Останні новини у світі високих технологій. 4.09.2022

Останні новини у світі високих технологій. 4.09.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Вчені з'ясували, що мізки геймерів синхронізуються під час гри онлайн

геймер

Взаємодія онлайн може призвести до покращення соціальних відносин і в реальному світі
Вчені з університету Хельсінкі виявили, що мозкові хвилі двох гравців, що грають разом онлайн, синхронізувалися, навіть якщо самі гравці при цьому знаходилися в різних кімнатах. Дослідження опубліковано у виданні Neuropsychologia.
Коли дві людини спілкуються у реальному світі, в них відбувається нейронна синхронізація. Вчені вважають, що це полегшує емпатію і співпрацю під час спілкування віч-на-віч. Виявилося, що схожий процес відбувається і при спільній грі онлайн.

Психологи проаналізували мозкові хвилі кількох пар людей, коли вони разом грали в гоночну гру. У цьому учасники перебували у окремих звуконепроникних кімнатах. У ході експерименту і з'ясувалося, що мозкові хвилі двох людей, які грають разом онлайн, синхронізуються. Цей експеримент також показав, що синхронізація в альфа-і гамма-діапазонах частот призводить до підвищення ефективності гри.

Автори дослідження вважають, що соціальні онлайн взаємодії можуть активувати фундаментальні механізми емпатії, що може призвести до поліпшення соціальних відносин і в реальному світі за межами ігор.

Bloomberg: Apple представить навушники AirPods Pro 2 одночасно з iPhone 14

 AirPods Pro 2
AirPods Pro 2 отримають новий чіп H2 та підтримку Bluetooth LE Audio з кодеком LC3
Редактор Bloomberg та інсайдер Марк Гурман (Mark Gurman) повідомив, що на офіційному заході Apple під назвою Far Out 7 вересня поряд зі смартфонами iPhone 14 відбудеться прем'єра нових бездротових навушників AirPods Pro 2.

«Минулого року я говорив, що нові AirPods Pro будуть випущені в 2022 року, і тепер мені повідомили, що в середу відбудеться їхня велика прем'єра», — написав Гурман.
Очікується, що AirPods Pro 2 отримають чіп H2 та підтримку Bluetooth LE Audio з кодеком LC3, за рахунок чого покращиться якість звучання. Також очікується вища автономність порівняно з нинішніми AirPods Pro, поява можливостей стеження за фізичною активністю власника (ходять чутки, що навушники будуть здатні вимірювати температуру тіла).

Google Pixel 7 Pro показали на відео, хоча до анонсу смартфона ще щонайменше місяць



Google Pixel 7 і Pixel 7 Pro стануть першими у світі смартфонами з встановленою Android 13. Офіційна прем'єра їх очікується в жовтні, але флагман уже засвітився на відео. До того ж це не просто відеоролик, а розпакування.
Чи означає це, що Pixel 7 та Pixel 7 Pro вже «відправлені до друку»? Швидше за все так. Так, наприклад, зазвичай виробництво нового iPhone розпочиналося у червні – при тому, що традиційний анонс Apple влаштовувала у вересні. Навряд чи Google до питання виробництва своїх флагманів менш відповідальний. До прем'єри Pixel 7 та Pixel 7 Pro залишається місяць-півтора, тому для того, щоб на старті продажів смартфонів вистачило всім, вони вже мають масово випускатися. Тому не виключено, що відео серійний смартфон, люб'язно запозичений кимось на фабриці.
На жаль, відеоролик надто короткий, а оглядач не демонструє жодних технічних параметрів. Поки що щодо цього подробиць мало. Pixel 7 та Pixel 7 Pro приписують нову однокристальну систему Tensor 2 та покращені камери. А от щодо екранів нововведень не передбачається: за чутками, екрани новинок не відрізнятимуться від екранів Pixel 6 і Pixel 6 Pro.

Honor X8 5G вийшов у Європі. 90 Гц, 48 Мп та 5000 мА·год за 270 євро

Honor X8 5G

Honor X8 5G дебютував у Китаї приблизно півтора місяці тому, і зараз новинка представлена ​​в Європі. За смартфон у Старому Світі просять 270 євро – чимало, враховуючи, що працює він чомусь на Android 11 (з інтерфейсом Magic UI 4.2), а не Android 12. Та й решта параметрів навряд чи тягне навіть на середній рівень.
Honor X8 5G оснащений екраном IPS з діагоналлю 6,5 дюйма та роздільною здатністю 1600 х 720 пікселів. Тішить лише підвищена кадрова частота – вона становить 90 Гц. Смартфон базується на SoC Qualcomm Snapdragon 480 Plus, до складу якої входить модем 5G. Конфігурація пам'яті лише одна – з 6 ГБ ОЗУ та 128 ГБ флеш-пам'яті. Фронтальна камера – 8-мегапіксельна, в основному застосовуються датчики з роздільною здатністю 48, 2 та 2 Мп. Місткість акумулятора склала 5000 мА · год, максимальна потужність зарядки - 22,5 Вт. Габарити та маса телефону – 163,7 x 75,1 x 8,7 мм та 194 грами.

Meta розробила ШІ для «читання думок»

Meta

Дослідники досягли точності 73%.
Meta створила «мозковий декодер», який за допомогою ШІ-моделі розшифровує мозкову активність і перетворює на мовлення. Інструмент можна використовувати для уявного спілкування між користувачами, які вимовляють слова та фрази у себе в голові. Про дослідження компанія розповіла у корпоративному блозі.
Технологія Meta відрізняється від аналогічних розробок тим, що ґрунтується на неінвазивних методах запису мозкової активності. Компанія використовувала електроенцефалографію (ЕЕГ) та магнітоенцефалографію (МЕГ), в яких застосовуються лише зовнішні датчики. Дані від ЕЕГ та МЕГ менш точні, ніж інформація з датчиків, вживлених у мозок, тому для більшої ефективності довелося обробити набагато більший обсяг вихідних даних.

ШІ фіксував, як мозок учасників реагує на аудіокниги та окремі фрази, а потім вичленював з тексту потрібні слова і створював «словник», за яким реалізували зворотний процес — перетворення думок у мову. Дослідники досягли точності в 73% при використанні набору з 793 слів, що найчастіше використовуються в повсякденному житті.

У майбутньому ШІ, за задумом дослідників, зможе точніше визначати слова та фрази, використовуючи ширший вихідний словник. Розробка має допомогти не лише мільйонам людей, які не мають можливості говорити чи писати, а й у вивченні мозку людини.

Lenovo показала окуляри для організації приватного робочого простору

Компанія Lenovo представила окуляри Glasses T1, які дозволять підвищити приватність роботи навіть у людному приміщенні. Вони є додатковим екраном, на який можна виводити дані, підключивши його до ноутбука, планшета або смартфона. Функцій віртуальної чи доповненої реальності у окулярів немає.
Окуляри мають два дисплеї micro-OLED з роздільною здатністю 1920 × 1080 пікселів кожен. У дужках розміщені невеликі динаміки та кнопки регулювання гучності. При цьому немає камер, датчиків, мікрофонів. Немає навіть акумулятора.

Окуляри підключаються за допомогою кабелю USB-C, в комплекті є перехідник на Apple Lightning. Передача звуку, зображення та живлення йде по одному кабелю. У комплекті є також змінні носоупори та можливість встановлення лінз з діоптріями, якщо у користувача проблеми із зором.
Новинка отримала сертифікат TÜV, що означає, що пристрій завдає мінімальної шкоди зору при тривалій роботі. Окуляри вийдуть у Китаї під назвою Lenovo Yoga Glasses, ціна невідома. В інших країнах їх варто чекати лише 2023 року.

Запрацювала найбільша у світі вітрова електростанція

Hornsea 2

Вона забезпечить електроенергією понад 1,4 мільйони домогосподарств.
Orsted повідомляє, що найбільшу у світі вітрову електростанцію Hornsea 2 тепер повністю введено в експлуатацію. Прибережна вітряна електростанція потужністю 1,3 ГВт складається з 165 вітряних турбін, розташованих за 89 км від узбережжя Йоркширу, які допоможуть забезпечити понад 1,4 мільйона домогосподарств у Великій Британії недорогою, чистою та надійною відновлюваною енергією.

Вітряна електростанція розташована поруч із спорідненою вітряною електростанцією Hornsea 1, які разом можуть забезпечити електроенергією 2,5 мільйона будинків і зробити значний внесок у досягнення мети уряду Великобританії щодо введення в дію прибережної вітроенергетики потужністю 50 ГВт до 2030 року.

Зона Hornsea, область Північного моря, що охоплює понад 2000 км2, також повинна включати Hornsea 3. Планується, що проект потужністю 2,8 ГВт піде за Hornsea 2, оскільки раніше цього року уряд Великобританії уклав відповідний контракт.

Sony FX30. Бюджетну кінокамеру готують до презентації

Sony FX30

Ресурс TheNewCamera повідомив, що в модельному ряду Sony незабаром з'явиться надбюджетна кінокамера FX30 для професійних творців контенту і кінематографістів-початківців.

Згідно з інсайдерською інформацією, FX30 отримає всі можливості, які потрібні для сертифікації Netflix.

Повідомляється, що Sony розробила новий високопродуктивний 26-мегапіксельний сенсор для нової камери. Повні характеристики та зображення з'являться найближчим часом.

За інформацією джерел TheNewCamera, Sony FX30 отримає:

  • 26-мегапіксельний APS-C-сенсор,
  • корпус буде схожий на FX3,
  • багато можливостей аналогічних FX3,
  • ті ж інтерфейси, як і FX3.

FX30 можуть подати наприкінці вересня і за непідтвердженою інформацією її ціна складатиме близько $2500, старша модель – FX3 – продається зараз за $3900.


Читати також