04-05-2023 Наталія Гуцул 9494

Віктор Косенко. Гавот

Віктор Косенко. Гавот

Віктор Косенко - один із найбільш яскравих композиторів української фортепіанної музики  початку ХХ століття. "Український Шопен" - так називали композитора його сучасники. Як і Шопен, він опоетизував фортепіано. Водночас започаткував концертні етюди, в які привніс яскравий український національний колорит. 
Віктор Косенко - визначна постать європейського рівня і значення, представник української модерної нації. Центральне місце в його творчості посів фортепіанний цикл «11 етюдів у формі старовинних танців» (ор.19). 

Цикл складається з п'єс різного настрою та характеру, проте об'єднаних єдиним ліричним стилем композитора. Концепція твору полягає в бажанні автора відродити сюїту з барокових «придворних» танців різних народів, яка була популярна у старовинній європейській музиці. У цьому циклі можна почути німецьку алеманду, французьку куранту, гавот, менует, іспанську сарабанду та ірландську джигу. Ці танці Косенко назвав етюдами через їхню технічну складність. Сам композитор був талановитим піаністом і часто виступав перед глядачами.

Кожна з композицій цього циклу має свій унікальний відтінок. У кожній з них можна почути відгомін реальності, переживань, думок або мрій автора, лише потрібно глибше вслухатися. "11 етюдів у формі старовинних танців" вважаються найбільш об'ємним циклом української академічної музики для фортепіано.

Цікаво, що кожен «танець» композитор присвятив своїм близьким. Серед них знаходимо імена доньок Ірини і Раїси Канеп, братів Олександра і Семена Косенків, сестри Марії Зубової, племінників дружини, братів Михайла і Федора Дзенбновецьких, матері Леопольди Йосипівни Косенко та дружини Ангеліни Косенко. Сам автор називав свій твір «сімейним альбомом».

Пропонуємо нашим читачам послухати «Гавот Cі мінор» із циклу «11 Етюдів в стилі старовинних танців, опус 19». Твір, який було присвячено старшій доньці композитора, котра уособлювала ніжність, жіночність, випромінювала щастя та кохання. 
Виконує львівська піаністка Наталія Мартинова-Гуцул.

Якщо вам сподобався цей твір, неодмінно послухайте Ноктюрн-Фантазію Віктора Косенка, про який ми раніше писали на порталі. Слухаємо українську музику разом!


Читати також