Датчик точного наведення «Джеймса Вебба» отримав найглибший інфрачервоний знімок неба

найглибший інфрачервоний знімок неба

Команда космічної обсерваторії Джеймс Вебб опублікувала пробний знімок поля галактик, отриманий датчиком точного наведення, який став найглибшим інфрачервоним знімком неба. Зображення не має наукову цінність і лише демонструє можливості телескопа, повідомляється на сайті NASA.

найглибший інфрачервоний знімок неба

В даний час обсерваторія, перебуваючи на гало-орбіті навколо другої точки Лагранжа в системі Сонце-Земля, практично завершила етап введення в експлуатацію, який тривав п'ять місяців. За цей час «Джеймс Вебб» спочатку провів багатоетапне юстирування оптичної системи, коригуючи положення сегментів головного та вторинного дзеркал, а потім відкалібрував та перевірив роботу всіх чотирьох наукових приладів. Очікується, що перші повноцінні наукові знімки буде опубліковано вже 12 липня.

Одним з наукових приладів обсерваторії є комплекс FGS/NIRISS, що включає датчик точного наведення обсерваторії (FGS), камеру і безщілинний спектрограф. Датчик точного наведення, розроблений Канадським космічним агентством, призначений для пошуку та захоплення цілей спостережень. Знімки, які він робить, потрібні лише для роботи обсерваторії та не передаються на Землю.

Однак у ході сеансу перевірки роботи FGS/NIRISS у травні цього року пропускна спроможність каналу зв'язку між Землею та «Джеймсом Веббом» дозволила передати на Землю зображення, отримані FGS. З них було змонтовано найбільш глибоке зображення ділянки неба в інфрачервоному діапазоні на сьогодні — загальний час накопичення сигналу становив 32 години. Знімок був отриманий без використання фільтрів, його кольорова гама несправжня і лише відображає яскравість об'єктів. Через це зображення не може бути використане для визначення віку галактик на ньому, які складають більшу частину об'єктів на знімку, за винятком яскравих зірок Чумацького Шляху. Самі зірки мають шість променів - це дифракційні піки, що виникають через шестигранні сегменти дзеркал «Джеймса Вебба»


Читати також