Останні новини у світі високих технологій. 25.07.2022

Останні новини у світі високих технологій. 25.07.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Найбільший радіотелескоп FAST дозволив китайським вченим виявити понад 660 нових нейтронних зірок

FAST

Китайці вважають FAST найкращим у світі телескопом у своєму роді

Китайські дослідники змогли виявити за допомогою найбільшого у світі радіотелескопа FAST загалом понад 660 раніше невідомих нейтронних зірок (пульсарів), що обертаються.

"Розвиток проекту FAST входить у період розквіту, і стабільна робота обладнання нашої обсерваторії зробила великий внесок у цей процес", - наводить агентство "Сіньхуа" слова головного інженера FAST Цзян Пена. Він також зазначив, що визначні показники з перехоплення сигналів дозволили FAST досягти кращих результатів порівняно з іншими аналогічними проектами.

Пульсари є одним з типів нейтронних зірок і є останками великих вигорілих світил. Їх радіус складає всього кілька кілометрів, проте вони мають вкрай високу щільність: матерія всередині пульсарів стиснута настільки сильно, що їхня маса навіть перевищує масу Сонця.

Пульсари характеризуються строгою періодичністю імпульсів, що випускаються. Це «пульсуюче» випромінювання можна спостерігати завдяки тому, що магнітні полюси цих зірок при їх обертанні змінюють своє становище стосовно Землі. З цієї причини їхнє випромінювання можна зафіксувати лише тоді, коли воно спрямоване безпосередньо на Землю – подібно до того, як яскравий промінь світла маяка стає видно лише тоді, коли він повертається на спостерігача.

FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) було збудовано у 2016 році в південній китайській провінції Ґуйчжоу, а в січні 2020 року введено в експлуатацію. Він є радіотелескопом із заповненою апертурою найбільшого діаметра у світі – 500 метрів. Його площа еквівалентна 30 футбольним полям. Вартість проекту становила 185 млн доларів.

Він розташований у гірській місцевості у природному карстовому заглибленні. У ході будівництва довелося переселити понад 9 тисяч людей, які проживали в радіусі 5 км від об'єкта, щоб мінімізувати електромагнітні перешкоди від теле- та радіостанцій, радарів та інших випромінювальних пристроїв.

Багатоцільовий безпілотник Airbus Zephyr вже 36 днів кружляє в небі над Арізоною, і не збирається приземлятися

Airbus Zephyr

Він установив рекорд тривалості безпілотного польоту

Підрозділ Пентагону Army Futures Command повідомив, що запущений командою APNT/Space CFT (вона відповідає за прискорене впровадження передових розробок для військових США) багатоцільовий безпілотник Airbus Zephyr продовжує свій політ, що розпочався 15 червня. Він кружляє вже 36 днів, при тому що попередній рекорд тривалості польоту безпілотного літального апарату був встановлений у 2018 році – його політ тривав 26 днів.

Airbus Zephyr оснащений сонячними батареями, проте можливість літати місяцями – не єдина його особливість. Airbus Zephyr – перший у своєму роді стратосферний БПЛА. Зокрема запущений APNT/Space CFT Zephyr знаходиться на висоті 21,3 км.

Розмах крил Zephyr становить 25 метрів, маса – не більше 75 кг. Дрон може використовуватися для спостереження та збору розвідувальних даних, його можна оснастити радарними, лідарними та інфрачервоними системами. «Безпілотні платформи надтривалого польоту можуть забезпечити значний військовий потенціал у рамках армії з диверсифікованою багаторівневою архітектурою», – сказав Майкл Монтелеоне, керівник APNT/Space CFT.

В Army Futures Command повідомили, що в рамках випробувань Zephyr вперше вийшов у «міжнародний повітряний простір» і пролетів над водою. Цей політ також став найтривалішим безперервним польотом із використанням засобів управління супутникового зв'язку. В APNT/Space CFT зазначають, що другий раунд випробувань Zephyr пройде найближчими тижнями над Тихим океаном. Під час цього вивчатимуться можливості дрону нести корисне навантаження, розроблене AFC для низки бойових завдань.

Google звільнила інженера, який знайшов розум у чат-бота компанії

Google

У компанії йому побажали всього хорошого

Google звільнила інженера Блейка Лемойна, який раніше став відомим світу через свою заяву про розум у чат-бота LaMDA. У червні компанія відправила його в оплачувану адміністративну відпустку за порушення угоди про конфіденційність. Тепер його звільнили.

Прес-секретар компанії Браян Габріель заявив ЗМІ, що в Google бажають Блейку всього хорошого. Також, за його словами, чат-бот LaMDA пройшов 11 різних перевірок, які не підтвердили розумність системи, а значить, заяви Лемойна були необґрунтованими. Також на початку цього року компанія опублікувала наукову статтю, де детально описала роботу по відповідальному розвитку LaMDA.

Це узгоджується з думками експертів та фахівців з ШІ, які стверджують, що сучасні технології ще не дозволяють створити повноцінного штучного інтелекту.

Нова версія Google Chrome дозволить створювати нотатки до сайтів

Google Chrome

Поки що ця функція тестується у надрах компанії

Кілька місяців тому Google повідомила, що збирається додати розділ «Нотатки» на бічній панелі браузера Chrome. Це дозволило б додавати коментарі та нотатки до файлів у хмарі. І тепер стало відомо, що подібна функція може з'явитися і для звичайних веб-сайтів.
Зазначимо, що у Microsoft Edge вже є подібне рішення, а тепер, судячи з витоків, його планує впровадити і Google. Причому це, схоже, буде не розширення, а функція, вбудована у сам браузер.

Така функція може стати в нагоді, якщо потрібно виділити якийсь шматок тексту на веб-сторінці, щоб стежити за його змінами, або просто додати трохи більше даних про веб-сайт.

Поки що немає жодної інформації про те, коли нова функція з'явиться в релізній версії браузера або хоча б у публічній ранній збірці.

Вчені збираються знайти перші зірки Всесвіту

Вселенная

Використовуючи найбільший радіоінтерферометр у світі

У найближчому майбутньому астрономи, можливо, зможуть знайти найперші зірки Всесвіту. Вчені розробили новий спосіб виявлення, який може дозволити це зробити. Метод опирається на радіолінію нейтрального водню чи 21-сантиметрову лінію. Фактично це випромінювання, яке випускалося атомами водню, що заповнювали молодий Всесвіт у Темні віки.

Такі сигнали неймовірно слабкі — у сотні тисяч разів слабші за типові сучасні радіосигнали в нашій галактиці. Тому для виділення таких сигналів необхідний складний аналіз даних. Зокрема, вчені збираються вимірювати різницю між випромінюванням водневих хмар і сигналом за ними, сподіваючись побачити зірки, якби вони були «тінями в тумані».

Виявити перші зірки дуже складно. Справа в тому, що в Темні віки, згідно з теорією Великого вибуху, Всесвіт вже став прозорим для різних форм електромагнітного випромінювання. Однак при цьому перші зірки були оточені хмарами нейтрального водню, які дуже добре поглинають світло, тому важко знайти або спостерігати світло таких об'єктів.

Таким чином, вчені мають намір знайти зірки, які утворилися приблизно через 400 000 років після Великого вибуху, хоча деякі дослідження дозволяють припустити, що перші зірки могли утворюватися ще в протонну епоху лише через 30-50 тисяч років після Великого вибуху.

Для дослідження вчені збираються використовувати радіотелескоп Square Kilometer Array (SKA), що будується зараз. Це радіоінтерферометр, який стане найбільшим у світі. Його антени будуть розташовані в Австралії, Новій Зеландії та ПАР. Його чутливість буде в 50 разів вищою за інші подібні телескопи, що й має дозволити реалізувати нову ідею астрономів.

Жодних зелених чоловічків. Вчені припускають, що позаземне життя може бути представлене світлочутливими білками

Тример бактериородопсина

Такі білки називаються родопсинами.

Група дослідників із Каліфорнійського університету в Ріверсайді припустила, що інопланетне життя може бути представлене у формі найпростіших родопсинів - світлочутливих білків. Робота вчених була опублікована у журналі Molecular Biology and Evolution.

Вчені дійшли такого висновку, вивчивши останки найдавніших найпростіших Землі. Тоді живі істоти ще використовували фотосинтез й для отримання енергії застосовували родопсини.

Вчені відновили процес еволюції білків і змогли реконструювати родопсин віком від 2,5 до 4 млрд років. Стародавні варіації молекул могли вловлювати тільки синє та зелене світло, зараз родопсини вловлюють синій, зелений, жовтий та помаранчевий.

Така відмінність означає, що в давнину життя існувало на глибині кількох метрів у товщі води, куди не могло проникнути різке ультрафіолетове випромінювання. За словами вчених, позаземне життя також може бути родопсинами.

Годинник Apple Watch врятував чергове життя, причому цього разу він допоміг діагностувати пухлину

Apple Watch

Через пухлину у людини виявилася аритмія, яку і зафіксував годинник

У Мережі опубліковано чергову історію про те, як годинник Apple Watch врятував людині життя. Але вона досить незвичайна через хворобу, яку вдалося виявити згодом.

67-річна Кім Дуркі зі штату Мен в якийсь момент зіткнулася, як вона думала, з несправністю годинника. Протягом двох ночей у травні годинник будив жінку, повідомляючи про миготливу аритмію. З якоїсь причини власниця годинника вважала, що це помилка або програмний збій. Але на третю ніч показники стали занадто високими, і жінка вирішила все ж таки звернутися до лікарні. Як вона розповіла, якби лікарі сказали, що їй нема про що турбуватися, вона б викинула годинник.

Проте, лікарі не просто підтвердили наявність проблеми. Виявилося, що аритмія є лише наслідком значно серйознішої хвороби. У КМІ діагностували міксому, через яку серце і почало працювати зі збоями. При цьому жодних інших симптомів, окрім аритмії, жінка не мала.

Незважаючи на те, що сама по собі міксома є доброякісною пухлиною, вона може призвести до серйозних проблем із серцем і навіть до смерті. Так, годинник Apple, само собою, не здатний самостійно діагностувати пухлини, проте, як бачимо, в даному випадку побічним явищем сталося саме це, що і врятувало власниці годинника життя.

Microsoft підвищила продуктивність Xbox

Xbox

В оновленні, як і раніше, існує ціла низка проблем

Компанія Microsoft випустила свіже оновлення програмного забезпечення для ігрових приставок Xbox. Прошивка під номером 10.0.22000.4976 вже доступна користувачам Xbox для встановлення.

Оновлення не вносить великих змін, а натомість фокусується на підвищенні загальної стабільності та продуктивності. У замітці до релізу йдеться:

Підвищення продуктивності та загальні покращення стабільності роботи.

Однак у цьому оновленні, як і раніше, присутня ціла низка проблем. Наприклад, геймпади у деяких користувачів випадково втрачають синхронізацію або відключаються від консолі. Також є проблеми в «Гіді» (не можна відрегулювати аудіомікшер), піктограма дискових ігор не з'являється на панелі моніторингу, HDMI-CEC не у всіх працює коректно, телевізори при першому включенні використовують неправильну роздільну здатність і так далі.

Між об'єктивами майже немає зазору: модулі камери iPhone 14 та iPhone 14 Pro показали наживо

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro має отримати 48-мегапіксельну камеру

У Мережі з'явилися фотографії блоку основної камери серії iPhone 14, включаючи iPhone 14/iPhone 14 Max та iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max. Їх опублікував надійний інформатор Digital Chat Station.

Раніше відомий аналітик Apple Мінг-Чі Куо заявив, що в смартфонах iPhone 14 Pro використовуватиметься 48-мегапіксельна основна камера.

На фото видно, що між об'єктивами практично немає зазору. Тобто модулі камери будуть значно більшими, ніж у попередньому поколінні. Очікується, що оптична форма сенсора основної камери iPhone 14 Pro буде збільшена до 1/1,3 дюйма, пікселі матимуть розмір 1,22 мкм.

Ці зміни призведуть до підвищення ціни. За чутками, ціна iPhone 14 Pro буде починатися з 1100 доларів, що на 100 доларів більше, ніж iPhone 13 Pro. Презентація новинок очікується у вересні цього року.

Відкрито квантову фазу матерії з двома тимчасовими вимірами

квантовая фаза материи

Її можна використовувати для довготривалого зберігання квантової інформації

Американські фізики виявили в ході дослідів з іонним квантовим комп'ютером раніше невідому топологічну фазу матерії, при переході в яку квантові об'єкти починають поводитися так, ніби вони знаходяться у двох різних часових вимірах.

Відкриття вчених дозволить знизити вразливість квантових комп'ютерів до різних типів перешкод

«Подібну фазу матерії можна використовувати для довготривалого зберігання квантової інформації. Для цього, однак, нам необхідно зрозуміти, як можна поєднати ці квантові квазікристали з квантовими обчислювальними машинами. Ми зараз активно працюємо над вирішенням цього завдання», – заявив науковий співробітник Інституту Флетайрон у Нью-Йорку (США) Філіп Думітреску.

Однією з основ сучасної фізики є концепція «стріли часу». Вона має на увазі, що час рухається в один бік, з минулого до майбутнього, через що «перемотати» його назад неможливо. Три роки тому вчені з МФТІ з'ясували, що це правило може порушуватись на квантовому рівні. Це дозволило їм звернути час назад усередині квантового комп'ютера, а також змусити його одночасно йти вперед і назад.

Думітреску та його колеги відкрили інший приклад «неправильного» перебігу часу в ході експериментів із квантовим комп'ютером System Model H1, який створила компанія Quantinuum у 2020 році. Ця обчислювальна машина побудована на базі десяти іонів ітербію-171, здатних взаємодіяти з усіма своїми сусідами під час проведення квантових розрахунків.

Фізики зі США спробували зрозуміти, як випадкові квантові взаємодії між кубитами System Model H1, а також між цими іонами та навколишнім середовищем впливають на появу помилок у роботі цієї машини. У ході дослідів із цими частинками вони виявили, що іони ітербію можна перевести в раніше невідомий фазовий стан, який фізики назвали «квантовим квазікристалом часу».

Як пояснюють вчені, при переході в цей стан іони ітербія починають поводитися так, ніби вони одночасно перебувають у двох різних часових вимірах. Внаслідок цього їх квантові властивості починають змінюватися квазіперіодичним чином з часом, подібно до того, як змінюється розташування атомів усередині природних і рукотворних квазікристалів.

Наступні досліди з System Model H1 показали, що подібні зміни у властивостях іонів ітербію роблять їх більш захищеними по відношенню до зовнішніх джерел перешкод. У результаті кубіти зберігали стабільність при проведенні обчислень приблизно в 3,6 рази довше, ніж при нормальному циклі роботи цього квантового комп'ютера.

Подібний підхід, як припускають Думітреску та його колеги, вже найближчим часом дозволить знизити вразливість багатокубітних квантових комп'ютерів до різних типів перешкод. Це прискорить розробку складно влаштованих обчислювальних машин, здатних вирішувати практичні завдання, підсумували фізики.

Випущено програму для монтажу відео DaVinci Resolve 18

DaVinci Resolve 18

Розширена версія програми, DaVinci Resolve 18 Studio, тепер працює у зв'язці з хмарним сервісом Blackmagic Cloud, що дозволяє зберігати проекти на DaVinci Resolve Project Server у хмарі. Члени однієї команди можуть спільно працювати над тим самим проектом, і їм не потрібно збиратися для цього в одній кімнаті.

Для роботи з проксі доданий новий додаток Blackmagic Proxy Generator, який працює відповідно до назви – автоматично створює проксі з оригінальних файлів камери і керує ними. Можна створити спеціальну “гарячу” папку, при попаданні в яку свіжі медіафайли будуть автоматично перетворені на проксі H.264, H.265 або ProRes.

Загалом, у новій версії великий акцент зроблено саме на спільну роботу колективу співробітників над одним проектом. Наприклад, можна навмисно оновити монтажну область, щоб відстежити зміни кольору або монтажу. Можна спостерігати за роботою колег у прямому ефірі з низькою затримкою чи транслювати колегам свій екран.

Крім спільної роботи, оновилися інструменти роботи в програмі, зокрема, для роботи з кольором.

Компанія каже, що підвищено продуктивність роботи програми, зокрема за допомогою прискорення GPU. Робота з текстом буде швидшою. Шаблони Fusion, за словами розробників, працюватимуть на 200% швидше. Поліпшено сумісність із Apple M1 Ultra. Додаток обіцяє покращену роботу з високоякісними дисплеями Dolby Vision, включаючи перегляд HDR на дисплеях Apple XDR та свіжих ноутбуках Apple. Робота зі звуком також покращена.

Розробники наголошують, що DaVinci Resolve 18 дозволяє редагувати “сирий” матеріал 8K в режимі реального часу, що є унікальною функцією, якої поки немає в інших відеоредакторах.

DaVinci Resolve 18 Studio продається за $295. Як уже стало доброю традицією для цієї програми, доступна безкоштовна версія, де відсутні деякі функції повної версії. Слід запам'ятати, що програма з епітетом Studio – повна версія. Також компанія Blackmagic пропонує апаратний аксесуар DaVinci Resolve Speed ​​Editor, який є консолью для більш зручної та швидкої роботи. Компанія пропонує придбати програму DaVinci Resolve 18 Studio у комплекті зі Speed ​​Editor за $395.


Читати також