15.05.2023
Розваги
eye 222

«Про життє» Бернарда Шоу

«Про життє» Бернарда Шоу

Видатний ірландський драматург і романіст, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури та один із найвідоміших ірландських літературних діячів. Суспільний діяч (соціаліст-фабіанець, прихильник реформи англійської писемності). Один із засновників Лондонської школи економіки та політичних наук. Другий (після Шекспіра) за популярністю драматург в англійському театрі. Один із двох людей в історії (другий - Боб Ділан), удостоєний і Нобелівської премії в галузі літератури (1925, «За творчість, відзначену ідеалізмом і гуманізмом, за іскрометну сатиру, яка часто поєднується з винятковою поетичною красою»), та премії «Оскар »(1939, за сценарій фільму «Пігмаліон»).

Про автобіографію

Всі автобіографії, піддані ретельній перевірці, доводять, що жодна людина не має точного знання свого власного життя.
Усі автобіографії брешуть, причому не випадково, а навмисно. Адже треба бути відчайдушним негідником, щоб ще за життя оприлюднити всю правду, і не тільки про себе самого, а й про свою родину, друзів, колег. І навпаки, тільки ангел у плоті збереже істину для нащадків, старанно приховуючи її доти, доки не залишиться нікого, хто міг би її спростувати.

Про репутацію

Моє реноме ніколи не вводило мене в оману, оскільки я сам його створив. Репутація – це маска, яку людина неминуче повинна носити, як піджак та штани, це оболонка, на якій ми наполягаємо на користь пристойності.

Про Нобелівську премію

Нобелівська премія – це рятувальне коло, яке кидають плавцю, коли той вже благополучно досяг берега.
Я готовий пробачити Альфреду Нобелю винахід динаміту, але тільки диявол у людській подобі міг вигадати Нобелівську премію.
Найкращий засіб проти депресії – гаряча ванна та Нобелівська премія.

Про роль театру

Театр відіграє не менш важливу роль, ніж церква в Середньовіччі, і набагато важливішу, ніж церква в наш час. Театр – це місце, яке об'єднує людей.

Про свої недоліки

З моєю високою самооцінкою ніяк не в'язалися дві жахливі вади, які я намагався не помічати, бо нічого з ними вдіяти все одно не міг. Я був бідний і погано одягнений.

Про батьків

Батьки не несли за мене жодної моральної відповідальності. Я був фактом їхньої біографії, з яким вони змушені були змиритися, - не більше. Тому мені ніколи не доводилося відчувати на собі настирливої опіки тих надмірно сумлінних батьків, які так лізуть у душу своїх дітей, що забувають часом про свою власну.
Мій батько був невдахою, без гроша за душею, і мати ставилася до нього з повною зневагою. Пити і бешкетувати він кинув уже тоді, коли в їхніх стосунках нічого не можна було змінити. Якби не багата уява, захоплення музикою, любов до морських пейзажів і заходів сонця, властиві всім нам м'якосердість і лагідність, важко навіть сказати, на яких цинічних варварів ми б перетворилися.
Страшно навіть подумати, як довелося моїй матері, коли вона переконалася, що означає мати "скромний достаток" і чоловіка-п'яницю на додачу.

Про найбільший гріх

Найбільший гріх до ближнього — не ненависть, а байдужість; ось істинно вершина нелюдяності.

Про мучеництво

Мучеництво — єдиний спосіб прославитись, не маючи жодних здібностей.

Про Різдво

Різдво — це пора року, коли ми маємо купувати речі, які нікому не потрібні, та дарувати їх людям, які нам не подобаються.

Про релігію

Бійся людини, Бог якої живе на небі.
Усі релігійні організації існують тим, що продають себе багатіям.
Кожна церква має бути Церквою Усіх Святих.
Мислителі, які не були войовничими атеїстами у підлітковому віці, до сорока років напевно стануть безбожниками.

Про пекло я не можу судити об'єктивно — у мене там надто багато друзів.
Звернення дикуна в християнство є зверненням християнства в дике вчення.
Релігія лише одна, але у сотні виразів.
Та обставина, що віруючий щасливіший за скептика, має не більше значення, ніж те, що п'яний щасливіший за тверезого.
Ми не маємо розумних причин вважати себе останнім словом Творця.
Людиною можна заволодіти лише за допомогою її релігії, а не вашої.

Про ідеї

Якщо у вас є яблуко, і у мене є яблуко, і ми обмінюємося цими яблуками, то у вас і в мене залишається по одному яблуку. А якщо у вас є ідея і у мене є ідея, і ми обмінюємося ними, то кожен з нас матиме дві ідеї.

Про кохання

Немає любові щирішої, ніж любов до їжі.
Ідеальне кохання можливе лише після листування.

Про танці

Танець – вертикальне вираження горизонтального бажання.

Про істини

Багато великих істин були спочатку блюзнірством.

Про життя

Життя – це не пошук себе. Життя – це створення себе.

Про головне завдання у житті

Тепер, коли ми навчилися літати повітрям як птахи, плавати під водою як риби, нам не вистачає лише одного: навчитися жити на землі як люди.

Читати також


up