26-08-2023 Наталія Гуцул 9273

Євген Станкович - Прелюдія та фуга

Євген Станкович - Прелюдія та фуга. Виконує Наталія Гуцул

Євген Станкович — глибоко національний композитор світового рівня: композитор, педагог, громадський діяч. Його постать є однією з центральних у сучасному музичному житті України. Без його творів неможливо уявити нині українську музичну культуру

З перших композицій Євген Федорович проголосив себе композитором драматичного спрямування. Він використовує музику як засіб для вираження власних філософських та драматичних думок. Кожен новий твір стає справжньою подією в культурному житті нашої держави. 

Сьогодні немає такої сфери в академічній музиці, у якій би композитор не сказав свого вагомого слова. Більше того, саме твори Станковича формують конфігурацію жанрового простору української музики останніх чотирьох десятиліть, визначають його пріоритетні напрями, відкривають нові й оновлюють відомі, традиційні виміри.

Ось що каже про себе сам маестро: «Я прихильник традиційного написання музики. Для мене музика не є гра, в яку можна, як нині дуже модно, погратися на комп’ютері… Я мушу кожен твір пережити в собі, в своїй душі. Для мене це основа творчості – пишу так, начебто я хворий цим».

Цього разу ми пропонуємо вам ознайомитися з фортепіанним твором Євгена Федоровича, який доволі рідко виконують, це один з перших творів композитора, написаний ще в студентські роки. Отже, Прелюдія та фуга Євгена Станковича. Виконує Наталія Гуцул.


Читати також