24-06-2023 Наталія Гуцул 17798

Федеріко Момпоу - Секрет

Федеріко Момпоу - Секрет. Виконує Наталія Гуцул.

Сьогодні ми познайомимо вас із талановитим іспанським композитором, Федеріко Момпоу.

Народився 16 квітня 1893 року в Барселоні (Іспанія), його батько був каталонцем, а мати – за походженням француженкою. Сім'я матері володіла мануфактурою, де відливали дзвони (там же деякий час працював і сам Федеріко), - згодом дзвін дзвонів неодноразово ставав складовою музики композитора.

Музичну освіту починав у Барселонській консерваторії, але в 1911 році у віці 18 років (за рекомендацією композитора Енріке Гранадоса) поїхав до Парижа, де займався фортепіано у І. Філіпа (Isodore Philippe) і Фердинанда Мот-Лакруа (Ferdinand Mot-Лакруа)  а також вивчав гармонію у Марселя Самуеля Руссо (M. Samuel Rousseau). Власне композиції Федеріко Момпу ніколи спеціально не вчився, тому, мабуть, не називав себе "композитором". Він писав музику швидше за натхненням, прислухаючись до почуттів, голосу серця і слідуючи власним суб'єктивним уявленням про красу і гармонію, при цьому рідко свідомо підкоряючись сформованим правилам композиції, контрапункту або вимогам музичної теорії.

"Я не композитор, - говорив Момпоу, - і я не хочу бути композитором. Мені здається, що я - музика, музика, яка, я впевнений, не створена мною, оскільки я завжди відчував, що вона приходить до мене ззовні".

З початком Першої світової війни Момпоу залишив Францію і повернувся на батьківщину, проте в 1921 повернувся до Парижа, де прожив 20 наступних років аж до початку Другої світової війни. Професійну музичну кар'єру Момпоу розпочинав як піаніст-виконавець: перший публічний концерт відбувся 1908 року. Але вже через рік він твердо утвердився на думці, що неодмінно повинен сам писати музику і повністю присвятив себе композиції. Першим твором стали Impresiones intimas (1911-1914), а в 20-30-ті роки його музика була вже добре відома в Парижі і звучала у найкращих салонах французької столиці.

Пропонуємо вашій увазі твір із циклу Impresiones intimas. Secreto - справжній шедевр для поціновувачів мінімалістичної музики.

Під час конкурсу піаністів у Барселоні, членом журі якого був і Федеріко Момпоу, він познайомився з каталонською піаністкою Кармен Браво, яка зачарувала його виконанням концерту Шумана; 1957 року Кармен стала його дружиною (для неї композитор написав свої Paisajes - Краєвиди).

Хоча інші композитори, що народилися в Каталонії, такі як Альбеніс і Гранадос, здобули світову популярність раніше Федеріко Момпоу, саме він став для всього світу уособленням душі каталонської музики, тоді як ім'я Альбеніса більше асоціюється з Андалусією, а Гранадоса з Мадридом.

Помер композитор у віці 94 років у Барселоні 30 червня 1987 року.

Найбільший вплив на Федеріко Момпоу як композитора справили Габріель Форе (1845-1924), Клод Дебюссі (1862-1918), Моріс Равель (1875-1937) та Ерік Саті (1866-1925), з яким його порівнюють найчастіше. Крім них у музиці Момпоу знаходять вплив Фрідеріка Шопена (1810-49) та Франсіса Пуленка (1899-1963). У той самий час музика Ф. Момпоу, звісно, найвищою мірою індивідуальна і самобутня. Більшість творів Федерико Момпу написана для фортепіано.


Читати також