Нежить у дитини: як лікувати дитячий нежить?

Нежить у дитини: як лікувати дитячий нежить?

Навіть мінімальний набряк слизової оболонки носа у дитини провокує утруднене дихання. Це створює значний дискомфорт, заважає сну і стає причиною поганого самопочуття. Тому лікувати нежить у дитини* потрібно обов’язково, але з застосування безпечних та ефективних засобів.

Причини риніту

Нежить у дітей найчастіше проявляється як симптом ГРВІ. Респіраторні віруси практично завжди супроводжуються закладенням носа й активним виділенням слизу. 

Частота ринітів значно підвищується, коли дитина починає відвідувати різноманітні колективи. Імунітет малюків ще тільки вчиться справлятися з різноманітними збудниками захворювань1. При збільшенні кількості контактів зростає і частота інфікування. Особливо це актуально для осінньо-зимового періоду, що пов’язано зі зниженням температури повітря на вулиці.

Також сприяє розвитку риніту недосконала будова дитячого носа. Особливо це стосується немовлят і малят до 3-х років. Їх носові пазухи не розвинуті, а слизова оболонка доволі пухка. Це сприяє розвитку набряку і застою слизу.

Характерні симптоми

Під час розвитку нежитю зазвичай проявляються ще й інші ознаки респіраторного захворювання:

  • підвищення температури тіла;
  • почервоніння і біль у горлі;
  • чхання;
  • сльозотеча;
  • загальна слабкість;
  • погіршення сну;
  • кашель2. 

Запальний процес на слизовій носа у дітей розвивається набагато швидше, ніж у дорослих. Без вчасно наданої допомоги проблема пошириться на глотку, трахею, бронхи. Підвищується ризик розвитку отиту, що вважається частим ускладненням риніту.

Правила лікування нежитю

Головна мета лікування риніту — забезпечення дренажу і вентиляції носової порожнини. Це запобігає розвитку ускладнень. Лікарі рекомендують промивати ніс за допомогою фізіологічного розчину або морської води. Дітям, які не вміють сякатися, необхідно проводити аспірацію слизу, використовуючи спеціальні відсмоктувачі. Туалет носової порожнини необхідно проводити по декілька разів на день до повного видужання3.

Також існують препарати, які можна використовувати під час лікування нежитю. Засіб Синупрет® на рослинній основі не тільки допомагає справитися з закладеністю, але й нейтралізує запалення. В його складі присутні п’ять лікарських рослин, поєднання яких дає хороший результат. 

Засіб ефективно відновлює процеси самоочищення слизової верхніх дихальних шляхів, покращує дренаж і вентіляцію навколоносових пазух, знімає запалення і набряк, а також  характеризується вираженою противірусною дією. Він має високу ефективність як при початкових формах ГРВІ, так і при гнійних синуситах.

Перед застосуванням Синупрету® необхідна попередня консультація лікаря. Засіб має певні протипоказання та побічні ефекти. 

_____________________

*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Синупрет®, таблетки, покрытые оболочкой, № 20. Р. П. № UA/4373/04/01

Список літератури:

  1. Burke T.F., Guertler A.T., Timmons J.H. Comparison of sinus x-rays with computed tomography scans in acute sinusitis // Acad. Emerg. Med. — 1994. — Vol. 1. — P. 235-239.
  2. Calhoun K.H., Waggenspack G.A., Simpson C.B. CT evaluation of the paranasal sinuses in symptomatic and asymptomatic populations // Otolaryngol. Head Neck Surg. — 1991. — Vol. 104. — P. 480-483.
  3. Синупрет. Инструкция к препарату.

Читати також