раджа Кодурі (Raja Koduri) розповів про дефіцит у США інженерів-електроніків, що може призвести в найближчому майбутньому до неможливості керувати заводами з виробництва чіпів.

Зазначається, що тільки одній Intel незабаром знадобиться близько 6 тисяч інженерів у США і 3 тисячі інженерів у Німеччині для трьох заводів, що будуються. При цьому нові напівпровідникові заводи будують також Samsung, TSMC і GlobalFoundries.

За даними The Register, спад інтересу до професії інженера-електроніка пов'язаний із вищими зарплатами у програмуванні. В результаті навчатися азам проектування чіпів воліє лише мала частина студентів. Видання констатувало, що про роботу в компаніях Apple, Microsoft чи Google мріють частіше, ніж у Intel чи GlobalFoundries.

Джерела, знайомі з ситуацією, зробили висновок, що без зростання числа фахівців у найближчі роки галузь помре сама по собі. За їх оцінками, в інших країнах ситуація з інженерами так само сумна .

Чутки про відеокамеру Canon Cinema EOS C700FF Mark II

Чутки про відеокамеру Canon Cinema EOS C700FF Mark II

Останнім часом з'явилося багато інформації про майбутні продукти Canon Cinema EOS. Нещодавно повідомлялося про Cinema EOS C200 Mark II і EOS R7 C. Згідно з новою інформацією від ресурсу CanonRumors, після презентації цих двох камер буде представлена ​​наступниця Canon Cinema EOS C700FF, яка підтримуватиме зйомку в 8K.

Характеристики Canon Cinema EOS C700FF Mark II (з чуток):

  • Повнокадровий сенсор з 8K
  • Технологія подвійного посилення датчиків (DGO)
  • 240 к/с у 6K
  • 120 к/с у 8K
  • Корпус буде схожим на Cinema EOS C500 Mark II
  • Версії з байонетами EF та PL отримають змінне RF-кріплення
  • Блок Canon EU-V2, вбудований у корпус.

Втім, варто зазначити, що це дуже ранні чутки, тому варто ставитися до них критично.


Читати також