Новини науки та високих технологій. 03.07.2022

Новини науки та високих технологій. 03.07.2022

Ми знову розповідаємо вам про новини науки та високих технологій. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам всім неба!

У Сан-Франциско група роботаксі сама заблокувала одну з вулиць. Користувачі жартують, що машини обговорювали втечу

Це машини компанії Cruise

Кілька днів тому у Сан-Франциско стався незвичайний випадок. Декілька роботаксів зупинилися на одній із вулиць міста, перекривши рух. Про це спочатку повідомили очевидці на форумі Reddit. Ці таксі належать компанії Cruise.

У Сан-Франциско група роботаксі сама заблокувала одну з вулиць

За словами очевидців, спочатку там була лише пара безпілотних машин, але потім до них приєдналися ще кілька. Вони стояли на проїжджій частині близько двох годин, допоки приїхали співробітники Cruise. Фахівці підтвердили факт пригоди, але не уточнили, чому машини зупинилися.

У мережі вже почали жартувати, що безпілотники у такий спосіб вирішили обговорити план втечі. Деякі користувачі припустили, що автомобілям не сподобалися умови роботи, і вони вирішили організувати профспілку. Справа в тому, що Cruise запустила роботаксі тиждень тому.

Машини працюють у двох режимах. Вдень у них є водій, а вночі вони працюють в автономному режимі.

При цьому користувачі задоволені роботою роботів. Один із них заявив, що навіть залишив роботу чайові. А інший розповів, що машина везла його надзвичайно довгим маршрутом.

Xiaomi випустила робочий монітор менше ніж за 75 доларів

21,45-дюймова панель VA має роздільну здатність 1920 х 1080 пікселів

Компанія Xiaomi випустила новий робочий монітор Redmi Display з екраном діагоналлю 21,5 дюйми, який пропонується в Китаї за ціною 74 долари.

Xiaomi випустила робочий монітор менше ніж за 75 доларів

У цьому моніторі використовується 21,45-дюймова панель VA роздільною здатністю 1920 х 1080 пікселів, частотою оновлення 75 Гц, яскравістю 300 кд/м2, глибиною кольору 8 біт, широким кутом огляду 178 °. Монітор охоплює 72% колірного простору NTSC. Контрастність складає 3000:1. Він має сертифікат низького рівня синього світла TUV та підтримку настінного кріплення VESA.

Крім того, він оснащений портами HDMI та VGA, регульованою підставкою, керуванням за допомогою кнопок на корпусі та номінальною потужністю не більше 24 Вт.

Покупці одержують трирічну гарантію.

Xiaomi запропонувала нове вирішення проблеми з комарами. Представлений спеціальний фільтр для кондиціонера

Ефективна робота фільтру гарантується терміном понад 1000 годин

Компанія Xiaomi представила нове рішення літньої проблеми із комарами. Йдеться про фільтр Xiaomi Mijia Health Filter для кондиціонерів, який пропонується за ціною близько 12 доларів.

При установці в кондиціонер Xiaomi Mijia цей модуль легко відлякує комарів. Ефективна робота фільтру гарантується більше 1000 робочих годин. Фільтр не вимагає додаткового джерела живлення.

Xiaomi запропонувала нове вирішення проблеми з комарами

Цей фільтр підходить для таких моделей кондиціонерів:

  • Xiaomi Giant Power Saving Pro 1.5 HP KFR-35GWN1A1
  • Xiaomi Giant Power Saving 1 HP KFR-26GWNV1A1

Фільтр містить дві наклейки від комарів, створені за допомогою високоефективного репелентного інгредієнта метотрексату, який досяг найвищого рівня A в оцінці ефективності профільними регуляторами.

Функцію відлякування комарів потрібно використовувати в режимах охолодження та вентиляції повітря.

Штучний інтелект тепер вміє передбачати злочини на тиждень наперед

Але на обмеженій території

Фахівці з університету Чикаго розробили новий алгоритм, який прогнозує, який злочин може бути скоєний через тиждень. Його точність становить близько 90%, але лише на невеликій території. На даний момент це найдосконаліша розробка з існуючих. Опис алгоритму наводиться у журналі Nature Human Behavior.

В основі системи лежить навчена нейромережа, яка вивчає закономірності у скоєнні злочинів, їх місцезнаходження та часу. Це робиться на базі відкритих даних про насильницькі та майнові злочини.

Штучний інтелект тепер вміє передбачати злочини на тиждень наперед

Дослідники вже протестували у Чикаго, Атланті, Остіні, Лос-Анджелесі та інших великих містах США. Система працює так: місто ділиться на квадрати зі стороною близько 300 метрів, після чого проводиться аналіз часу та місця окремих злочинів, виявляються закономірності та прогнозуються майбутні події.

«Ми створили цифрового двійника міського середовища. Якщо надати системі дані про те, що сталося у минулому, вона розповість, що станеться у майбутньому. Це не чаклунство, є обмеження, але ми перевірили модель, і вона працює дуже добре. Тепер можна використовувати її як інструмент моделювання, щоб побачити, що станеться, якщо злочинність зросте в одному районі міста або посилиться правопорядок в іншому районі. Якщо використати всі ці змінні, вдасться побачити, як ці системи розвиваються», — розповів Ішану Чаттопадхьяй, доцент факультету медицини університету Чикаго і старший автор нового дослідження.

У цьому обліковці зазначають, що модель не слід використовувати як забезпечення правопорядку. Збільшення кількості поліції в районі майбутнього злочину може змінити умови моделювання, а значить, попередня модель виявиться неправильною. Натомість вони радять додати модель до списку стратегічних інструментів поліції.

Ілон Маск об'явився після тривалої відсутності. Він зустрічався з Папою Римським

Але подробиць цієї зустрічі немає

Глава Tesla і SpaceX, надзвичайно активний у Twitter, нічого не публікував у соціальній мережі з 21 червня – багато хто почав хвилюватися, чи не трапилося чогось з Ілоном Маском. Але сьогодні він дав про себе знати: виявляється, Маск зустрічався з Папою Римським.

Ілон Маск об'явився після тривалої відсутності. Він зустрічався з Папою Римським

"Для мене було великою честю зустрітися напередодні з Папою Римським Франциском", - написав Маск у Twitter, але подробиць зустрічі з понтифіком не навів. Свіжих повідомлень Ілона Маска в соціальній мережі вже кілька, в одному він наводить мудрі слова Їжачка Соніка про смерть поза грою.

За даними порталу Axios, до 16 червня Маск у середньому робив 145 твітів або ретвітів на тиждень – близько 21 на день. Далі активність почала знижуватися, а в період з 21 по 30 червня на сторінці Маска не з'явилося жодного запису. Останнім повідомленням Ілона Маска до своєрідної відпустки стало фото табло на заправці, що демонструє ціни на бензин, які злетіли в США. Явний натяк на те, що авто Tesla бензину не потребують.

Майбутнє тут: прототип контактних лінз із доповненою реальністю вже протестували

Цим займався голова компанії

Компанія Mojo Vision днями розповіла про свою нову розробку — контактні лінзи з доповненою реальністю. Їх протестував голова компанії Дрю Перкінс. За допомогою лінз він зміг орієнтуватися у просторі, переглянув зображення і навіть прочитав текст із віртуального телесуфлера.

Майбутнє тут: прототип контактних лінз із доповненою реальністю вже протестували

Нинішній прототип AR-лінз оснащений екраном MicroLED з роздільною здатністю 250 на 250 пікселів, діаметр всього 0,5 мм. Лінзи отримують сигнал на частоті 5 ГГц і працюють на базі дуже невеликого процесора з архітектурою Arm. Це дозволяє їм накладати цифрові об'єкти поверх зображення реального світу.

Прототип AR-пристрою вже вміє відстежувати напрямок погляду, щоб віртуальні об'єкти залишалися у полі зору. Для живлення використовуються дуже маленькі батареї, але поки що невідомо, наскільки їх вистачає.

Поки що у Mojo Vision планують продовжувати тести та клінічні випробування. У майбутньому лінзи вийдуть на ринок, а ціна їх виявиться на рівні флагманських смартфонів.

Зарядити смартфон наполовину за 4 хвилини. Представлена ​​надшвидка зарядка Infinix 180W Thunder Charge

Вона з'явиться у смартфонах наприкінці року.

Компанія Infinix, що набирає обертів, вирішила позмагатися з гігантами ринку на предмет надшвидких зарядок і представила 180W Thunder Charge.

Як можна зрозуміти з назви, це технологія швидкого заряджання потужністю 180 Вт. На відміну від технології Ultra Fast Charge 160W, яка була лише концепцією, 180-ватна зарядка з'явиться в смартфонах компанії, причому вже наприкінці поточного року. Вона дебютує у флагманському смартфоні, але поки подробиць про неї немає.

Infinix каже, що ця технологія дозволить зарядити акумулятор ємністю 4500 мА год до 50% лише за 4 хвилини. Скільки знадобиться на повну зарядку, компанія не повідомляє, але множити вказаний час на два не варто.

Оскільки мова йде про величезну для мобільного пристрою потужність, технологія 180W Thunder Charge отримала 111 програмних та апаратних механізмів безпеки, що відстежують безліч різних показників, включаючи температуру, напругу, електромагнітні перешкоди і так далі.

Мається на увазі і наявність 20 датчиків для контролю температури акумулятора, порту USB-C, перетворювачів і так далі. Система буде спрямована на збереження температури нижче за 43 градуси.

Також Infinix використовуватиме спеціальні кабелі з ідентифікаційними чіпами. Тільки з таким кабелем активуватиметься надшвидка зарядка. Що стосується інших кабелів зарядка все одно буде швидкісною: 60 чи 100 Вт.

Щоб відремонтувати смартфон Google Pixel, зовсім не обов'язково звертатися до майстерні

Google розпочала продаж запчастин для самостійного ремонту своїх телефонів
Компанія йде слідом за Apple та Samsung

У квітні поточного року Google та iFixit уклали партнерство, в рамках якого користувачам обіцяли забезпечити доступ до запасних частин для смартфонів американської компанії. І ось зараз програма самостійного ремонту телефонів Pixel запрацювала - iFixit почала продавати оригінальні запчастини.

Щоб відремонтувати смартфон Google Pixel, зовсім не обов'язково звертатися до майстерні

В асортименті - екрани, акумуляторні батареї, камери та зарядні роз'єми. Їх можна придбати як окремо, так і в рамках комплекту Fix Kit, який включає все потрібне для конкретної процедури. Наприклад, у разі ремонту екрану у комплекті буде інструмент, присоска, клей. Комплекти доступні для великої кількості моделей Pixel від Pixel 2 до Pixel 6 Pro. iFixit обіцяє розширювати асортимент запасних частин і не зволікати з продажем компонентів для нових моделей. Так, запчастини для Pixel 6a з'являться у продажу вже восени.

Всі комплектуючі, крім акумуляторних батарей, забезпечуються довічною гарантією. Гарантія на акумулятори – один рік. Що стосується цін, то екран Pixel 6 Pro оцінений у 193 долари, у версії Fix Kit — у 200 доларів. Вартість оригінальної акумуляторної батареї для Google Pixel 4 XL - 43 долари.

Найбільший NFT-маркетплейс OpenSea повідомив про витік даних

Маркетплейс звинувачує у цьому сервіс доставки електронних листів Customer.io

Найбільший у світі NFT-маркетплейс OpenSea повідомив про витік даних користувачів «через зловживання повноваженнями співробітника сервісу доставки електронних листів Customer.io»

"Він таємно використав доступ до ресурсів компанії для завантаження та обміну імейл-адресами, наданими клієнтами OpenSea для отримання розсилок", - йдеться в повідомленні компанії.

Найбільший NFT-маркетплейс OpenSea повідомив про витік даних

Команда майданчика попередила, що зловмисники можуть спробувати зв'язатися з потенційними жертвами, використовуючи їхню адресу електронної пошти. Маркетплейс закликав своїх користувачів зберігати пильність.

У червні ряд криптовалютних бірж, які використовують сервіси компанії Cloudflare, постраждали від збою в роботі провайдера. Підключення до мережі було порушено у багатьох регіонах.

Смартфон Xiaomi 12S Ultra отримав дюймовий сенсор Sony

Xiaomi оголосила у своєму офіційному акаунті в Weibo, що в готується до презентації нової моделі Xiaomi 12S Ultra буде використовуватися 1-дюймовий сенсор Sony IMX989. Смартфон із камерою, знову розробленою разом із Leica, буде представлений 4 липня.

Смартфон Xiaomi 12S Ultra отримав дюймовий сенсор Sony

У компанії заявляють, що в її новому Xiaomi 12S Ultra буде використовуватися найбільший для мобільних телефонів датчик від Sony, що забезпечує найкращу продуктивність при слабкому освітленні, швидке фокусування та кращий динамічний діапазон, ніж зазвичай є у смартфонів.

Це вже не перший смартфон із 1-дюймовим сенсором. Минулого року Sony вже представила свій Xperia Pro-I, який став першим смартфоном із сенсором 1”, оснащеним фазовим детектором. Але нагадаємо, що в тому смартфоні об'єктив у результаті не повністю покривав датчик, внаслідок чого потенціал сенсора був не реалізований.

Хоча дійсно використання великого сенсора призводить до поліпшення якості зображення, малоймовірно, що і Xiaomi вдасться реалізувати зчитування інформації з усієї площі датчика. Тим не менш, представник Xiaomi Лей Цзюнь вже повідомив, що 1-дюймовий сенсор у 12S Ultra буде використовуватись повністю. Але як компанія планує вирішувати фізико-технічні проблеми, з якими Sony зіткнулася у своєму телефоні, поки незрозуміло.

Цзюнь також повідомив, що Xiaomi не просто купила датчик, а розробила його разом із Sony. Спільні інвестиції склали 15 млн. доларів, розділені між ними порівну. Плоди цієї розробки спочатку з'являться у Xiaomi 12S Ultra, а потім стануть доступними іншим виробникам, тому цей сенсор не назавжди залишиться ексклюзивом для Xiaomi.

Слід зазначити, що поки тільки 12S Ultra буде оснащений новим сенсором, інші ж – 12S та 12S Pro – отримають найпоширеніший Sony IMX707.

Xiaomi 12S Ultra розроблений спільно з Leica і, певною мірою, з Sony. Нагадаємо, у травні китайці уклали угоду з німцями в частині виробництва смартфонів, яку хочуть перетворити на довгострокове стратегічне партнерство.

Xiaomi вже розмістила і фотографії, зроблені на 12S Ultra:

Смартфон Xiaomi 12S Ultra отримав дюймовий сенсор Sony

Xiaomi розмістила фотографії, зроблені на 12S Ultra:

Xiaomi розмістила фотографії, зроблені на 12S Ultra:

Canon EOS R7 C вже у розробці

Ресурс CanonRumors повідомив, що Canon представить EOS R7 Cinema. Хоча ця новинка дуже цікава, не варто очікувати, що Canon EOS R7 C представлять у поточному році.

Canon EOS R7 C вже у розробці

Canon EOS R7 C зможе записувати 7K60p у форматі Cinema RAW Light і, як повідомляється, матиме ті ж параметри кодека, що й інші камери Cinema EOS, включаючи Canon EOS R5 C. Передбачається, що така камера буде представлена ​​в 2023 році.

Зазначимо, що конкуренція у сегменті APS-C посилилася буквально цього року. Через дефіцит компонентів та інфляцію цей формат став більш перспективним. У той час як компанія Sony практично залишила серію α6xxx, Fujifilm випустила свою нову гучну новинку (X-H2S). Водночас і Canon нарешті представила серію APS-C камер з байонетом RF, а Nikon цього тижня – Z 30, довгоочікувану спрощену кроп-камеру, орієнтовану на відеоблогерів.

Представлено панорамну камеру ONE RS 1-Inch 360 Edition

Лідер у сфері панорамних камер, компанія Insta360, представила нову модульну камеру ONE RS 1-Inch Edition, оснащену двома 1-дюймовими CMOS-датчиками для запису відео в 6K 360 °. Крім самої камери представлено безліч нових аксесуарів для неї: GPS Smart Remote, вертикальна підставка для батареї, невидимий кронштейн, кришка об'єктива і сумка.

Представлено панорамну камеру ONE RS 1-Inch 360 Edition

Insta360 знову співпрацювала з німецькою Leica під час розробки оптики для ONE RS 1-Inch 360.

Подвійні 1-дюймові CMOS-сенсори знімають відео з роздільною здатністю до 6K зі швидкістю 30 к/с або у форматі 360 °, або в класичному режимі для публікації в соціальних мережах. Камера також здатна робити 21-мегапіксельні 360-градусні фотографії, у тому числі в режимі PureShot HDR із штучним інтелектом.

ONE RS 1-Inch 360 Edition оснащена 6-осьовою стабілізацією FlowState для зйомки плавного відео, тепер камера має кращу продуктивність при слабкому освітленні та блокуванні горизонту.

Нова камера також сумісна з Insta360 та його інструментами редагування знятого матеріалу.

Ціна на панорамну камеру ONE RS 1-Inch Edition стартує від 799 $ за базову комплектацію.


Читати також