16.05.2023
Розваги
eye 265

10 трилерів про людей у замкнутому просторі

10 трилерів про людей у замкнутому просторі

Будинки, кімнати, схованки та підводні човни. Які таємниці зберігають замкнуті простори? Розповідаємо про десять фільмів, герої яких застрягли у чотирьох стінах.

Мотузка / Rope

Мотузка Rope

Культовий трилер Альфреда Гічкока оснований на однойменній п'єсі Патріка Гамільтона, яка була написана за мотивами реальної історії. У центрі уваги двоє молодих людей, які зважилися на злочин виключно заради цікавості. Вони запрошують приятеля-однокурсника в гості, душать його мотузкою і ховають у великій шухляді в центрі кімнати, після чого влаштовують вечірку в цьому ж приміщенні. Протягом майже півтори години вбивці прикидаються гостинними господарями, але чи зможуть вони зберігати спокій, коли гості почнуть підозрювати недобре? Дія фільму ніколи не виходить за межі квартири, а камера постійно перемикається між героями, приховуючи у їхніх спинах будь-які монтажні склеювання.

Підводний човен / Das Boot

Підводний човен Das Boot

Осінь 1941 року. Військового кореспондента відправляють на завдання: сфотографувати діяльність німецьких підводників. Так він виявляється у тісній компанії малознайомих людей на глибині в Атлантичному океані. Герої блукають у пошуках подвигу, обростають бородами, лаються, а попереду дедалі менше надії на благополучне завершення операції. Команду чекають довгі прогулянки північними водами, тяжкі дні без сонячного світла та безліч випробувань, впоратися з якими зможуть не всі. До виходу «Парфумера» у 2006 році «Підводний човен» режисера Вольфганга Петерсена була найдорожчою картиною німецького виробництва. Досі вона по праву є однією з найкращих картин, що показали Другу світову війну очима програвших загарбників.

Кімната страху / Panic Room

Кімната страху Panic Room

Після розлучення Мег Олтман разом із дочкою переїжджає до нового будинку у престижному районі Нью-Йорка. Специфікою житла є наявність особливого притулку – кімнати, яка забезпечує безпеку для господарів у разі несподіваного нападу. На жаль, Мег та її донька майже відразу мають скористатися безпечним приміщенням — першої ж ночі до будинку проникають грабіжники. Але невдача: злочинцям потрібна сумка з трьома мільйонами доларів, яка захована в тій самій безпечній кімнаті. Головні ролі виконали Джоді Фостер та Крістен Стюарт, а антагоністами виступили Джаред Лето, Форест Вітакер та Дуайт Йокам. Автор ідеї Девід Кепп розповідав, що написав сценарій за шість днів, одразу після того, як прочитав статтю про «безпечні кімнати» у The New York Times.

Місяць 2112 / Moon

Місяць 2112 Moon

Науково-фантастичний трилер «Місяць 2112» став повнометражним режисерським дебютом сина Девіда Бові – Данкана Джонса. Місце дії — місячний гірничодобувний комплекс компанії «Лунар», розташований на звороті Місяця, де завершує свою трирічну вахту герой Сема Роквелла, астронавт Сем Белл. Зв'язок із Землею проходить із великою затримкою, але зрідка Сем отримує повідомлення від дружини та маленької доньки — вони з нетерпінням чекають на його повернення. В іншому, якщо не брати до уваги коротких розмов з місцевим роботом, герой ось уже кілька років перебуває на самоті. Одного разу, коли до фінального робочого дня залишається лише два тижні, Сему починає здаватися, що на його базі є ще хтось… Трилер був знятий за мінімальний для жанру бюджет (5 млн доларів) у найкоротші терміни — 33 дні.

Дев'ять у списку мертвих / Nine Dead

Дев'ять в списку мертвих Nine Dead

Американський режисер Кріс Шедлі вирушає шляхом культової «Пили». Дев'ять невідомих приходять до тями в темному замкнутому приміщенні. Хтось у масці повідомляє в'язням, що по черзі вбиватиме їх кожні десять хвилин, доки вони не зрозуміють, чому опинилися в кімнаті і що їх пов'язує між собою. Хтось загине одразу, не повіривши словам викрадача, а решта до останнього намагатиметься приховати правду про себе. Що приховують бранці і чому таємниця здається їм ціннішою за власне життя? Для сценариста Патріка Веге Махоні та режисера Кріса Шедлі фільм «Дев'ять у списку мертвих» став єдиною великою роботою в кіно.

Що б ви зробили… / Would You Rather

Що б ви зробили… Would You Rather

Вісім людей. Одна кімната. Два варіанти відповіді. Психологічний трилер Девіда Гая Леві запрошує глядачів приєднатися до званої вечері, на якій гостям, які нічого не підозрюють, належить знову і знову робити шокуючий вибір: завдати біль невинному незнайомцю або собі; протриматися в бочці з водою дві хвилини або вибрати випробування, приховане в картці; спробувати втекти чи дійти до фіналу? Кожен із присутніх має свою історію і свої причини бути тут, але всі вони хочуть одного — залишитися живими. Автором сценарію виступив аматор містики Штеффен Шляхтенхауфен, а головні ролі виконали Бріттані Сноу, Джеффрі Комбс, Джонатан Койн, Лоуренс Гілліард-мол., Енвер Джокай та відома колишня порнозірка Саша Грей.

Причаївшись / Hidden

Причаївшись Hidden

Зої та її батьки, Рей і Клер, ось уже триста днів живуть у старому шкільному бомбосховищі. Їхні запаси добігають кінця, а щур, що звідкись забіг, і зовсім знищує останні консерви. Сім'я розуміє, що рано чи пізно доведеться вибратися назовні, де мешкають таємничі «дихуни» — страшні істоти з тяжким диханням. І поки жителі підземелля намагаються вигадати, де роздобути їжу, у справу втручається випадковість — у бомбосховищі спалахує пожежа. "Причаївшись" - сценарний і режисерський дебют братів Дафферов, авторів популярного фантастичного серіалу "Дивні дива". Незважаючи на мінімальний бюджет і замкнутий простір однієї кімнати, фільм тримає високий рівень напруги протягом усього хронометражу, а фінал змусить здригнутися від несподіванки, навіть якщо здавалося, що ви вже давно зрозуміли, чим все закінчиться.

Немає виходу / No Exit

Немає виходу

Дівчина, два молоді хлопці та літня пара переживають снігову бурю в невеликому будиночку біля дороги. У кожного з присутніх своя таємниця, кожен мріє швидше повернутися на шосе, щоб продовжити шлях. Намагаючись уникнути розмов і спіймати зв'язок, головна героїня ненадовго виходить із приміщення і несподівано виявляє на парковці фургон, де волає про допомогу зв'язана маленька дівчинка. Хто з присутніх залишив її тут? І як урятувати дівчинку, якщо залишити зону очікування можна лише після завершення бурі? Навіть коли вам здасться, що ви вже знайшли відповіді на всі питання, трилер Демієна Павера розгорнеться на 180 градусів і нагадає, що не варто довіряти всьому, що бачиш.

Чудовий / Glorious

Чудовий Glorious

Сюрреалістичний фільм Ребекі МакКендрі «Чудовий» став одним із найнесподіваніших відкриттів минулого року серед поціновувачів лавкрафтівського жаху. Головний герой зупиняється на автомобільній парковці, щоб вкотре поглянути на те, що залишилося від його щасливих днів із коханою: він перебирає речі в коробці, зрідка проливаючи сльозу. Здавалося б, що може бути сумніше за розбите серце? Однак ситуація приймає несподіваний оборот, коли чоловік вирушає в громадський туалет і виявляється замкнений там із таємничим співрозмовником, у якого, здається, зовсім не людська подоба…

Стукіт у двері / Knock at the Cabin

Стукіт у двері / Knock at the Cabin

Триллер М. Найта Шьямалана «Стукіт у двері» оснований на романі Пола Тремблея «Хатина на краю світу», який отримав премію Брема Стокера у 2019 році. Головні герої – Ерік, Ендрю та семирічний Відень – приїжджають відпочити від міського життя у невеликий будиночок у глушині. Незабаром їхній спокій порушують четверо невідомих — лиходії миттєво оточують будинок і вимагають впустити їх, сподіваючись, що тільки від Еріка та Ендрю залежить майбутнє людства. Повірити божевільним чи продовжити охороняти будинок від проникнення? З кожною хвилиною героям все складніше тримати оборону, адже у незнайомців, здається, є незаперечні докази кінця світу.

Читати також


up