Причини виникнення печії та болю в шлунку

печія в шлунку

Біль у животі може свідчити про безліч проблем, пов'язаних зі шлунково-кишковим трактом, або про порушення травлення. Іноді після їжі або в нічний час людина може відчувати болі в шлунку, які змушують почати хвилюватися за своє здоров'я. Однак дуже часто даний дискомфорт викликає печія в шлунку, яка супроводжується відчуттям печіння і роздратування в епігастральній ділянці або за грудиною.

Травний тракт людини – це дорога з одностороннім рухом. Однак порушення руху трапляються і в організмі: їжа та невелика кількість кислоти зі шлунку викидається у стравохід, через це виникає неприємне відчуття печії.

Чим може бути викликана печія і болі в шлунку?

Постійне переїдання, незбалансований раціон, часте вживання дуже жирної, солоної, гострої та кислої їжі – все це може провокувати напади болю в шлунку та, як наслідок, печію. Причина може також критися у шкідливих звичках: у зловживанні нікотиновмісними виробами, алкогольними напоями, солодкою газованою водою, кавою.

Якщо больові відчуття та дискомфорт в області шлунку з'являються відразу після прийому їжі або ж через пів години - годину після їди, слід пройти діагностику на наявність виразкової хвороби. Коли біль у шлунку з'являється через 2-3 години після прийому їжі, це може бути симптомом виразки у дванадцятипалій кишці.

Ще однією причиною, через яку може з'явитися печія та біль у шлунку, – це прийом нестероїдних протизапальних препаратів. Через них слизова шлунку стає більш сприйнятливою, і тому вплив соляної кислоти стає більш відчутним.

Як лікувати біль і печію в шлунку?

Лікування печії та больових відчуттів у шлунку має бути комплексним і охоплювати терапевтичні та профілактичні заходи. Варто дотримуватися простих рекомендацій, які допоможуть істотно полегшити стан і впоратися з цими симптомами без медикаментозних препаратів:

  • Краще розбити щоденний раціон на кілька дрібних порцій, ніж їсти пару раз на день, але багато. Це призводить до переїдання та сильно навантажує шлунок.
  • При частих болях варто відмовитися від носіння тугого ременя та тісного одягу, що здавлює область живота.
  • З повсякденного меню варто прибрати або значно скоротити вживання шоколаду, цитрусових і кави.
  • Менше їсти копченого, кислого та гострого.

Якщо печія та болі в шлунку виникають нечасто, швидко впоратися з неприємними симптомами допоможуть антацидні препарати, які знижують кислотність вмісту шлунку. Коли печія та болі тривають довгий час і стають тільки інтенсивнішими, необхідно звернутися до лікаря.


Читати також