Останні новини у світі високих технологій. 21.08.2022

Останні новини у світі високих технологій. 21.08.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Google випустила важливе оновлення Chrome

Chrome

Виправляється небезпечна "дірка", яку активно використовують хакери.
Краще оновити «руками», не чекаючи автоматичного оновлення від Google.
Google випустила позачергове оновлення фірмового браузера Chrome для Windows, macOS і Linux.

Апдейт Chrome під номером 104.0.5112.101 (для macOS та Linux) та 104.0.5112.102/101 для Windows покликаний виправити серйозну вразливість CVE-2022-2856 нульового дня, яку використовували зловмисники у своїх атаках.

Вразливості надали високий рівень небезпеки. Вона була виявлена ​​Ешлі Шен та Крістіан Реселл з групи аналізу загроз у Google. Вразливість дозволяє шкідливим сайтам виконувати довільний код комп'ютера користувача. Це п'ята вразливість нульового дня в Chrome, виявлена ​​2022 року

Крім того, оновлення виправляє ще 10 уразливостей у системі безпеки – від «критичних» до «середніх».

Google зазначає, що оновлення Chrome автоматично пошириться для користувачів найближчими днями/тижнем. Проте можна інсталювати оновлення вручну відразу, зайшовши в меню Chrome > Довідка > Про Google Chrome.

Опубліковано список пристроїв, які Apple представить 7 вересня

iPhone 14

Крім лінійки iPhone 14 чекаємо три нові iPad І більше нічого – весь захід буде збудовано навколо мобільних пристроїв

Джерело опублікувало перелік пристроїв, які Apple представить на великому заході 7 вересня. Дані отримані від азіатського партнера американської компанії – одного з найбільших дистриб'юторів Apple у регіоні.

За даними дистриб'ютора, захід буде побудований навколо мобільних пристроїв Apple – смартфонів та планшетів. Повний перелік новинок виглядає так:

iPhone:

  • iPhone 14;
  • iPhone 14 міні;
  • iPhone 14 Pro;
  • iPhone 14 Pro Max.

iPad:

  • iPad 10.2 (10 покоління);
  • iPad Pro 12.9 (6 покоління);
  • iPad Pro 11 (4 покоління).

Honor 70 виходить за межі Китаю

Honor 70

Продажі в Європі стартують 2 вересня. Ціни поки не оголошені, але вже обіцяно знижку 10% для перших покупців.
Honor представила смартфони серії Honor 70 на початку червня в Китаї, і тільки зараз, за два місяці, пристрої нарешті дебютують глобально: в Європі (Німеччині) вже можна оформити раннє замовлення (ціни не оголошені, але для зацікавлених у покупці обіцяють 10-ти відсоткову знижку), а в Малайзії вже оголошено вартість — 450 доларів за версію з 8 ГБ ОЗУ та 256 ГБ флеш-пам'яті. Відкритий продаж у Малайзії стартує 26 серпня.

Honor 70, нагадаємо, оснащений екраном OLED з діагоналлю 6,67 дюйма, роздільною здатністю Full HD і кадровою частотою 120 Гц. Також смартфон отримав 32-мегапіксельну фронтальну камеру та основну з датчиками роздільною здатністю 54 (Sony IMX 800), 50 та 2 Мп. Місткість акумулятора становить 4800 мА·год, він підтримує швидку зарядку потужністю 66 Вт. Апаратним базисом Honor 70 є однокристальна система Snapdragon 778G Plus, програмним - Android 12 з інтерфейсом Magic UI 6.1.

У мережі показали прототипи Google Pixel 7 та Pixel 7 Pro

Вони відрізняються від попередньої лінійки. Ціни поки невідомі.

На початку жовтня очікується поява смартфонів Google Pixel 7 та Pixel 7 Pro. Замовлення запустять того ж дня. Але в мережі вже з'явилися зображення двох прототипів моделей. Хоча це не роздрібні версії, а їхнє програмне забезпечення відрізняється від того, що буде в готових моделях, але дизайн оцінити вже можна.
Джерело опублікувало відео, де показало порівняння зовнішнього вигляду обох моделей. Нова лінійка отримає телеоб'єктив з перископом, але лише в моделі Pixel 7 Pro. Таким чином, старша версія буде оснащена трьома камерами. Їй приписують 12 ГБ оперативної пам'яті, тоді як звичайна версія Pixel 7 отримає лише 8 ГБ.

Є й візуальні відмінності. Pixel 7 Pro має поліровані краї, чого немає в звичайній моделі. Також є зміни у розмірах, але вони мінімальні. Pixel 7 Pro на 0,20 мм тонше, ніж Pixel 6 Pro, а ось виступ камери залишається тим самим - 11,50 мм. Нова модель на 0,78 мм ширша і на 1 грам важча за свою попередницю. Вигнутий екран є, але не так явно виражений.
Ціни поки теж не повідомляються, але вони, швидше за все, будуть вищими, ніж у Pixel 6.

TikTok може відстежувати поведінку користувачів у своїй програмі

Tiktok

У тому числі на інших сайтах. У програмі вбудований повноцінний браузер.
Дослідник програмного забезпечення Фелікс Краузе днями опублікував новий звіт. Згідно з ним, TikTok може відстежувати дані, які вводить користувач, навіть якщо він робить це на зовнішніх веб-сторінках. Справа в тому, що в мобільний клієнт сервісу вбудований повноцінний браузер, який і перехоплює дані, адже веб-сторінки відкриваються в додатку, а не в Safari або Chrome.
Краузе стверджує, що таким чином TikTok може логувати всі дані, які вводить користувач, у тому числі платіжні реквізити, паролі від банківських карток або облікових записів.

Крім цього, за словами експерта, TikTok додає JavaScript-модулі на сайти під час їх перегляду через браузер у мобільному додатку, щоб збирати дані. Краузе стверджує, що це не помилка і не випадковість, а цілеспрямований збір даних. Сам фахівець є засновником Fastlane, сервісу для тестування та розгортання програм, який Google придбав 5 років тому.

У Tiktok заявили, що такі функції у додатку є, але вони не використовуються для стеження. Згаданий код Javascript використовується лише для налагодження, усунення несправностей та моніторингу продуктивності програми. Представник TikTok Морін Шанахан заявив, що таким чином відстежується лише швидкість завантаження сторінок та правильність цього.

Також у компанії заявили, що JavaScript є частиною стороннього набору для розробки програмного забезпечення (SDK), який може включати функції, які не використовуються в кінцевому додатку. На питання про SDK в Tiktok не відповіли.

Марк Цукерберг показав селфі свого аватара у метавсесвіті

Але його висміяли. Тоді він показав нове, і воно набагато краще.
А ще Цукерберг продемонстрував одну з локацій у метавсесвіті.

У середині місяця Марк Цукерберг оголосив про запуск метавсесвіту Horizon Worlds у Франції та Іспанії. На честь цього він показав селфі свого віртуального аватара, але користувачів якість графіки не вразила. Більше того, журналісти, профільні блогери та користувачі соціальних мереж почали глузувати з якості роботи, на яку пішло 10 мільярдів доларів.

Марк Цукерберг
Зображення порівняли з кадрами з гри Second Life, що вийшла 2003 року, із шутером Quake, який вийшов 1996 року, а також з іншими проектами.

Історія про двох метавсесвітівІсторія про двох метавсесвітів

При цьому у проекту знайшлися захисники, які заявили, що низькополігональна графіка є компромісом. Зате метавсесвіт можна відвідувати у VR-гарнітурі.

Тепер Цукерберг відреагував на критику і показав новий скріншот, який виглядає вже набагато краще.

Нова версія віртуального ЦукербергаНова версія віртуального Цукерберга

Також глава компанії опублікував скріншот із зображенням якоїсь локації. Можливо, це одна з базових локацій у метавсесвіті, створена під конкретну країну.

Метавсесвіт

Ілон Маск розчарувався в Neuralink та шукає нові технології чіпування

Ілон Маск

Переговори вже тривають.

Ілон Маск розчарувався в успіхах своєї компанії Neuralink та звернувся до компанії Synchron, яка, як і Neuralink, розробляє мозкові чіпи. Виявилося, що власне дітище мільярдера поки що не готове показати нові рішення, хоча кілька чіпів вдалося встановити мавпам та свиням. Тому Маск звернувся до засновника та виконавчого директора Synchrons Томаса Окслі.

Подробиці про переговори поки не повідомляються, так що неясно, чи йдеться про повноцінне співробітництво, купівлю компанії Маском чи інші речі. Також поки невідомо, на якому етапі знаходяться переговори і який настрій сторін.

DJI представить новий дрон 25 серпня. Це буде cinewhoop Avata

cinewhoop Avata

"Кінематографічний" дрон зможе записувати стабілізоване відео 4К.

DJI офіційно розкрила дату анонсу свого нового дону. Прем'єра відбудеться вже незабаром – 25 серпня. Компанія не називає модель, але обрисам новинки на тизерному зображенні відповідає міні-дрон Avata класу cinewhoop – кілька тижнів тому в Мережі з'явилися технічні подробиці та зображення пристрою.

Виглядає Avata як класичний кінематографічний дрон. Захист лопастей дозволить використовувати його у приміщенні.

Точних даних про габарити немає, але маса – всього 400 грамів. Так що дрон буде компактним, що, знову ж таки, характерне для cinewhoop.

Місткість акумулятора складе 2420 мА·год, час польоту – близько 18 хвилин. Він зможе розганятися до швидкості близько 100 км/год, у комплекті будуть фірмові окуляри (Avata – це FPV-дрони). Чи буде він сумісний із сторонніми окулярами чи шоломами – невідомо. Що стосується кінематографічних можливостей, то Avata зможе записувати стабілізоване відео з роздільною здатністю 4К.

Чутки про характеристики Fujifilm X-T5

Fujifilm X-T5

Ще в липні ресурс TheNewCamera повідомив, що Fujifilm X-T5 надійде у продаж у першому кварталі 2023 року. Тепер вони поділилися інформацією про можливі специфікації новинки.

Можливі характеристики Fujifilm X-T5

  • Сенсор 40 Мп X-Trans формату APS-C (як у X-H2)
  • Поліпшення на високих ISO (нижчий базовий ISO)
  • Такий самий динамічний діапазон як у X-H2
  • 40-мегапіксельний датчик розкриє, наскільки хороші сучасні об'єктиви
  • Матиме швидкість і точність автофокусування як у X-H2
  • Не отримає акумуляторної рукоятки
  • Збереже свій класичний дизайн.

Китайські вчені створили компактну супутникову систему квантового зв'язку

супутникова система квантового зв'язку

Вона прискорить створення наземно-космічного "квантового інтернету". Маса системи становила всього 60 кг.

Вчені з Китаю розробили компактну супутникову систему квантового зв'язку, маса якої становить лише 60 кілограм, і успішно перевірили її роботу на борту орбітальної станції «Тяньгун-2». Цей прилад прискорить створення наземно-космічного "квантового інтернету", пишуть вчені у статті, опублікованій у журналі Optica.

«Результати наших дослідів говорять про те, що ми можемо створити наземно-космічну квантову мережу, роботу якої буде побудовано на базі компактних систем квантового зв'язку, вбудованих у мікросупутники чи флотилії супутників. Вже найближчим часом вони будуть використовуватися для захисту міждержавної, дипломатичної та фінансової кореспонденції», – заявив професор Науково-технологічного університету Китаю (Хефей) Пен Ченчжі.

Екрани Full HD+ вже в минулому. Їм на зміну приходять екрани 1,5К

екран 1,5К

Такі смартфони почнуть масово з'являтися вже наприкінці цього року.

Redmi стала першою компанією, що встановила у свій смартфон (Redmi K50 Extreme Edition) екран з роздільною здатністю 1,5К. Компанія повідомила, що він набагато якісніший за панель Full HD+, але при цьому витрата енергії збільшилася незначно. Чутки приписують екран 1,5К Huawei Mate 50, а, за словами відомого китайського інсайдера Digital Chat Station, незабаром на нас чекає ціла навала смартфонів з такими дисплеями.

Інсайдер каже, що моделі з екранами 1,5К виходитимуть "одна за одною". Переважно такі панелі OLED будуть використовуватися в моделях середнього та топового рівнів у субфлагманах. А справжня навала їх очікується наприкінці поточного року – на початку наступного.


Читати також