Останні новини у світі високих технологій. 18.07.2022

Останні новини у світі високих технологій. 18.07.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Фізики придумали, як прискорити закипання води та заощадити енергію при цьому

як прискорити закипання води та заощадити енергію

Стверджується, що система працюватиме у парових турбінах

Команда фізиків із Массачусетського технологічного інституту розробила методику, яка прискорить закипання води та знизить витрати енергії. Як зазначається, принцип полягає у певній структурі поверхні нагрівального елемента.

Звичайний електрочайник використовує спіраль або нагрівальний диск. Однак при нагріванні води на дні чайника з'являються бульбашки, наповнені парою. При підвищенні температури їхня кількість зростає, і якщо вони виявляються занадто близько один до одного, то формують газовий прошарок, який зменшує передачу тепла від нагрівального елемента до рідини.

Евелін Вонґ та її команда вигадали спосіб уникнути цього. Нова конструкція нагрівального елемента виконана так, щоб бульбашок стає більше, але при цьому вони не зливаються, тому формування газового шару не відбувається.

Новий нагрівальний елемент включає набір поглиблень шириною 10 мікрометрів. На нагрівальному елементі вони розміщені масово на відстані 2 мм один від одного на невеликих піднесеннях. Ці піднесення направляють нагріту воду від самого дна до поглиблень, що створює струм рідини та підвищує ефективність нагрівання.

Експерименти показали, що коефіцієнт теплопередачі у нового елемента майже в 4 рази вище, ніж у звичайного, а критичний тепловий потік (один з найважливіших показників газоутворення при нагріванні) - вище майже в 1,5 рази.

Зазначається, що це дозволить суттєво економити енергію в низці процесів, де використовується кипіння. Тобто це працюватиме у всіх парових турбінах.

Google Maps дозволить заощадити гроші

Google Maps

Сервіс навчиться будувати найекономічніші маршрути для автомобілів з різними типами двигунів

Зараз є подібна функція лише для машин із ДВЗ

Картографічний сервіс Google Maps незабаром матиме незвичайну функцію, яка дозволить власникам різних типів автомобілів економити на поїздках. Програма при побудові маршруту запропонує вибрати тип автомобіля: бензиновий, дизельний, гібридний або електричний. На основі цих даних сервіс побудує не найшвидший, а економічний маршрут.

Насправді, подібна функція з'явилася в Google Maps ще минулого року. Вона дозволяє будувати найбільш економічні та екологічні маршрути з урахуванням таких показників, як ухил дороги та щільність трафіку. Однак машини з ДВЗ та електричні машини заощаджують паливо/енергію за різних умов, тому функція, що є зараз, підходить тільки для перших. Нова функція дозволить будувати різні маршрути для економії палива/енергії в залежності від типу авто. Наскільки при цьому справді можна буде заощадити, покажуть перші випробування.

"Хороша спроба, NASA", - Ілон Маск потролив NASA 

NASA Маск

Це фото галактики чи стільниці?

Перший знімок, зроблений за допомогою новітнього космічного телескопа Джеймс Вебб, представили в США з великою помпезністю. Ілон Маск у Twitter привітав NASA із введенням телескопа в дію, а потім потролив.

«Хороша спроба, NASA», — написав Маск у Twitter, супроводивши зображення галактик із телескопа зображенням кухонної стільниці з малюнком, який чудово нагадує «космічну фотографію». Хоча насправді на знімку представлено скупчення галактик SMACS 0723.

Зрозуміло, ніякого злого наміру тут немає — просто дотепний жарт: напевно у багатьох на кухнях такі ж «галактики». Користувачі жарт оцінили — у Twitter під цією картинкою вже майже 400 тисяч лайків.

Супутниковому інтернету Starlink у Грузії дали зелене світло

Starlink в Грузії

Компанія авторизована як оператор зв'язку

Starlink звернулася за авторизацією до комісії з комунікацій 8 липня

Комісія з комунікацій Грузії надала авторизацію компанії Starlink для запуску супутникового інтернету в країні.

«Сьогодні Starlink компанії SpaceX, заснованої Ілоном Маском, пройшла авторизацію в комісії з комунікацій з метою надання супутникового інтернет-зв'язку. Компанія з проханням про авторизацію звернулася до комісії з комунікацій 8 липня 2022 року. Starlink готується до практичної діяльності в Грузії», - йдеться в офіційному повідомленні комісії з комунікацій.

Наприкінці червня поточного року у Грузії для запуску інтернету зареєстровано компанію Starlink Georgia. У комісії з комунікацій Грузії вважають, що початок її роботи сприятиме розвитку ринку інноваційних цифрових послуг.

Windows 12 вийде в 2024 році і оновлюватиметься до чотирьох разів на рік

Windows 12

Microsoft змінює стратегію випуску ОС та оновлень

Як пише ресурс Windows Central з посиланням на свої джерела, Microsoft змінює стратегію випуску нових версій ОС Windows і оновлень. Нова версія ОС (правильно її також назвати дуже великим оновленням) виходитиме не щорічно, як це було вирішено минулого року, а раз на три роки. Таким чином, наступне велике оновлення Windows 11 відбудеться в 2024 - через три роки, після випуску Windows 11 в 2021. Деякі ресурси вже поспішили охрестити це оновлення Windows 12. І дійсно, зміна числа в назві наочно відобразить обсяг нововведень - приблизно так само, як це було з переходом від Windows 10 до Windows 11.

Також Microsoft перейде на стратегію випуску оновлень Moments, яка передбачає інтеграцію в ОС нововведень протягом року, поза рамками великого оновлення: нові функції з'являтимуться у Windows кожні кілька місяців (до чотирьох разів на рік) починаючи з 2023 року.

Що ж буде з уже запланованими оновленнями для Windows 11? Sun Valley має вийти цього року, як і належить. Нагадаємо, це буде перше велике оновлення Windows 11. Стратегія Moments, за даними джерела, почне діяти після виходу Windows 11 22H2 - Sun Valley 2. А ось Sun Valley 3 вже не буде - функції та нововведення, що плануються в рамках цього оновлення, вже будуть виходити в рамках Moments – раз на кілька місяців.

Moments дозволить інтегрувати нововведення у Windows швидше, не потрібно буде чекати випуску великого релізу. Але як ця стратегія реалізується на практиці і чому Microsoft, яка раніше відмовилася від частого випуску невеликих оновлень на користь одного рідкісного кумулятивного, зараз фактично повертається до того, що було, — незрозуміло.

Легендарний торрент-трекер повернувся: Demonii знову працює

 Demonii

Він з'явився після 7 років відсутності

У мережі знову поновив роботу культовий торрент-трекер Demonii. Він існував довгий час, але у 2015 році його закрили через тиск з боку правовласників. Цей трекер примітний тим, що не використовує власний індексатор і не має каталогу або форуму для обміну торрент-файлами, як це реалізовано PirateBay або RuTracker. Щоб використати Demonii, потрібно додати його адресу до списку трекерів того чи іншого торрент-файлу.

Зважаючи на все, перезапуск стався непомітно — на це звернули увагу лише ті, хто підтримує старі роздачі. За інформацією TorrentFreak, відразу після запуску трекер показав 3 мільйони активних пірів (учасників роздачі), з них було 1,3 мільйона сідів (роздаючих). На той момент система підтримувала 1,8 мільйонів роздач.

За перезапуск Demonii відповідає користувач під псевдонімом Suni. Джерело називає його «ветераном BitTorrent-сцени» та уточнює, що раніше той уже керував подібними ресурсами, включаючи myBittorent та Fenopy.

Сам Suni у розмові з TorrentFreak зазначив, що Demonii був одним із найнадійніших торрент-трекерів у світі. Також, за його словами, група YIFY, яка володіла трекером, не хотіла віддавати домен та пов'язані ресурси. А потім у якийсь момент просто надіслала пароль Suni.

Зустрічайте Atomos Sumo 19 SE HDR

Atomos Sumo 19 SE HDR

Монітор-рекордер Atomos Ninja V/V+ знають без перебільшення всі, хто цікавиться записом відео на сучасні бездзеркальні камери. Однак у компанії тепер є більший і дорожчий інструмент - новинка Sumo 19 "SE HDR", яка є сенсорним 19-дюймовим монітором з яскравістю 1200 кд/м², рекордер і комутатор в одному корпусі. Маркетологи компанії люблять східні єдиноборства, і якщо маленький компактний пристрій було названо зухвалим ім'ям Ninja, то його великий брат - очевидно, Sumo. Він великий, функціональний, яскравий і зовсім не дешевий $1995.

Sumo 19″ SE оснащений 19-дюймовим сенсорним дисплеєм QLED з роздільною здатністю 1920 x 1080 та яскравістю 1200 кд/м². На задній панелі є 4 входи 12G-SDI і один вхід HDMI 2.0, пристрій може приймати відеосигнали до 4K60 і підтримує перемикання чотирьох каналів у реальному часі. П'ятиканальний запис захоплює вхідні канали, також можна перемикатися в реальному часі для створення одного підсумкового відео для перегляду. HDMI 2.0 і Quad-SDI підтримують генлок та таймкод LTC.

Як рекордер Sumo 19″ SE може записувати сигнал у форматах ProRes RAW та 10-біт 422 ProRes/DNxHR. При цьому прилад здатний працювати як комутатор – вихідні сигнали з різних пристроїв обробляються та відображаються на екрані, забезпечуючи більш ніж 10 ступенів динамічного діапазону HDR у реальному часі.

Можна записувати Apple ProRes RAW з роздільною здатністю до 6Kp30, 4Kp60 DCI/UHD і 2Kp240 DCI/HD або CinemaDNG з роздільною здатністю до 4Kp30 DCI. Sumo 19SE сумісний із камерами Sony серії FS, Canon C300MKII/C500, Panasonic EVA-1/Varicam LT та іншими сучасними камерами.

За аудіо відповідають два входи XLR із фантомним живленням +48В, які підтримують балансний запис звуку із зовнішніх пристроїв.

Представлений Xiaomi Laser Projector 1S 2022

Xiaomi Laser Projector 1S 2022

Роздільна здатність картинки складає Full HD

Компанія Xiaomi представила лазерний проектор Laser Projector 1S 2022. Це покращена версія моделі 2020 з рядом нових функцій.

Наприклад, у цієї версії вдвічі, до 40 мс, знижено затримку, що, на думку компанії, відмінно підходить для ігрових завдань. Також нова версія здатна проеціювати зображення діагоналлю до 150 дюймів проти 100 дюймів минулої версії. Світловий потік підвищено з 2000 до 2400 люменів.

При цьому роздільна здатність знизилася з 4K UHD до Full HD, що для багатьох користувачів може стати вирішальним фактором не на користь новинки. Зате коштує вона не 1800 доларів, а всього 800.

Проектор здатний проектувати зображення з відстані від 2,1 до 3,9 м. Серцем служить SoC Amlogic T972, також є 2 ГБ ОЗП. Працює пристрій під керуванням Android із оболонкою Patchwall. Набір портів включає RJ45, S/PDIF, USB 2.0 (x2) та HDMI (x2).

Попит на iPhone 13 не падає, але очікується, що iPhone 14 буде продаватися ще краще
Тестове виробництво вже йде

iPhone 13

Серія iPhone 13 стала хітом, регулярно очолюючи чарти продажів смартфонів. iPhone 13 був найпопулярнішим смартфоном у першому кварталі 2022 року.

Apple, за чутками, повідомила постачальникам, що початкові продажі серії iPhone 14 перевищать продаж серії iPhone 13. Зараз ми знаходимося в періоді, коли продажі iPhone зазвичай уповільнюються через майбутній анонс наступної версії у вересні. У липні цього року постачання серії iPhone 13 були на 33% вищими, ніж кількість поставок iPhone 12, доставлених в той же час рік тому, що може бути ознакою того, що попит на пристрій не падає.

Apple очікує від майбутньої лінійки iPhone 14 ще більшого. Джерело пише, що лінійка iPhone 2022 в даний час проходить тестове виробництво, а масове виробництво заплановано на наступний місяць.

Цього року Apple запропонує 6,1-дюймовий iPhone 14, 6,7-дюймовий iPhone 14 Plus, 6,1-дюймовий iPhone 14 Pro та 6,7-дюймовий iPhone 14 Pro Max. Професійні моделі отримують нову SoC Apple A16 Bionic, а доступніші смартфони збережуть Apple A15 Bionic. У моделей Pro будуть нові вирізи у верхній частині дисплея, тоді як варіанти без Pro, як і раніше, будуть з чубчиком.

6 ГБ оперативної пам'яті отримають усі смартфони, але при цьому моделі iPhone 14 та iPhone 14 Plus поставлятимуться з оперативною пам'яттю LPDDR4, а пристрої Pro будуть оснащені швидшими компонентами оперативної пам'яті LPDDR5. Нарешті Pro-версії, як і раніше, поставлятимуться з телеоб'єктивом.

Samsung Display поставить 145 мільйонів OLED-панелей середнього та малого розміру у третьому кварталі цього року. Ці поставки будуть використовуватися в серії Samsung Galaxy S22 та серії iPhone 14. Очікується, що поставки OLED для iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro та 14 Pro Max від Apple досягнуть 80 мільйонів одиниць.

Анонс очікується 13 вересня.

Так знімає 200-мегапіксельна камера у новому флагмані Motorola

Edge X30 Pro

Компанія опублікувала знімок з роздільною здатністю 50 Мп

Компанія Motorola вирішила наочно продемонструвати, на що здатна 200-мегапіксельна камера її майбутнього флагманського смартфона Edge X30 Pro.

Менеджер китайського підрозділу компанії опублікував фото у повній роздільній здатності, зроблене на цей смартфон, який, нагадаємо, першим на ринку отримає 200-мегапіксельний датчик Samsung ISOCELL HP1.

Камера смартфона зможе робити знімки в повній роздільній здатності, а також у роздільній здатності 50 або 12,5 Мп завдяки біннінгу. Опублікований знімок зроблено з роздільною здатністю 50 Мп. Реальна роздільна здатність становить 6144 х 8192 пікселя, а займає таке фото 13,1 МБ.

Також флагман Motorola отримає 50-мегапіксельний датчик ISOCELL JN1 для надширококутної камери та телекамеру роздільною здатністю 14,6 Мп. Раніше апарату приписували SoC Snapdragon 8 Plus Gen 1, 144-герцевий дисплей та 120-ватну зарядку.

Телевізори Xiaomi TV ES Pro надійшли у продаж у Китаї

Xiaomi TV ES Pro

Доступні моделі з екранами діагоналлю 55, 65 та 75 дюйма

У травні цього року Xiaomi випустила 86-дюймовий телевізор Xiaomi Mi TV ES Pro, а тепер у продаж в Китаї надійшли доступніші версії телевізора з екранами діагоналлю 55, 65 і 75 дюймів за ціною 485, 635 і 1035 доларів відповідно.

Xiaomi TV ES Pro оснащений дисплеєм роздільною здатністю 3840 x 2160 пікселів з охопленням 94% кольорової гами DCI-P3. Дисплей пропонує 100-рівневе підсвічування, 4096-рівневе затемнення та пікову яскравість 1000 кд/м2. Телевізор також оснащений датчиком освітленості, який автоматично визначає навколишнє світло і відповідним чином регулює яскравість екрана.

Крім того, Mi TV ES Pro також підтримує частоту оновлення 120 Гц, технологію компенсації розмиття в динамічних сценах MEMC та відображення 1 мільярда кольорів. Телевізор оснащений інтерфейсом HDMI 2.1, підтримує змінну частоту оновлення VRR і автоматичну низьку затримку ALLM. Дисплей пройшов сертифікацію AMD FreeSync Premium, забезпечуючи наднизьку затримку 4 мс.

Телевізори Xiaomi TV ES Pro оснащені двома вбудованими потужними динаміками сумарною потужністю 12,5 Вт із підтримкою звуку Dolby. Smart TV оснащений платформою з чотирма ядрами Cortex-A73 у поєднанні з 3 ГБ оперативної пам'яті та 32 ГБ флеш-пам'яті. Він працює під керуванням операційної системи MIUI TV та підтримує інтелектуальне голосове управління Xiao Ai та трансляцію зображення з Android, iOS, Windows та Mac.

Також телевізори оснащені двома портами HDMI 2.0, двома портами USB, AV-входом, S/PDIF, антеною та мережним кабелем.

Телефон, у якому процесор, екран та камера – не головне

Ulefone Armor X6 Pro

Представлений Ulefone Armor X6 Pro за 120 доларів із захистом IP69K та MIL-STD-810G

Це максимальний рівень захисту для споживчих пристроїв

В асортименті китайської компанії Ulefone прописав новий недорогий смартфон Armor X6 Pro. Його особливістю є максимальний рівень захисту оболонки – IP69K: телефон не пропускає всередину пил та витримує занурення у воду на глибину 1,5 м. тривалість 30 хвилин. Також новинка відповідає вимогам американського військового стандарту MIL-STD-810G. Такий телефон підійде будівельникам, рятувальникам, учасникам екстремальних походів чи експедицій.

Для всіх цих категорій продуктивність – не головне, тому базисом для смартфону обрано малопотужну SoC MediaTek Helio A22 із вбудованим модемом LTE. 5-дюймовий екран IPS характеризується роздільною здатністю 1280 х 720 пікселів, обсяги оперативної та вбудованої флеш-пам'яті, відповідно, 4 та 32 ГБ. Також у конфігурації приймачі GPS та FM, чіп NFC, стандартний роз'єм для підключення навушників, модулі Wi-Fi 802.11ac та Bluetooth 5.0.
Основна камера - з єдиним 13-мегапіксельним датчиком Sony IMX214, у передній камері використаний датчик зображення OmniVision OV5670 роздільною здатністю 5 Мп. Місткість акумулятора склала 4000 мА·год, і заряджатися він буде дуже довго, оскільки потужність становить лише 5 Вт (роз'єм, відповідно, microUSB).

Телефон працює під керуванням Android 12, керувати ним можна у рукавицях. Габарити та маса Armor X6 Pro – 150 x 78,9 x 14,4 мм та 227 грамів. Ціна – 120 доларів.


Читати також