31.01.2023
Культурна країна
eye 341

Що відбувається у темряві. Сєрба Катерина

Сєрба Катерина

Лісом блукав кіт, та такий чорний, що жоден витвір Малевича не зрівняється з ним. Насправді, це не просто котик - муркотик, а справжній Конфуцій, тільки кіт. Дивні часи прийшли. Не думала я, що буду розмовляти з котом у темряві, а він  - ділитися зі мною своїми історіями.  «Я, - промовив пухнастик, поправляючи окуляри, - філософ, кандидат наук і просто психолог. Забув відрекомендуватись, моє ім’я – Саймон». Чому я пішла з котом у  темряві? А хто нас побачить?  Кіт зупинився біля входу у двоповерховий будинок, стіни  якого трохи поросли плющем.

  • Повірте, мила панно, за двісті років я бачив багато родин і розуміюся на людях, проте саме ця сім’я мене вразила найбільше. Вони переїхали нещодавно і ледь не взяли із собою собаку. Слава Богу, що той чіхуахуа не переносить холод. Так от слухайте.

Марічка -  це молодша дитина в сім’ї Кривулькіних, дивна дівчина. Вона вся в ластовинні, її мама каже, що дівчинка на сонці пересиділа. Коли дитині пояснять, що це просто генетична особливість, і насправді не сонечко промінчиками лоскоче, а виробляється меланін? Весь світ – обман… Щось я від теми відійшов. Маруся та мене так замучила, я був готовий усі 9 життів віддати, аби тільки вона перестала заплітати мені ті косички! А її брат, Андрійко, запропонував повну дурню. Вони, бачте, лісовика вирішили викликати. Я 200 років тут живу, і жодного разу не бачив того лісовика, звідки йому взятись? Проте дитячі фантазії не зупинити, тому коли настала ніч, Кривулькіни старші лягли спати, Марічка та Андрій постягали стільці з кухні, зняли фіранки і вирішили робити халабуду. Хлопець притягнув із кухні ліхтарик, а сестра дістала книгу заклинань. Купили , мабуть, у «А-ба-ба-га-ла-ма-зі».

  • Андрію, а що будемо робити, якщо він на нас нападе?
  • Тю, мала. Не нападе, він же добрий лісовик.
  • Ну, добре. Читаймо заклинання, нам разом треба промовити.
  • Та почекай ти зі своїм заклинанням, спочатку треба покласти мох, а потім жабу.
  • Ну, усе, тепер давай читати.

Я, як досвідчений кіт, скажу, ледь не вмер від сміху. А що далі почалось. Ну, який лісовик прийде на заклинання : «Абракадабра, бум калабум, козел і півень. Бум»? Проте на це бурмотіння я вирішив підійти ближче. Цікавість усе-таки перемогла. Жаба аж притихла.

 Ледь , знаєте, так ввічливо,  зазирнув у халабуду, ці діти різко схопились і почали бігти. Андрій біг сходами так, ніби одинадцятикласник біжить від ЗНО. Дурні, не розуміють, що то мої очі блимнули. Ну, нічого. Я  облизнув лапку (гігієна-запорука здоров’ю) і спокійно сів біля тодішньої халабуди. Аж раптом.

Бу! У темряві було видно лише темні очі. Темні очі в темряві – оце я загнув. Те «щось» наближалось і просунуло свою руку, яка була болотного кольору. Через вікно перестрибнуло високе створіння, і от воно вже біля мене. Я так злякався, що опинився в котячому раю і повернувся назад. Мене, філософа, матеріаліста, налякало щось. Оце часи нині… Чорному коту місце тільки в темряві, подалі від людей. Проте «щось» сіло біля мене, і я зміг роздивитись його.

  • Ти хто?
  • Я – лісовик. Мене ж викликали. Геолокація показує, що сюди треба.

Лісовик передивлявся гугл -  карти в мобільному телефоні! Окуляри мої спітніли. Схибилися всі чи лише я?

  • Ну, так, усе правильно.
  • Пса мені в брати. Ти існуєш? А чому ти тоді не такий, як на малюнках? Я ж перечитав багато літератури. Ти зовсім не такий.

І дійсно, високий чоловік з акуратною сивою бородою не зовсім вписувався в стандарти звичайних лісовиків. Його видавав лише болотний колір шкіри, очі, як у змії, та мох на руках. Окуляри Gucci, годинник Rolex, нові AirPods – це не зовсім у стилі класичних лісних створінь.

  • Та всі лісовики тепер такі. Ми вже давно позбулись образу старого пня, Кікімора сказала, що це не айс. Окей, гугл, забронюй путівку в Крим.

Так ми і залишились філософськи сидіти біля відчиненого вікна. Нагорі стояв звичний вереск, метушня, старші долучилися до виховання: нечистої сили не існує, а ми говорили і тощо. Усе як завжди.  Лісовик тяжко позіхнув, поглянув на годинник і спитав:

  • Давно побігли?
  • М..малі? Хвилин 5 назад.
  • Так люблю, коли вони верещать та п’ятами накивають.
  • Чому? Тобі подобається лякати дітей?
  • Та ні, вони просто постійно щось забувають від страху в темряві, а ми це забираємо собі.

Лісовик насупив брови,  щось собі запихтів:

  • Чуєш, коте, а генератор вони тут часом не забули? А то в мене айфон розрядився.

Читати також


up