06-06-2023 Наталія Гуцул 8268

Олександр Козаренко. Писанка №1

Олександр Козаренко. Писанка №1

Сьогодні нашим читачам пропонуємо послухати першу Писанку Олександра Козаренка.

«Писанки» були одним з перших опусів Олександра Козаренка, написані для фортепіано solo. Це надзвичайно яскраві, національно-характерні пісенно-танцювальні мініатюри, за жанром – цикл прелюдій, які об’єднані загальним програмним задумом, проте побудовані за принципом контрастного зіставлення темпу, характеру та колористичних прийомів. Вже в назві циклу закладена основна ідея декоративності та орнаментики, що притаманна писанкам, яку О. Козаренко втілює, використовуючи великий арсенал музичних прикрас, зокрема різноманітні форшлаги, морденти, трелі, арпеджіо та ін. Варто відзначити, що «Писанки» розраховані на піаністів високого рівня виконавської майстерності.

«Писанка» №1 (Andante) написана під керівництвом М. М. Лемішка і була однією з перших композиторських спроб О. Козаренка. Ця прелюдія написана у формі канону, тема займає
три такти, інтонаційно близька до гуцульських інструментальних награвань, зосереджено поважна, пентатонічна, спершу проводиться в басу, потім у середньому та верхньому голосах. Вона наповнена гострими ритмічними і гармонічними послідовностями, паралелізмами та дисонансами.
Розгортання музичного матеріалу відбувається на фоні остинатного повторення теми чи її елементів у басу;  для п’єси характерна синкопована ритміка та поліритмія. 

Виконує Наталія Мартинова-Гуцул:


«1982-й рік – це початок моєї свідомої композиторської 
роботи. Це перша «Писанка», твір з якого почався мій «композиторський відлік». Все, 
що було до того, я вважаю, було підготовчим етапом»

Олександр Козаренко


Читати також