Новини науки та високих технологій. 28.06.2022

Новини науки та високих технологій. 28.06.2022

Ми знову розповідаємо вам про новини науки та високих технологій. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам всім неба!

У США розпочала роботу біткоїн-ферма на сонячних батареях

Aspen Creek Digital (ACDC) відкрила в Колорадо дата-центр на 6 МВт. Корпорація Aspen Creek Digital (ACDC) оголосила про запуск в експлуатацію її першого підприємства з видобутку біткоїнів. Йдеться про високопродуктивний обчислювальний центр потужністю 6 МВт, обладнаний сонячною фермою потужністю 10 МВт.

біткоїн ферма

Першим хостинг-клієнтом підприємства стала компанія Galaxy Digital.

"Нещодавня волатильність ринку продемонструвала важливість нашої основної стратегії: контроль над потужністю як основний внесок у видобуток біткойнів", - зазначила генеральний директор ACDC Олександра ДаКоста (Alexandra DaCosta).

ACDC використовує майнери покоління S19 для майнінгу у дата-центрі в Колорадо. Поруч із підприємством розташований науково-дослідний та виконавчий центр загальною площею 75000 квадратних футів.

Другим об'єктом ACDC стане дата-центр потужністю 30 МВт, здатний розмістити 10 000 майнерів ASIC. Цей центр обробки даних буде поєднаний із сонячною електростанцією потужністю 87 МВт, яка буде введена в експлуатацію цього літа.

Третій проект, над яким працює ACDC, - це дата-центр потужністю 150 МВт, який працюватиме разом із сонячною фермою потужністю 200 МВт.

Китайський робот на чотирьох ногах пройшов дном басейну і покатав на собі людину вагою понад 100 кг.

Робот призначений для складних умов

Китайська компанія Unitree Robotics показала своє нове дітище - чотирилапого робота під назвою Unitree B1, який зміг успішно пройти відразу кілька тестів. Розробники показали, що робот може пересуватися під водою — має стандарт захисту від води IP68. Зазначимо, що над водою залишалася лише антена, яка потрібна для керування.

Крім цього, він може піднімати вантаж вагою 80 і більше кілограм. Компанія показала відео, де робот покатав людину, яка важить понад 100 кг.

Конструктивно робот дуже подібний на модель Spot від компанії Boston Dynamics. B1 переміщається зі швидкістю до 1,8 метра за секунду, заряду батарей вистачає на 2-4 години роботи. Для огляду навколишнього середовища він має п'ять камер.

Такий робот призначений для роботи у складних умовах, наприклад при рятувальних операціях. він може пересуватися не тільки рівною поверхнею, але й пересіченою місцевістю.

Китайці створили штучний інтелект в масштабі людського мозку

Продуктивність OceanLight заявлено на рівні 5,3 ExaFLOPS

Китайські вчені створили те, що вони називають «моделлю штучного інтелекту в масштабі людського мозку», на основі одного зі своїх останніх суперкомп'ютерів із процесорами Sunway. Вчені стверджують, що модель ІІ зі 174 трильйонами параметрів може бути використана для різних додатків, починаючи від автономних транспортних засобів і закінчуючи науковими дослідженнями.

Система Sunway OceanLight, що використовується, заснована на 96 000 вузлів, що працюють на гібридних 390-ядерних процесорах Sunway SW39010, що мають в цілому майже 40 мільйонів ядер. Ця машина рекламувалася як один із перших у світі екзафлопних суперкомп'ютерів.

Китайці створили штучний інтелект в масштабі людського мозку

Китайська група дослідників з Національного дослідного центру паралельної обчислювальної техніки та технологій (NRCPC) підтверджує, що створена модель штучного інтелекту включає близько 174 трильйони параметрів, що дозволяє їй змагатися з кількістю синапсів у людському мозку. Фактична продуктивність OceanLight тепер заявлена ​​на рівні 5,3 ExaFLOPS зі штучним інтелектом, хоча раніше було заявлено, що вона складає 4,4 ExaFLOPS зі змішаною точністю.

Вчені з NRCPC повідомили South China Morning Post, що для досягнення гідної продуктивності за допомогою моделі штучного інтелекту в масштабі мозку їм довелося запровадити «апаратну внутрішньовузлову оптимізацію», а також «гібридні паралельні стратегії» у безпрецедентному масштабі. Враховуючи той факт, що OceanLight включає 96 000 вузлів і майже 40 мільйонів ядер, оптимізація апаратного та програмного забезпечення для цієї системи є дуже непростим завданням.

Оголошення про безпрецедентну модель штучного інтелекту було зроблено через кілька тижнів після того, як Ок-Ріджська національна лабораторія офіційно представила свій Frontier – перший у світі суперкомп'ютер із продуктивністю 1,102 FP64 ExaFLOPS у тесті Linpack. Примітно, що NRCPC офіційно не публікувала результати продуктивності свого OceanLight у списку 500 найкращих суперкомп'ютерів.

Opera тестує платний VPN-сервіс для своїх користувачів - він з'явився на ПК за 24 долари на рік

Opera Software анонсувала новий платний сервіс Opera VPN Pro для настільних комп'ютерів. Він доступний лише у тестовій версії та може захищати весь трафік.

Opera тестує платний VPN-сервіс

Починаючи з 24 червня, версія Opera Browser Beta (номер складання 89.0.4447.20) пропонує повністю інтегроване рішення VPN, яке захищає весь трафік комп'ютера під керуванням Windows 8 та вищим або MacOS. Доступний безкоштовний тестовий період на 7 днів.

Підписка Opera VPN Pro дозволяє захистити до 6 пристроїв, включаючи ПК, комп'ютери Mac, планшети та смартфони Android. Для цього потрібно встановити на пристрої браузери Opera та синхронізувати їх з обліковим записом Opera, з яким прив'язана передплата.

Університети у різних куточках Землі вводять курси з навчання роботи з блокчейном та криптовалютами

Серед країн - Намібія, Швейцарія та США

Незважаючи на шторм на ринку криптовалют, деякі ВНЗ у різних країнах бачать необхідність у впровадженні навчальних курсів по роботі з цифровими активами. Так, універсальний Цинциннаті в США, штат Огайо, вводить дві нові курси, що вивчають цифрові активи і нові фінансові технології. Президент Каліфорнійського університету Heвілл Дж. Пінто (Neville G. Pinto) висловив надію, що «нова лабораторія відкриє більше дверей для студента».

Університети у різних куточках Землі вводять курси з навчання роботи з блокчейном та криптовалютами

Одночасно з цим платформа смарт-контрактів BNB Chain, керована Binance, заявила про партнерство з Блокчейн-центром Цюріхського університету. Її представники візьмуть участь у трьох тижнях міжнародних літніх шкіл по блокчейній-освіті.

На іншому континенті, в Африці, вищий навчальний заклад Намібії, Університет Намібії (UNAM) має намір запропонувати ступінь магістра в галузі технології блокчейн, починаючи з 2024 року. Про це повідомив голова ІТ-відділу університету Семюель Нуунгулу (Samuel Nuungulu).

Нуунгулу, голова керівного комітету UNAM з магістерської програми по технології блокчейн, висловив думку, що запроваджуючи програму отримання ступеня, університет сподівається «закласти основу для можливого інкубування технологічних стартапів із навичок, які ця програма створить у країні».

Блокчейн - це майбутнє, і ми подумали, що необхідно використовувати цей ступінь як провісник у розвитку таких необхідних навичок у країні і континенті загалом.

Голова також повідомив, що університет вже «впроваджує» контент, заснований на технології блокчейн, у програми рівня 8 UNAM, які установа сподівається подати до наступного року.

Blackmagic представила BMPCC 6K (G2)

Компанія Blackmagic Design представила нову версію своєї камери BMPCC 6K (G2) з відкидним екраном і збільшеною батареєю, новинка не є абсолютно новою камерою, це швидше суттєве оновлення попередньої моделі. Одночасно з її анонсом компанія випустила нову прошивку для всіх камер лінійки Pocket Cinema Camera, яка активує гіроскоп стабілізації зображення, що дозволяє програмно стабілізувати рух камери. BMPCC 6K (G2) вже продається за $1995.

Blackmagic PCC 6K (G2) крім нового шарнірного 5-дюймового РК-монітора та сумісності з акумулятором збільшеної ємності, таким же, як у PCC 6K Pro, новинка отримала підтримку знімного видошукача електронного Blackmagic Pocket Cinema Camera Pro EVF. Увага! Нова модель не має вбудованих фільтрів нейтральної щільності, які доступні у версії Pro.

Основні технічні характеристики камери залишилися практично без змін - використовується та ж матриця S35 з роздільною здатністю 6144 x 3456 пікселів, байонет для встановлення об'єктивів, як і раніше, Canon EF.

Новинка використовує ті ж алгоритми роботи з кольором, що й старша модель URSA Mini Pro 12K, яка забезпечує динамічну 12-бітну гаму, що захоплює більше колірної інформації у світлі і тінях.

Два монітори Samsung ViewFinity S8 з роздільною здатністю 4K для творців контенту

Компанія Samsung представила два монітори ViewFinity S8, розроблених спеціально для творчих творців контенту. Обидва пристрої мають роздільну здатність 4K, один з діагоналлю 27 дюймів, другий – 32 дюйми, використовується панель IPS LCD з роздільною здатністю 3840 x 2160 пікселів з матовим покриттям та заводським калібруванням. Ціни очікуються $635 за модель 27” та $560 за 32-дюймовий монітор.

Дисплеї забезпечують 98% покриття DCI-P3, 32-дюймова модель має сертифакт DisplayHDR 600, 27-дюймова отримала сертифікат DisplayHDR 400, поліграфістів порадує перевірка кольорів Pantone, всього монітори здатні відображати до мільярда кольорів. 32-дюймова модель пропонує максимальну яскравість 600 нт, яскравість 27-дюймової моделі обмежена цифрою 400 нт.

Підставка дозволяє регулювати висоту, нахил та поворот, монтажна пластина VESA дозволить закріпити монітор на настінному кронштейні, стіні або іншому утримувачі. Серед інтерфейсів є повний набір сучасних портів вводу/виводу, у тому числі живлення USB-C з низхідною зарядкою 90 Вт, один Displayport, один порт HDMI та три порти USB-А. Тут можна знайти порт Ethernet, що трохи незвично, оскільки через монітор можна підключитися до проводового Інтернету за допомогою USB-C. Це буде особливо зручно для роботи з ноутбуками - на робочому місці достатньо підключити ноутбук до Type-C і працювати, не потрібно постійно підключати і відключати купу проводів.

Монітори ViewFinity S8 очікуються на ринку літом 2022 року. 27-дюймова модель буде коштувати $635, монітор 32 дюймів - $560.

Huawei оголосила дату презентації смартфонів Nova 10 та Nova 10 Pro

Компанія Huawei, через кілька місяців чуток та витоків, розповіла коли покаже лінійку смартфонів Nova 10.

Huawei оголосила дату презентації смартфонів Nova 10 та Nova 10 Pro

Коли чекати

Згідно з офіційним постером виробника в соціальній мережі Weibo, апарати представлять на офіційному заході 4 липня. Тобто за два тижні.

Чого чекати

Згідно з витоками, в новій лінійці буде мінімум два смартфони: Huawei Nova 10 і Huawei Nova 10 Pro. Інформації про молодшу модель поки немає, а ось про старшу відомо, що вона отримає 6.7-дюймовий OLED-екран із вигнутими гранями та овальним вирізом для подвійної фронтальної камери на 60 МП. Основна у свою чергу отримає потрійний датчик на 50 МП. Також новинці приписують 100-ватну зарядку і свіжий процесор Snapdragon7 Gen1.

Google Analytics може бути повністю заборонено в Італії

Італійське Управління захисту даних (Garante per la Protezione dei Dati Personali) винесло рішення, згідно з яким передача даних місцевих користувачів у США з використанням сервісу Google Analytics є незаконною. Раніше аналогічні рішення винесли відомства Австрії та Франції.

Google Analytics може бути повністю заборонено в Італії

Рішення було винесено під час перевірки одного з італійських ресурсів. Крім того, аналіз даних проводиться на території США, що викликає у європейських регуляторів додаткову незадоволеність. Італійське відомство також наголосило, що США — «країна без належного рівня захисту даних».

Google Analytics зазвичай використовується власниками сайтів для аналізу трафіку. Це не єдиний такий інструмент, але, мабуть, на рішення вплинув і статус Google як світового техногіганта. Італія – далеко не перша країна, яка виступила проти Google Analytics. У січні австрійське Управління захисту даних (DSB) постановило, що один із сайтів порушив вимоги Загального регламенту захисту даних ЄС (GDPR), встановивши цей інструмент. Незабаром аналогічне рішення винесла французька Національна комісія з інформатики та громадянських свобод (CNIL).

Італійське відомство винесло суворе попередження власникам місцевих сайтів, що передача даних у США з використанням Google Analytics є незаконною, оскільки Google не може гарантувати належного рівня захисту персональних даних користувачів. Garante також встановило 90-денний термін, в який транскордонна передача даних має бути приведена у відповідність до GDPR — на цей предмет проводитимуться спеціальні перевірки. Імовірно, це виллється в заборону використовувати Google Analytics у країні.

Музей у США почне продавати NFT для порятунку картин

Американський Музей образотворчих мистецтв у Бостоні повідомив про намір продавати NFT пастелі, що рідко виставляються, зі своєї колекції з метою отримання додаткових коштів, які будуть спрямовані на консервацію інших цінних робіт.

Нагадаємо, NFT - це невзаємозамінні токени, які використовуються для підтвердження факту володіння цифровими активами. Це може бути, наприклад, твори комп'ютерного мистецтва, колекційні цифрові предмети тощо.

Музей у США почне продавати NFT для порятунку картин

Виручені кошти будуть направлені на консервацію картин Едгара Дега «Едмондо та Тереза ​​Морбіллі» (1865) та «Отець Дега слухає Лоренцо Пагана, який грає на гітарі» (1869–1872).

Потрібно відзначити, що Музей образотворчих мистецтв у Бостоні – це один із найбільших художніх музеїв США. Він був заснований в 1870 на базі Бостонського атенеуму. Музей має філію в Нагої (Японія).

OnePlus анонсувала вихід смарт-телевізора 50 Y1S Pro з підтримкою HDR10+ та MEMC

Компанія OnePlus оприлюднила тизери, які повідомляють про швидкий анонс нового смарт-телевізора під керуванням операційної системи Android TV 10.0 - моделі TV 50 Y1S Pro розміром 50 дюймів по діагоналі.

OnePlus анонсувала вихід смарт-телевізора 50 Y1S Pro з підтримкою HDR10+ та MEMC

Панель отримає 4К-матрицю з роздільною здатністю 3840 × 2160 пікселів. Йдеться про підтримку HDR10+, HDR10 та HLG. Згадано технологію зниження затримки ALLM — Auto Low Latency Mode.

Розробник реалізує систему MEMC (Motion Estimation, Motion Compensation), завдання якої компенсувати розмиття при показі динамічних сцен і підвищити плавність зображення. Двигун Gamma Engine, у свою чергу, допоможе покращити перенесення кольорів і загальну якість картинки.

Для телевізора передбачено безрамкове виконання. У оснащення увійдуть адаптери Wi-Fi та Bluetooth 5.0, аудіосистема з 24-ватними динаміками та підтримкою Dolby Audio. Користувачі матимуть змогу взаємодіяти з інтелектуальним голосовим помічником Google Assistant. Інформації про орієнтовну ціну ТВ-панелі на даний момент немає.

Психологи припустили, що люди з дислексією мають особливі здібності

Люди з дислексією можуть бути еволюційно призначені для вивчення невідомого. Статтю про це опубліковано у Frontiers in Psychology.

Психологи припустили, що люди з дислексією мають особливі здібності

«Ми вважаємо, що труднощі, з якими стикаються люди з дислексією, виникають у результаті когнітивного компромісу між вивченням нової інформації та використанням наявних знань. У таких людей існує схильність до дослідження, яка допомагає робити відкриття та винаходи», – каже Гелен Тейлор із Кембриджського університету.

Дислексія зустрічається у 20% населення світу, незалежно від країни, культури та регіону. Всесвітня федерація неврологів визначає його як розлад у дітей, який не дозволяє досягти мовних навичок — читання та письма, що відповідають їхнім інтелектуальним здібностям.

На думку авторів, давнім людям необхідно було витримувати баланс між людьми з різними нахилами. Як перебільшений приклад вони наводять їжу: якщо всі люди не будуть її шукати, а лише споживати, то їжа скінчиться. Але якщо всі люди постійно шукатимуть їжу, у них не залишиться часу на щось інше корисне. Так само і зі знаннями: частина людей мала не стільки користуватися чужими, скільки добувати свої.

Це може пояснити, чому люди з дислексією тяжіють до певних професій, які потребують дослідницьких здібностей, таких як мистецтво, архітектура, інженерія та підприємництво. Наявність у популяції людей із різними схильностями служить гарантією адаптивності виду загалом.


Читати також