15.08.2022
Популярна наука
eye 1782

Останні новини у світі високих технологій. 15.08.2022

Останні новини у світі високих технологій. 15.08.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У Шанхаї за дотриманням антиковидних заходів стежать дрони

дрони тп ковід в Шанхаї

Якщо безпілотник помічає скупчення людей, він включає гучномовець, щоб розігнати їх. Китайська влада використовує дрони, щоб відстежувати випадки порушення заходів, покликаних стримати поширення COVID-19. Про це повідомляє видання South China Mornings Post.

Безпілотники працюють у районі Янпу у Шанхаї, вони використовуються для стеження за магазинами, житловими масивами, лісистою місцевістю та будівельними майданчиками. Джерело зазначає, що дрони зазвичай спостерігають за людьми, які приїжджають у ділові райони, а також за тими, хто стоїть у черзі на тестування на коронавірус. Якщо безпілотник помічає, що люди збираються разом, він включає гучномовець і наказує їм розійтися. Також дрон може зв'язуватися зі службами швидкого реагування в режимі реального часу: в якийсь момент було помічено, що покупець увійшов до магазину, не відсканувавши код здоров'я, який є обов'язковим для відвідування громадських місць. Після цього магазин відвідала місцева влада.

Використання дронів для контролю над людьми вже викликало невдоволення місцевого населення. Користувачі залишають у Weibo тисячі коментарів, запитуючи, чи допустиме застосування цієї технології таким чином.

Poco M4 5G презентували для міжнародного ринку

Poco M4 5G

Це найдоступніший телефон бренду з підтримкою 5G
Підшефний бренд Xiaomi Poco представив свій новий смартфон Poco M4 5G для міжнародного ринку.
Компанія поки що не назвала офіційних європейських цін. В Індії вартість стартує приблизно від 140 доларів.
Poco M4 5G отримав екран IPS діагоналлю 6,58 дюйма з роздільною здатністю Full HD+ (2400 x 1080 пікселів) і максимальною кадровою частотою 90 Гц, основну подвійну камеру (13 і 2 Мп), 5-мегапіксельну фронтальну камеру і акумулятор потужністю 18 Вт.
Розміри пристрою становлять 163,99 x 76,09 x 8,9 мм, а його вага становить 200 грамів. Підтримуються дві SIM-карти, 5G, дводіапазонний Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, GPS, Galileo та BeiDou, NFC, є USB Type-C, бічний датчик відбитків пальців, FM-радіо, роз'єм для навушників 3,5 мм та слот для карток пам'яті MicroSD.

В основі апаратної платформи лежить SoC MediaTek Dimensity 700, 4 або 6 ГБ ОЗУ та 64 або 128 ГБ флеш-пам'яті, програмна платформа – Android 12 з MIUI 13 для Poco.

Користувачі зацікавилися сервісами для стеження літаками

літак
Їхня популярність зростає лавиноподібно.

Це пов'язано з польотом спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі до Тайваню, що стало головною темою для всіх ЗМІ.

Її літак із позивним SPAR19 лише на Flighradar24 відстежували 708 тисяч осіб, а в пікові години кількість користувачів становила 2,9 мільйона. Власники сервісу навіть заявили, що не були готові до таких навантажень на сайт, однак у цьому немає нічого дивного.

Усі послуги працюють приблизно однаково. Вони отримують дані з датчиків АЗН-В (дані про курс, висоту та швидкість літаків) за допомогою технології MLAT (оцінює різницю в часі при отриманні сигналу від літака), та відомості з супутників, від авіакомпаній та аеропортів.

На базі YouTube хочуть створити маркетплейс, щоб продавати підписки на стрімінгові сервіси

YouTube
Його можуть запустити восени.

Видання The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела повідомило, що YouTube має намір запустити інтернет-магазин для продажу передплат на потокові сервіси інших компаній. Наразі керівництво сервісу веде переговори з ними, запуск очікується восени. При цьому сам магазин каналів розробляють вже півтора роки.

Поки що в рамках передплати YouTube TV можна додати передплату HBO Max, але в майбутньому кількість сервісів розшириться.

Джерело не наводить подробиць про умови, які YouTube обговорює з іншими компаніями, але зазначається, що вони різні залежно від сервісу.

З'явився новий доказ того, що Місяць був частиною Землі

Місяць та Земля
Це показав аналіз хімічного складу шести місячних метеоритів.

Геофізики з Цюріхського університету знайшли нові докази того, що Місяць колись був частиною Землі. Їхнє дослідження опубліковано в журналі Science Advances.

Згідно з частиною гіпотез про виникнення Місяця, вона утворилася з речовини, що відокремилися від молодої Землі з тих чи інших причин — наприклад, після зіткнення з гіпотетичним об'єктом розміром з Марс близько 4,5 млрд років тому.

Щоб перевірити цю версію, вчені за допомогою мас-спектрометра вивчили хімічний склад шести місячних метеоритів, які витягли з льодів Антарктиди. Ці уламки потрапляють на Землю внаслідок зіткнення Місяця з іншими космічними тілами. В результаті аналізу вчені виявили, що ізотопи благородних газів гелію та неону, що містяться у місячних метеоритах, збігаються з ізотопами, виявленими у сонячному вітрі (потоці іонізованих частинок).

За словами вчених, місячні породи ніколи не зазнавали його впливу. Це разом із характерною концентрацією ізотопу аргону підтверджує теорію про те, що ці речовини були успадковані від Землі.

Canon працює над розумними окулярами

умные очки Canon
Ресурс TheNewCamera виявив патент Canon'а, де розкрито роботу компанії над розумними окулярами.

Смарт-окуляри, над якими працює Canon, здатні не лише знімати фото та відео, а й виявляти обличчя на екрані та шукати відповідну інформацію про них. Вони не тільки виявляють особу, але й попереджають вас про чиюсь активність, наприклад, закликаючи звернути увагу на якусь дію.

Xiaomi представила «Металевого бро»

CyberOne – це другий продукт лабораторії Xiaomi Robotics Lab. Першим був CyberDog, який випустили у серпні 2021 року.
Китайська компанія Xiaomi презентувала людиноподібного робота Xiaomi CyberOne. Він уже отримав прізвисько «Металевий бро», повідомляє Engadget.
XIAOMI, робот
Робот на прізвисько «Металевий бро» заввишки 177 см зросту. Його вага складає 52 кг. На презентації робот дійшов до сцени і вручив гендиректору компанії Лей Цзюню квітку. Потім «Металевий бро» зробив з гендиректором селфі й зійшов зі сцени.

Гуманоїдний робот має обличчя у вигляді вигнутої OLED-панелі. Він «бачить» світ у форматі 3D і «чує» його за допомогою двох мікрофонів. Також робот уміє визначати «85 типів звуків навколишнього середовища та 45 класифікацій людських емоцій», зазначають в компанії.
Тіло робота містить 13 суглобів. Приводи верхніх кінцівок мають вихідний крутний момент до 30 Нм і здатні працювати з точністю до 1 Нм для делікатного дотику.
Ноги робота приводяться в дію приводами з «миттєвим піковим крутним моментом до 300 Нм».
Голова Xiaomi зазначив, що вартість робота становитиме від 600 до 700 тисяч юанів [до 100 тисяч доларів].

Платіжні імплантати набирають популярності

Walletmor
Компанія Walletmor оголосила про чергову історію успіху — було продано тисячний імплантат.
Британо-польський стартап Walletmor продав тисячний біополімерний імплантат, за допомогою якого можна здійснювати платежі. Щасливчиком став мешканець Турку, Фінляндія. Таке географічне положення не є сюрпризом, оскільки на Скандинавію припадає 20% світового продажу компанії.

«Я вважаю, що подолання бар'єру в 1000 імплантатів — це перехід нашого стартапу на наступний, вищий рівень. Аналогічною віхою стало отримання сертифікату біосумісності ISO 10993-5: 2009E у 2021 році. То справді був перший значний поворотний момент в історії компанії. Ми довели на міжнародному рівні, що наша технологія є безпечною. З цього моменту продаж імплантатів, рахунок яких йтиме на тисячі, стане чітким сигналом для ринку, що наш стартап лише пришвидшується».
Войтек Папрота
генеральний директор та засновник компанії Walletmor Ltd
Імплантат Walletmor, що встановлюється прямо під шкіру, є єдиним у світі рішенням такого типу, що комерційно виробляється. Мікропроцесор з антеною, покритою безпечним біополімером, працює як звичайна кредитна або дебетова картка. Це означає, що імплантат можна використовувати практично у будь-якій точці світу.

Варто зазначити, що Walletmor працює лише другий рік. На даний момент продажі ведуться в Європейській економічній зоні та США. Цього року планується розширити пропозицію на країни Близького Сходу. Компанія Walletmor вже взяла активну участь у виставці Expo у Дубаї та провела плідні переговори з партнерами з країн Перської затоки.

В даний час Walletmor працює з дослідницькими підрозділами над можливістю безпечного розміщення в імплантатах медичних даних, наприклад, інформації про алергени та перенесені захворювання. Ціна імплантату в США становить $299, а ЄС — €199.

Читати також


up